18/05/2022 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

25-02-2022 11:45 | KNMI | m.b.t. 25-02-2022 t/m 26-02-2022

Valid: 2022-02-25 11:45:36 - 2022-02-26 24:00:00
Issued: 25-02-2022, forecaster: grootn

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven Scandinavië trekt oostwaarts weg. We bevinden ons in een westelijke stroming in maritiem polaire lucht. Vanmiddag passeert er een hoogtetrog, waarna de stroming noordwestelijk wordt. Op 300 hPa zien we in het begin van de middag ook nog een linkeruitgang van een jetstreak boven het (zuid)westen van het land, die in de middag geleidelijk oostwaarts over het land trekt. Op vrijdagavond bereikt een Z-N georienteerde rug het westen van de FIR. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend passeert deze rug het land van west naar oost, waarna de stroming zaterdag overdag zuid(oost)elijk wordt.

Modelbeoordeling:

Nabij de hoogtetrog tussen de diverse uitvoer amper verschillen. Alleen zit EC qua windstoten actueel iets te laag, maar dat is een bekend fenomeen. Later vanmiddag laten alle modellen de buienactiviteit van het noordwesten uit geheel verdwijnen. De ervaring leert echter dat in deze situaties het noordoosten van de FIR tot aan passage van de rug-as nog wel kans maakt op een enkele TCu. De grootste onzekerheid is de mist voor komende nacht. EC en HA40 laten in het zuiden (nabij de rug-as) een mistgebied ontstaan dat pas laat zaterdagochtend oplost. HAP1 en HA43 berekenen dit niet, omdat deze modellen de Sc vanavond maar moeizaam laten oplossen. Harmonie wil de hoeveelheid Sc bij een polaire NW-stroming nog wel eens overschatten en we gaan dan ook uit van het opgeklaarde scenario. Aangezien de lucht droog is in combinatie met vorst, zal het meeste vocht neerslaan. Een groot mistgebied -zoals EC en HA40 berekenen- lijkt daarom overdreven. We gaan dan ook uit van enkele (ondiepe) mistbanken, vooral nabij de rug-as.

Wind(stoten):

Op zee en aan de kust 6 Bft, ten noorden van de Wadden vanmiddag nog even 7 Bft. Bij buien op zee en langs de noordkust kans op windstoten rond 75 km/u. Wintercriterium code geel wordt hoogstwaarschijnlijk gehaald. Op nadering van de rug later vanmiddag en vanavond een sterk afnemende wind en in de loop van zaterdag in het westen van de FIR weer 6 Bft.

Bewolking:

Bij de hoogtetrog vinden we de hoogste toppen in het noordoosten van de FIR, tot FL250/-45, elders komen de toppen waarschijnlijk tot ca. FL200/-35. Vanavond in het zuidoosten lokaal nog Sc-restanten. Zaterdag overdag met name in bosrijke gebieden een enkele Cu.

Zicht:

Buiten neerslag goed. In neerslag matig, in een zwaardere bui en/of winterse neerslag slecht. In de nacht naar zaterdag bij weinig wind en brede opklaringen grondmist en mistbanken, vooral in de zuidelijke helft. Een kleine kans zat er een mistgebiedje ontstaat boven het midden en zuidoosten, dat zaterdag pas aan het einde van de ochtend is opgelost (zie modelbeoordeling). De nacht naar zondag vanwege een wat aantrekkende wind en aanvoer van drogere lucht geen mistkansen meer.

Neerslag:

Nabij de hoogtetrog enkele (winterse) buien. CAPE op zee rond 500 J/kg, boven land vanmiddag rond 700 J/kg en is de kans op onweer daar groter. Effectieve schering rond 25 kn, kortom lokaal multicell. Verder grote kans op korrelhagel en in een stevige bui mogelijk ook even natte sneeuw. Op nadering van de rug later vanmiddag en vanavond sterk afnemende buienactiviteit, alleen in het noordoosten mogelijk nog een enkele geïsoleerde bui tot aan passage van de rug-as.

Temperatuur:

In de nacht naar zaterdag gaat het (vooral landinwaarts) licht -mogelijk lokaal matig- vriezen en zijn de wegen hier en daar nog nat, er is dan een redelijke kans op bevriezingsgladheid. De nacht naar zondag zullen de meeste wegen droog zijn, maar in bosrijke gebieden en bekende koude punten (condensatie/rijp) en is nog een geringe kans op gladheid.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Winterse neerslag/gladheid

Sluiten