03/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

10-02-2022 18:39 | KNMI | m.b.t. 10-02-2022 t/m 11-02-2022

Valid: 2022-02-10 18:39:13 - 2022-02-11 24:00:00
Issued: 10-02-2022, forecaster: haklande

Synoptische situatie:

Een noordoost-zuidwest georiënteerd golvend koufront ligt op hoogte nog boven het zuidoosten en trekt vanavond verder oostwaarts weg. Een west- tot noordwestelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. Een opvullend lagedrukgebied ten (zuid)oosten van Schotland trekt richting het uiterste noorden van de FIR, waar het vanavond aankomt om vervolgens vrijdagochtend de Duitse noordwestkust te bereiken. Aan de zuidwestflank van dit laag bevindt zich een klein maar venijnig windveld. Rondom dit laag is een occlusierestant aanwezig dat komende nacht van noordwest naar zuidoost over het land trekt. Vrijdag in de loop van de dag nadert van het westen uit een rug. Deze passeert vrijdagavond waarna een zuidwestelijke stroming in de loop van zaterdag boven onze omgeving in kracht toeneemt. Zaterdagavond nadert een frontale zone het westen van de FIR.

Modelbeoordeling:

Het belangrijkste aandachtspunt is het windveld bij het opvullende lagedrukgebied komende nacht en vrijdagochtend vroeg. De focus lijkt daarbij te liggen op het noord(west)elijk kustgebied en het IJsselmeer. Kans op windstoten boven 75 km/u ligt daar tussen de 70-90%, de hoogste kans in het Waddengebied. Kans op overschrijding van het criterium voor code geel aan de kust van 90 km/u lijkt nu toegenomen, nu ook de 12 UTC runs van de andere Harmonieversies binnen zijn. Kijkend naar de afzonderlijke Harmonieleden in het KEPS zijn er nog wel verschillen in koers, maar de kans dat het ergens in het Waddengebied boven de 90 km/uur uitkomt is inmiddels wel voldoende voor een code geel.

Wind(stoten):

Aan de zuidwestflank van het laag boven het noorden van de FIR 8-9 Bft. In het noordelijk kustgebied waarschijnlijk enkele uren 7-8 Bft in de nacht naar vrijdag/vrijdagochtend vroeg met zware windstoten in het noord(west)elijk kustgebied en boven het IJsselmeer, boven Texel en Rottum is een kortstondige 9 Bft niet uitgesloten. Op nadering van de rug zwakt de wind flink af, na passage opnieuw aantrekkend in de loop van zaterdag.

Bewolking:

In de buurt van het koufront eerst nog veel Ac/As (typisch anafront). Zuid van het laag komende nacht en Cb's met toppen tot FL200-250. Boven land zijn de meeste toppen FL100-150, lokaal FL200 in het noordoosten. Bij de ingedraaide occlusie lage Sc en lokaal kans op St. Vrijdag overdag afnemende onstabiliteitsdiepte op nadering van de rug.

Zicht:

In regen bij het koufront overwegend goed zicht (ijsbewolking). Bij de occlusie in neerslag lokaal matig en mogelijk slecht zicht.

Neerslag:

Nabij het koufront regen. Doordat met het laag een hoogtetrog nadert, zorgt PVA aan de voorzijde voor stijgbewegingen waardoor het zuidoosten ook na passage van het koufront nog enige tijd regen houdt. Rondom het laag enkele buien. Onweerskans lijkt niet heel groot te zijn. Harmonie geeft slechts een minimaal signaal. Wel lokaal korrelhagel, gezien de hoogte van het FZL. Multicelregime. Nabij de ingedraaide occlusie buiige regen. Vrijdag overdag tot aan de rugpassage nog enkele buien die in activiteit afnemen.

Temperatuur:

In de loop van vrijdagavond op veel plaatsen al lichte vorst, vooral landinwaarts. De lichte buien kunnen tot aan de rugas aanhouden vrijdagmiddag, vooral in het oosten kan het wegdek hierdoor in de nacht naar zaterdag nog lokaal nat zijn. Tegelijkertijd wordt de aangevoerde lucht in de loop van vrijdag steeds droger (Td aan het einde van de middag enkele graden onder nul) en heeft het wegdek mede dankzij de wind de kans om voor een groot deel op te drogen. In de nacht naar zaterdag komt de wegdektemperatuur met name landinwaarts op uitgebreide schaal onder nul en op de enkele plekken waar het wegdek nog nat is kan dan bevriezingsgladheid optreden. Grootschalig zal dit niet gebeuren.

Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten