03/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

18-05-2022 17:24 | KNMI | m.b.t. 18-05-2022 t/m 19-05-2022

Valid: 2022-05-18 17:24:08 - 2022-05-19 24:00:00
Issued: 18-05-2022, forecaster: Huiskamp

Synoptische situatie:

De hoogtestroming is zuidwestelijk. Een golvend, aanvankelijk inactief front ligt langs ongeveer theta-w 850 hPa 16 °C. Aan het eind van donderdagnacht en donderdagochtend trekt een golf over Nederland noordoostwaarts. Een (hoogte)trog die op het front inloopt zorgt ervoor dat het front donderdagmiddag boven de Noordzee activeert. In de warme sector ligt een convergentielijn (theta-w rug), die donderdagochtend Nederland passeert. Het koufront passeert donderdagmiddag Nederland. Hierna volgt een rug van hogedruk. Vrijdagmiddag trekt een frontale golf precies over Nederland.

Modelbeoordeling:

De patronen komen grootschalig overeen, ten aanzien van de convectie zijn er relevante verschillen. Zie neerslag. In de rug van vrijdagnacht ontstaat in min of meerdere mate stratus of mist. Mist(banken) zijn realistisch, wel afhankelijk van hoeveel neerslag er gevallen is. Ook bij de golf van vrijdag zijn er onzekerheden, de div. Harmonie uitvoer gaat nog niet ver genoeg om de onzekerheden nader te duiden. In de EC-uitvoer lijkt de neerslag vooral stratiform van karakter te zijn.

Wind(stoten):

Bij de buien van donderdagochtend uitschieters 50-65 km/uur in de div Harmonie uitvoer, dit moet voornamelijk van verdamping en vallende neerslag komen. Het is de vraag of deze uitschieters door de stabiele grenslaag de grond bereiken. Hiervoor moeten er actieve verse convectieve cellen zijn, het is onzeker of die er nog zijn. In de middag is er in het oosten potentieel voor zware windstoten, in sommige Harmonie uitvoer 70-100 km/uur. De kansen op >75 km/uur zijn in de HarmonEps uitvoer in het oosten 30-70%, op >90 km/uur 20-30%.

Bewolking:

Bij buien van donderdagochtend CB met een hoge (rond FL100) basis, toppen ca FL350, overgaand in stratiforme bewolking. Hoeveelheid bewolking die hier nog van overblijft is relevant voor de temperatuur in de middag in het oosten, dit is een onzekerheid. Bij buien van donderdagmiddag toppen in het oosten tot FL450, mogelijk nog hoger. In de nacht naar vrijdag in het noorden mogelijk ST. Vrijdag overdag voornamelijk stratiforme (AC/AS) en NS, bij het koufront ook ST.

Zicht:

In de nacht naar vrijdag vooral in het noorden en westen mist(banken), boven de Noordzee mogelijk langduriger mist.

Neerslag:

Aan de westkant van de theta-w rug trekken donderdagochtend onweersbuien over het westen en noordwesten. Deze buien ontstaan niet vanaf de grond en de effectieve schering is ongeveer 20-25 kn, CAPE ongeveer 1000 J/kg. Waarschijnlijk gaat de convectie vrij snel over in een MCS met hoogte-onweer en relatief gelijkmatige neerslag. Voor de buien van donderdagmiddag bij het koufront moet het voldoende warm worden, dit lijkt in het westen niet het geval te zijn omdat de wind in de grenslaag al snel westelijk wordt. In het oosten is de CAPE ongeveer 2000 J/kg en de schering 30-40 kn. Het zullen vooral goed georganiseerde multicellen worden, mogelijk lijnvorming (squall). Hagel tot ongeveer 2-4 cm is lokaal mogelijk.

Temperatuur:

Afgelopen dag(en) was er duidelijk meer dagelijkse gang dan in de diverse uitvoer. Temperatuur voor donderdagmiddag is belangrijk voor de convectie, als het niet warm genoeg (dwz niet warmer dan ca 27 °C) wordt gebeurt er weinig. Er zijn aanzienlijke verschillen, in de Harmonie40/43 uitvoer wordt het in het zuidoosten 32 °C, in de EC en Hap1 uitvoer niet meer dan ruim 26 °C, ook in de HarmonEps uitvoer is er een dergelijke spreiding. Onzekerheid is de hoeveelheid bewolking die overblijft van de ochtend in verband met de temperatuur. Vrijdag nogal afhankelijk van de timing en uitgebreidheid van de neerslag, in aanhoudende neerslag wordt het niet meer dan ca 17 °C.

Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten