18/05/2022 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

24-02-2022 10:50 | KNMI | m.b.t. 24-02-2022 t/m 25-02-2022

Valid: 2022-02-24 10:50:17 - 2022-02-25 24:00:00
Issued: 24-02-2022, forecaster: grootn

Synoptische situatie:

Een sturend laag tussen IJsland en Noorwegen trekt op donderdag en vrijdag via Noord-Scandinavië opvullend naar Noordwest-Rusland. Boven ons land voert een zuidwestelijke stroming polaire lucht aan. Een NO-ZW georiënteerde koufront, waarin een frontale golf is ontstaan, nadert actueel de westkust. Rond het middaguur bereikt deze frontale golf het uiterste noordwesten en trekt over het noorden oostwaarts. Het koufront verlaat het zuidoosten rond 15 UTC en wordt gevolgd door een kortgolvige hoogtetrog aan de voorzijde van een bredere primaire hoogtetrog. Vrijdagochtend passeert een occlusie het noorden van het land, overdag de primaire hoogtetrog, hierna wordt de stroming noordwestelijk en nadert van het westen uit een rug van hoge druk.

Modelbeoordeling:

Het belangrijkste aandachtspunt de komende 24 uur is de wind. De Harmonie-uitvoer berekent op het koufront en op buien erachter tot begin van de avond windstoten van 80-90 km/u, in het (zuid)westelijk kustgebied mogelijk tot 95 km/u. Actueel zijn de drukdalingen bij de frontale golf minder dan wat berekend wordt en lijken de windstoten ook net wat lager uit te vallen (actueel aan de kust 80-85 km/u). De Harmonie-uitvoer van 06 UTC is ook iets gematigder dan de voorgaande runs. Bij de buien op de hoogtetrog geven modellen een vergelijkbaar beeld en speelt uitwisseling van impuls op geringe hoogte een grotere rol. Hierdoor kunnen de windstoten wel de 90-95 km/u halen in het (zuid)westelijk kustgebied. Vrijdag overdag in de noordelijke kustgebieden mogelijk weer code geel voor windstoten, maar het signaal is (veel) minder sterk dan vanmiddag. Een volgend aandachtspunt is de kans op natte sneeuw. NESO geeft ten noorden van de Wadden nabij de golftop (relatief weinig wind) een duidelijke kans op natte sneeuw. Actueel wordt dit ook waargenomen. Vanavond bij buien mogelijk natte sneeuw, maar alleen bij de zwaardere exemplaren. Aan de voorzijde van de occlusie vrijdagochtend in het (noord)oosten opnieuw kans op natte sneeuw. Aangezien de bodemtemperaturen relatief hoog zijn, is de kans op accumulatie gering.

Wind(stoten):

Nabij het koufront en bij de daaropvolgende trog plaatselijk zware windstoten van rond 85 km/u (voornaamste factoren zijn 'water loading' en uitwisseling van impuls op geringe hoogte). In de (westelijke) kustgebieden zijn zware windstoten tot 95 km/uur mogelijk. De afzonderlijke leden van het KEPS geven een goed beeld van de kans op zware windstoten bij de buien en bij het koufront. Vrijdagochtend bij buien in de noordelijke kustgebieden een kleine kans op code geel vanwege windstoten mogelijk tot 90 km/u. In de loop van vrijdagmiddag neemt de wind op nadering van een rug af.

Bewolking:

Bij het koufront vooral in het noorden ook St en bij de trog Cu/Sc en enkele Cb's, bij het koufront toppen tot FL150/-20°C, bij de trog tot FL200/-30°C. Bij de passage van de occlusie vrijdagochtend St en Cb's FL150/-20°C. Vrijdag, bij de primaire hoogtetrog, zelfs toppen tot rond FL240.

Zicht:

Buiten neerslag om goed. In neerslag matig, in een zwaardere bui en/of winterse neerslag slecht.

Neerslag:

Bij het koufront lijnconvectie/LEWP, maar niet heel diep onstabiel. Ten noorden van de golftop lokaal natte sneeuw. Bij de trogpassage vooral in het westen kans op geclusterde buien, enige lijnvorming zichtbaar in div. Harmonie uitvoer. Lokaal hagel en onweer. CAPE boven zee ligt rond 500 J/kg, boven land blijft hier weinig van over, met een effectieve windschering van 25-30 kn zijn dit bij de trog boven zee buien in het multicell regime, dieper landinwaarts gaat de activiteit er geleidelijk uit. Nabij de occlusie stratiforme neerslag en een enkele ingebedde bui met vooral in het (noord)oosten kans op natte sneeuw. Vrijdag overdag is er ook boven land meer CAPE (lokaal 700-1000 J/kg) en is de kans op onweer groter.

Temperatuur:

Tijdens zwaardere buien achter het koufront kan de temperatuur kortdurend dalen naar een graad of 1-2. In de nacht naar vrijdag en naar zaterdag vooral op bruggen en viaducten kans op gladheid door bevriezing, maar mogelijk ook op andere koude punten.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade) | Winterse neerslag/gladheid

Sluiten