03/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

06-02-2022 04:51 | KNMI | m.b.t. 06-02-2022 t/m 07-02-2022

Valid: 2022-02-06 04:51:39 - 2022-02-07 24:00:00
Issued: 06-02-2022, forecaster: Huiskamp

Synoptische situatie:

Een complex lagedrukgebied boven de Noorse Zee trekt langzaam noordoostwaarts. Wij bevinden ons in een zuidwestelijke stroming in de warme sector. Het aanvankelijk O-W georienteerde koufront (duidelijk herkenbaar aan lage Td, een frontale vore en een intensievere neerslagband) bereikt zondagochtend het uiterste noorden. Rond het middaguur trekt een min of meer uitgesproken golf in het koufront oostwaarts over het IJsselmeergebied. In de middag trekt het front in een NO-ZW oriëntatie zuidoostwaarts. Aan het einde van de middag of aan het begin van de avond verlaat het front Zuid-Limburg. Na deze koufrontpassage wordt de stroming noordwestelijk. Zondagavond passeert de hoogtetrog waarna we geleidelijk onder invloed komen van een oostwaarts trekkende rug. Deze passeert maandagavond. Een zwak warmtefront van een volgend laag bij IJsland bereikt later maandagavond de westkust.

Modelbeoordeling:

De verschillen in de positie van het golvende koufront en de timing van het front wanneer dit zuidoostwaarts trekt zijn wat afgenomen. Het lijkt er nu op dat de golf over het IJsselmeergebied trekt, zodat het windveld beperkt blijft tot het midden en zuiden. Het windveld ten westen van het koufront komt wat noordelijker dan in de vorige uitvoer.

Wind(stoten):

ZW 7-8 Bft in alle uitvoer in de warme sector boven zee en aan de kust. Zondagochtend vooral in de kustgebieden uitschieters tot ongeveer 85 km/uur. Rond het middaguur vooral in het zuidwesten tot ongeveer 90 km/uur. Voor beiden één code geel. Zondagavond boven zee NW 8 Bft. Bij buien zondagavond windstoten tot ca. 80 km/uur, langs de kust 90-100 km/uur. Hiervoor staat ook een code geel uit.

Bewolking:

In de warme sector rond 1000 vt in intensieve neerslag, veel lager lijkt niet realistisch vanwege de wind. Bij het koufront soms lijnconvectie, toppen FL100-150. Buientoppen in het noorden zondagavond -33 °C, toppen daar rond FL240, in het zuiden FL180. In de nacht naar maandag neemt de tophoogte van het westen uit snel af.

Zicht:

In neerslag matige, in zwaardere neerslag mogelijk slecht zicht.

Neerslag:

Op veel plaatsen 20-40 mm neerslag, (inclusief wat er zaterdagavond al gevallen is, dwz 5-10 mm), de meeste neerslag bij de golf. Bij het koufront lokaal lijnconvectie. Bij het koufront en in de buien in de noordwestelijke stroming is kleine hagel mogelijk, aan de kust en in het noorden zondagavond ook onweer. De neerslag bij het warmtefront van maandagavond stelt weinig voor.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten