21/01/2022 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

05-01-2022 18:27 | KNMI | m.b.t. 04-01-2022 t/m 05-01-2022

Valid: 2022-01-04 18:27:46 - 2022-01-05 24:00:00
Issued: 04-01-2022, forecaster: buscher

Synoptische situatie:

Ons aandachtsgebied bevindt zich in een west- tot noordwestelijke stroming stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Een ONO-WZW georiënteerde occlusie boven Limburg verlaat het land in de loop van de avond, aan de noordzijde hiervan trekt de komende uren nog een zwakke hoogtegolf van west naar oost. Een occlusierestant boven de noordelijke Noordzee trekt zuidoostwaarts, bereikt woensdagochtend vroeg het noordelijk kustgebied en trekt overdag langzaam van noord naar zuid over het land. Op nadering hiervan neemt de stroming in kracht toe. Pas woensdagavond laat verlaat de staart van het occlusierestant het zuiden van het land. Voor de occlusie uit passeert in het eerste deel van de ochtend nog een NO-ZW georiënteerde hoogtetrog. Na passage van de occlusie neemt de noordwestelijke stroming in kracht af.

Modelbeoordeling:

De modellen beschrijven de actuele situatie redelijk goed vwb stratus en buien, alleen de lichtere buien met lagere toppen worden door Harmonie onderschat. Verder geven de cappi-plaatjes de beste indicatie voor de lichte neerslag die nog over het midden van het land trekt (hoogtegolf), hoewel waarschijnlijk wel iets teveel. Belangrijkste aandachtspunt wordt het windveld nabij het naderende occlusie-restant op woensdag. In de tweede helft van de nacht en in de ochtend wordt de meeste wind verwacht in het noordwestelijk kustgebied met 8 Bft en mogelijk zware windstoten. EC en Harmoniemodellen stemmen daarin redelijk overeen.

Wind(stoten):

Vanavond boven zee geleidelijk toenemend: op zee en aan de kust NW 6-7 en in de nacht naar woensdag en woensdagochtend langs de noordwestkust 8 Bft en mogelijk zware windstoten van ca. 75 km/uur, aan zee mogelijk 85-90 km/uur.

Bewolking:

Bij en zuid van de occlusie St, de laagste basis door stuw in het zuiden van Limburg. Na passage van de occlusie eerst nog velden Sc/AC, maar van het noorden uit steeds meer opklaringen met Cu/Sc. Toppen eerst rond FL100. Woensdag van het noorden uit weer meer gelaagde bewolking bij het occlusie-restant, maar ook een ingebedde Cb met toppen FL150. Op de hoogtetrog kunnen de toppen aanmerkelijk hoger uitpakken tot boven FL200.

Zicht:

In neerslag matig tot slecht.

Neerslag:

Bij de occlusie vanavond buiige regen, noord ervan voornamelijk uit middelbare bewolking die te koppelen is aan de hoogtegolf. Woensdagochtend van het noorden uit buiige regen bij het occlusie-restant. Oppassage van de hoogtetrog enkele stevige buien, schering effectief 20-25 knopen, een enkele multicel. Zowel EC in (met name) als Harmonie is er in het oosten lokaal een signaal zichtbaar voor natte sneeuw. Het nulgradenniveau daalt daar naar waardes tussen 1000 en 1500 vt. Noord van de occlusie nog een enkele geïsoleerde bui.

Temperatuur:

In het zuidoosten komende nacht dichtbij het vriespunt, lokaal er net onder. In de nacht naar donderdag op iets uitgebreidere schaal dergelijke temperaturen, dan neemt de kans op gladheid ook toe, al is regionalisering erg lastig en afhankelijk van waar de wolkenvelden zitten.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten