20/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

16-02-2022 05:57 | KNMI | m.b.t. 16-02-2022 t/m 17-02-2022

Valid: 2022-02-16 05:57:42 - 2022-02-17 24:00:00
Issued: 16-02-2022, forecaster: schaikm

Synoptische situatie:

Een laag boven Schotland trekt vandaag oostwaarts over de Noordzee. Een daaraan gekoppeld NW-ZO georienteerd warmtefront boven het oosten van het land trekt oostwaarts weg en wordt in de ochtend gevolgd door een koufront dat het land aan het begin van de middag verlaat. Een volgend actief laag, Dudley genaamd, ontstaat vannacht boven de oceaan en trekt in de avond over Schotland oostwaarts om vervolgens in de nacht naar donderdag over Denemarken te trekken. Hier zit ook een frontensysteem aan gekoppeld, het NW-ZO-georienteerde warmtefront trekt komende middag over het land noordoostwaarts en activeert boven ons land. In de warme sector staat een stevige gradiënt. Verder is er in het noorden extra onstabiliteit (Cape 200-400 J/kg en koude lucht op hoogte), wat zorgt voor een kans op wat stevigere windstoten. Het koufront passeert aan het einde van de avond. Donderdagmiddag trekt een zwakke en sterk doorstroomde rug over, waardoor de gradiënt langzaam iets afneemt.

Modelbeoordeling:

Alle modellen laten v.w.b. de beschreven synoptische ontwikkeling een vergelijkbaar beeld zien. De berekende basis van de stratus is in Harmonie erg laag met soms stratus nagenoeg aan het dek op passage van de frontale systemen. Wegens de doorstaande wind gaan we er vanuit dat de basis niet zo laag zal komen. Het belangrijkste aandachtspunt voor de komende periode is de wind. Vanaf vanavond worden zware windstoten verwacht. Hiervoor staat code geel uit.

Wind(stoten):

In de loop van de nacht en ochtend 6-7 Bft in de warme sector. In de volgende warme sector in de avond 7-8 Bft en vooral op het koufront aan zee mogelijk kortstondig 9 Bft. Deze piek in de wind vindt plaats aan het einde van de avond en in het begin van de nacht naar donderdag. Windstoten liggen vanaf de avond landinwaarts tussen 75 en 90 km/uur. Bij buien op passage en achter het koufront kortstondig ca. 100 km/uur. Impulsuitwisseling speelt dan een rol. De kans op 120 km/uur aan de kust lijkt vooralsnog klein. Ook achter het koufront staat op donderdagochtend veel wind; in de koude bovenlucht in het noordelijk kustgebied 9 Bft in de Harmonies; EC is wat rustiger. In de loop van donderdagmiddag neemt de wind geleidelijk wat af wegens de naderende rug.

Bewolking:

In de warme sector geven alle modellen lage SC en ST. Vanochtend ook op uitgebreide schaal onder de 500 vt wat actueel ook zichtbaar is. De waarden onder de 100 vt die Harmonie 43 en Hap1 laten zien (vooral ook langs de westkust) doen zich niet voor, waarschijnlijk wegens de doorstaande wind. Op het koufront donderdagavond deels convectieve bewolking met embedded TCU's in het noorden waarschijnlijk Cb's. Progtemps nabij het koufront ogen onstabiel tussen 2000 vt en FL140. Na koufrontpassage opklaringen met lokaal Cb's vanaf de Noordzee. Aan de linkeruitgang van de jet, die boven het oostelijk deel van de Noordzee ligt, zijn de hoogste toppen te vinden, ca. FL180.

Zicht:

Goede zichten, in neerslag matig, lokaal slecht.

Neerslag:

Bij de frontale systemen perioden met regen. Opvallend is het activeren van de neerslag vanavond op nadering van het koufront. Dit is vooral in het noorden en oosten het geval. De neerslag is dan buiig van karakter. Dit is ook te zien in de Cape (200-400 J/kg) en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de koude lucht op hoogte en de hoogtetrog. Lokaal zijn buienlijnen met hoge neerslagintensiteiten mogelijk. Na koufrontpassage nog enkele meer geïsoleerde buienlijnen.

Temperatuur:

Modellen kunnen gevolgd worden, vandaag wordt het zeer zacht met maxima rond 13°C, lokaal mogelijk 15°C.

Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten