18/05/2022 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

06-04-2022 17:49 | KNMI | m.b.t. 06-04-2022 t/m 07-04-2022

Valid: 2022-04-06 17:49:51 - 2022-04-07 24:00:00
Issued: 06-04-2022, forecaster: zwagers

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied ten noorden van Ierland trek oostwaarts en ligt donderdagmiddag boven het Skagerrak. Bijbehorend golvend koufront ligt boven het zuidoosten, trekt nog iets verder zuidwaarts om vannacht boven of net ten zuiden van het zuidoosten te blijven slepen. Een CAD ten westen van het land ontwikkelt tot een noordoost-zuidwest georiënteerd koufront. Daarna trekt dit activerende koufront oostwaarts om aan het begin van donderdagmiddag het zuidoosten te verlaten. Op dat moment bereikt een oost-west georiënteerde occlusie het noorden van het land, trekt zuidwaarts en passeert vrijdagochtend het zuidoosten. Een golf boven de Atlantische Oceaan diept uit tot een lagedrukgebied en bereikt vrijdagochtend het noordwesten van Frankrijk.

Modelbeoordeling:

Actueel wordt er in de FIR op enkele plaatsen 8 Bft gemeten. Alleen HAP1 heeft deze te pakken, HAP2 en Ha43 hebben dat op een enkele plek. De nieuwste runs komen nu donderdagochtend met windstoten van 90 km/u aan de westkust. De zware windstoten in Zuid-Limburg zijn er nu vrijwel uit. We gaan ervan uit dat de zware windstoten pas echt dieper landinwaarts komen als de wind naar west draait. Dan met name in het westen en noorden, terwijl het dieper landinwaarts korter duurt en lokaal zal zijn. Wat in het oog springt is dat EC als enige model buien berekend tussen de koufrontpassage op donderdag (CAD) en de occlusie vanuit het noorden. Afgaande op progtemps zijn die buien inderdaad al wel mogelijk voordat de occlusie passeert. Aan de noordflank van het warmtefront dat bij het laag hoort dat vrijdag Frankrijk bereikt valt er neerslag uit de frontale kap. In Nederland is dit om 12Z nog vloeibaar, maar in de Ardennen geeft NESO natte sneeuw aan.

Wind(stoten):

7-8 in de kustdistricten, aan de westkust en in het Waddengebied zware windstoten. Morgenmiddag vrijwel overal zware windstoten, in het noorden en westen op uitgebreide schaal, dieper landinwaarts duurt het korter en is het meer plaatselijk. Donderdagavond neemt de wind van het westen uit overal af.

Bewolking:

Bij het eerste koufront Sc, lokaal St. Tevens St voor de CAD uit, maar dit moet minder worden. Bij de CAD ingebedde Cb's, toppen FL160 boven zee, boven land (minder koude bovenlucht) FL120. Op nadering van de occlusie Cb's met toppen FL160, boven zee FL200.

Zicht:

In neerslag matig tot slecht.

Neerslag:

Bij het koufront regen, bij de CAD regen en ingebedde buien, bij de occlusie voornamelijk buien. Vooral boven zee is bij buien een kleine kans op onweer en hagel aanwezig. Neerslagsommen voor donderdag nog steeds orde 10-20 mm, lokaal 20-30 mm.

Temperatuur:

Tx beneden het langjarig gemiddelde (met name vrijdag), Tn erboven.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten