19/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

13-04-2022 06:15 | KNMI | m.b.t. 13-04-2022 t/m 14-04-2022

Valid: 2022-04-13 06:15:43 - 2022-04-14 24:00:00
Issued: 13-04-2022, forecaster: homan

Synoptische situatie:

Aan de oostflank van een hoogtetrog boven de Britse Eilanden wordt in een zuidwestelijke stroming zachte en vrij vochtige lucht aangevoerd. Een lagedrukgebied bij de Schotse oostkust beweegt langzaam noordoostwaarts om overdag heel langzaam over het noorden van de Noordzee oostwaarts te bewegen. Een zwak koufront ligt om 06 UTC noord-zuid georienteerd over het westen van het land. Dit front beweegt overdag langzaam oostwaarts en zou later als gevolg van de de nadering van een zwakke hoogtetrog en dagelijkse gang kunnen activeren boven het (uiterste) zuidoosten en oosten van het land, het krijgt bovendien steeds meer een NO-ZW oriëntatie. Verder bouwt vanmiddag van het zuiden uit een ZW-NO georienteerde rug op boven ons land, de stroming wordt geleidelijk westelijk. Donderdag beweegt het laag via de Vikingbank en het zuiden van Scandinavie verder oostwaarts. De rug boven onze omgeving blijft aanwezig en zoekt in de loop van de dag via de westelijke Noordzee verbinding met een hogedrukgebied boven de Noorse Zee, de stroming wordt geleidelijk noordwestelijk.

Modelbeoordeling:

Voor vandaag zijn er twee aandachtspunten. Allereerst zien we in alle modellen in meer of mindere mate in de ochtend een gebied met mist vanaf Engeland de Noordzee op bewegen, overgaand in stratus. HAP1 laat een mistgebied de hele kust bereiken en lijkt veel te zwaar aangezet, de andere Harmoniemodellen zijn wat voorzichtiger maar hebben nog steeds stratus voor de kus bij East Anglia, welke er in werkelijkheid niet zit. EC lijkt er actueel nog het beste op te zitten met de stratus wat verder naar het westen boven Engeland. Voor het oosten van het land wordt in de avond het koufront belangrijk, waarop de modellen aan de voorzijde diepe convectie laten ontstaan, vooralsnog lijkt deze boven Duitsland net buiten onze landsgrenzen te blijven, maar het scheelt niet veel.

Wind(stoten):

-

Bewolking:

Bij het koufront actueel velden Sc en Ac. In de middag tevens kans op stratus boven de Noordzee in het noorden van de FIR. In de middag boven land vorming van Cu, mogelijk dat die ten oosten van het koufront uit zou kunnen groeien tot een Cb. Bij en vlak voor het activerende koufront morgenavond ontwikkeling van (ingebedde) Cb's vanaf enige hoogte, met toppen tot ca. FL300, de kans dat dit binnen onze landsgrens gaat gebeuren is vooralsnog klein, in Duitsland is deze kans beduidend groter. In de nacht naar donderdag van het westen uit opklarend. Donderdag overdag zien we boven land de ontwikkeling van Cu-bewolking, deze kan in het oosten mogelijk het TCu-stadium bereiken. In de avond lost de stapelbewolking weer op. In de noordelijke helft van de FIR boven de Noordzee zien we ook frontale bewolking, behorend bij het laag dat via Vikingbank oostwaarts beweegt. Bij deze frontale bewolking zien we ook lokaal stratus, deze kan later donderdagmiddag en in de avond het noordelijk kustgebied binnentrekken.

Zicht:

In de nacht naar donderdag boven land kans op mistbanken, deze zullen donderdagochtend snel weer oplossen.

Neerslag:

Op het zwakke koufront actueel lokaal wat lichte regen, op de meeste plaatsen zal het echter droog blijven. Enige activering van het front lijkt vanavond plaats te vinden boven het zuidoosten, daar een enkele regenbui. Zwaardere buien lijken zich echter pas boven Duitsland te ontwikkelen, deze buien ontwikkelen zich daar in een regime van ca. 1000 J/Kg MUCAPE en 30-40 kn effectieve schering. Daarnaast zien we in de avond nog een enkele bui vanaf Engeland het westen van de FIR binnentrekken (kortgolvige hoogtetrog) die in de middag boven Engeland zijn ontstaan, al zal deze boven de Noordzee niet erg actief meer zijn.

Temperatuur:

Vanmiddag in het zuidoosten mogelijk nog Tx = 20°C, donderdag mogelijk ook nog Zuid-Limburg.

Onweer/blikseminslag

Sluiten