04/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

05-02-2022 19:47 | KNMI | m.b.t. 05-02-2022 t/m 06-02-2022

Valid: 2022-02-05 19:47:31 - 2022-02-06 24:00:00
Issued: 05-02-2022, forecaster: buscher

Synoptische situatie:

Een complex lagedrukgebied boven de Noorse Zee beweegt langzaam noordoostwaarts. Wij bevinden ons in een zuidwestelijke stroming en een NO-ZW georienteerd warmtefront trekt vanavond over het land zuidoostwaarts (herkenbaar aan dauwpunten van ongeveer 5 graden en lagere bewolking). Het warmtefront blijft aan de grond boven het zuidoosten slepen, maar trekt op hoogte wel door. Het aanvankelijk ONO-WZW georienteerde koufront (duidelijk herkenbaar aan lage dauwpunten, een frontale vore en een intensievere neerslagband) bereikt zondagochtend het uiterste noorden. Het front gaat vervolgens iets golven en blijft in de ochtend boven het noorden van het land slingeren, waarna het in de middag kantelt naar een NO-ZW positie en zuidoostwaarts trekt. Aan het einde van de middag of aan het begin van de avond verlaat het front Zuid-Limburg. Na deze koufrontpassage wordt de stroming noordwestelijk, stroomt maritieme polairse lucht het land in en passeert er in de avond een hoogtetrog.

Modelbeoordeling:

Modellen geven minimale verschillen in de timing en posities van de fronten. In de vorige runs hielden de harmonieruns het koufront langere tijd boven het noorden van het land, maar nu stemmen ze overeen met EC. De zware windstoten boven land bevinden zich in de warme sector en gaven in de vorige modelruns nog een verschillend beeld, maar dat stemt nu overeen; de zware windstoten komen nu in alle modelruns boven de zuidelijke helft van het land voor. Vervolgens onderschat EC de windstoten bij het koufront en in de buien, (vanwege het convectieve karakter). We volgen hierin de Harmoniemodellen. Verder geven alle modellen in de warme sector en op het koufront lage SC en lokaal ST tussen 500-1000 vt. EC geeft iets minder lage bewolking, maar is hierin vaak te positief, dus we volgen hierin harmonie. In de warme sector activeert in alle modellen de neerslag boven land. Bij passage van koufront is een scherpe band met neerslag te zien. Verder komen in de polaire lucht buien voor, vooral in de avond wanneer de hoogtetrog passeert. In grote lijnen geven alle modellen veel neerslag, lokaal is meer dan 40 mm mogelijk. Exacte plek waar de hoogste neerslag voorkomt is verschillend bij de verschillende modellen.

Wind(stoten):

Zuidwest 7-8 Bft komt vanavond langs de kust voor, zondagavond is een noordwest 8 Bft boven het (zuid)westelijk kustgebied mogelijk. EC geeft net een Bft minder wind, maar de 8 Bft komt nu ook in de noordelijke Noordzee voor en dus volgen we Harmonie. Vannacht en morgenochtend verwachten alle modellen in de westelijke kustprovincies zware windstoten tot ongeveer 80 km/uur, lokaal in de kustgebieden ongeveer 90 km/uur. De kans op 90 km/uur is in deze modelrun kleiner geworden, maar er staat nog wel een gele waarschuwing voor uit. De zware windstoten 75-80 km per uur verplaatsen zich in de middag over het zuiden van het land (ten zuiden van het koufront). Bij buien windstoten tot ca. 80 km/uur, langs de kust 90-100 km/uur. Hiervoor staat ook een code geel uit.

Bewolking:

Zie modelbeoordeling.

Zicht:

In neerslag matige, in zwaardere neerslag mogelijk slechte zichtcondities.

Neerslag:

Op veel plaatsen 20-40 mm neerslag, lokaal is meer dan 50 mm niet uitgesloten, precieze locatie is nu niet te bepalen, dus het waarschuwingscriteria wordt (nog) niet behaald. Bij het koufront is lijnconvectie mogelijk. Bij de buien is gezien de koude bovenluchten ook onweer mogelijk, evenals hagel.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten