03/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

17-02-2022 07:46 | KNMI | m.b.t. 17-02-2022 t/m 18-02-2022

Valid: 2022-02-17 07:46:38 - 2022-02-18 24:00:00
Issued: 17-02-2022, forecaster: wijs

Synoptische situatie:

Een trog boven de Duitse Bocht (restanten van Dudley) met een fors windveld aan de zuidzijde ligt boven de Duitse Bocht en trekt snel zuidoostwaarts richting Duitsland. De uitwisseling van de wind wordt nog wat versterkt door de onstabiele opbouw van de atmosfeer. Komende middag wordt de stroming licht anticyclonaal en begint deze langzaam in kracht af te nemen. In de avond volgt er nog wel een zwakke storing (combinatie van een flauwe trog en hogere theta-w waarden). In de nacht naar vrijdag passeert een ZO-NW georienteerde rug. Vrijdag trekt storm Eunice via het noorden van Engeland naar de Noordzee om vervolgens in de avond boven het noorden van Denemarken te arriveren. Bijbehorend NW-ZO georienteerd warmtefront trekt in de ochtend vlot oostwaarts over het land. In de middag volgt het N-Z georienteerde koufront. De backbentocclusie schampt in de middag en avond de noordkust.

Modelbeoordeling:

Alle modellen laten v.w.b. de beschreven synoptische ontwikkeling een vergelijkbaar beeld zien. Actueel valt nog steeds de knijpzone aan de zuidflank van de restanten van Dudley (de hierboven beschreven trog) op. Dit leidt in het noordelijke FIR gebied en in het Waddengebied tot 9 Bft. Overigens valt op dat de gemeten windstoten overwegend nog steeds onder de Harmonie modelverwachting zitten. Voor de komende dag valt op dat Ha40 bijna geen buien geeft overdag in het oosten, overige modellen doen dat wel en daar gaan we gezien de progtemps wel van uit. Voor vrijdag is Eunice uiteraard van groot belang wegens de door de modellen berekende zeer hoge windsnelheden (zie item wind).

Wind(stoten):

8 Bft langs de kust met uitschieters van 75-90 km/uur, bij een bui landinwaarts mogelijk ca. 100 km/uur. Langs de noordkust de komende uren nog 9 Bft met uitschieters tot ca. 100 km/uur. Overdag neemt de wind geleidelijk van het zuiden af, tot ca. 6 Bft aan het einde van de avond. Vrijdagmiddag wegens de nadering van Eunice toenemend naar zware storm, 10 Bft. Dan zijn (zeer) zware windstoten mogelijk van 90-120 km/uur, langs de kust en het IJsselmeer tot 130 km/uur. KEPS en ECEPS kansen op deze windstoten zijn hoog.

Bewolking:

Lokaal nog een Cb vanaf de Noordzee. Toppen tot ca. FL150. Overdag nog enkele TCu/Cb in het oosten. Op het warmtefront vrijdag gelaagde bewolking met ST. Op het koufront ook ingebedde TCu's/Cb met toppen tot ca. FL120. In de buien bij de backbent op de Noordzee toppen die mogelijk nog iets hoger zijn.

Zicht:

Goede zichten, in neerslag matig, lokaal slecht.

Neerslag:

Enkele buien die zich geleidelijk steeds meer beperken tot het uiterste oosten. Op het warmtefront van Eunice lichte tot matige regen, op het koufront tevens enkele ingebedde buien. Vervolgens bij de backbent enkele buien.

Temperatuur:

-

Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten