21/01/2022 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

02-01-2022 10:57 | KNMI | m.b.t. 02-01-2022 t/m 03-01-2022

Valid: 2022-01-02 10:57:50 - 2022-01-03 24:00:00
Issued: 02-01-2022, forecaster: veeken

Synoptische situatie:

Ons land bevindt zich in een warme sector waarin met een zuidwestelijke stroming zeer zachte lucht wordt aangevoerd. Een zuidwest-noordoost georienteerd golvend koufront boven onze omgeving trekt in verder oostwaarts. Het front is aan de grond het beste herkenbaar aan een band met stratus. In de middag trekt een trog in de polaire lucht (Comma) langs ongeveer 54° NB oostwaarts. In de avond volgt een CAD, het bijbehorende relatieve lagedrukgebied trekt over het IJsselmeergebied met aan de zuidzijde een windveld. Dinsdagnacht en -ochtend trekt een stabiele golf in het polaire front over het noorden van Frankrijk oostnoordoostwaarts. Boven het noordwesten van Nederland ligt dan een convergentielijn.

Modelbeoordeling:

De neerslag bij het koufront zit niet echt goed in de Harmonies, EC lijkt beter. Het front lijkt wat sneller te bewegen. De structuur lijkt deze run wat beter. De weergave van de stratus bij het front is in alle modellen aardig goed. Qua windsnelheid en uitschieters zijn de Harmonies het goed eens, EC is een BFT lager. In de Keps is de kans op uitschieters van minimaal 75 km/uur bij de comma vanmiddag in het westen 40-60%, verder landinwaarts ongeveer 40%. Bij de CAD is er nu geen gesloten lagedrukkern meer, en ook is het windveld weer iets minder sterk dan in de vorige run. De kansen op uitschieters van meer dan 75 km/uur in de Keps uitvoer lopen uiteen van 90% aan de Zeeuwse kust tot 30% In het midden van het land. In het uiterste zuidoosten 40-50%. De significante neerslag van de frontale golf van dinsdag lijkt nu vrijwel geheel ten zuiden van Nederland te blijven.

Wind(stoten):

De wind bij de comma is wat afgenomen, het gebied met 8 Bft is kleiner geworden. Aan de kust uitschieters ongeveer 85 km/uur, landinwaarts tot ongeveer 75 km/uur. Bij de CAD is de kans op grootschalige uitschieters van meer dan 75 km/uur landinwaarts niet zo groot, lokaal kunnen als gevolg van convectieve processen wel aanzienlijk zwaardere uitschieters (tot ca 90 km/uur) optreden, vandaar een (gele)waarschuwing.

Bewolking:

Bij frontpassage SC bewolking, op de Noordzee bij en ten N van de Wadden ook ST. Bij de Comma vooral boven zee Cb's met toppen tot ca. FL200-250. Aan de zuidkant van de CAD toppen van ca. FL280.

Zicht:

Bij het koufront matig zicht, ten zuiden van het grondfront ook in neerslag weinig zichtafname. Aan de oostkant van de Comma bij en ten N van de Wadden mogelijk mist.

Neerslag:

Neerslag bij het front zit wat zuidelijker en is wat meer dan in de div. Harmonie uitvoer, EC uitvoer lijkt het beste. Bij de golf perioden met regen. Bij de Comma enkele buien, op de kust zou er onweer voor kunnen komen. CAPE boven zee 400-700 J/kg, boven land iets lager. Bij de CAD vergelijkbare CAPE, maar is dan veel meer forcering en de schering is ongeveer 30 kn. Enkele goed georganiseerde multicellen zijn mogelijk. Veel wind op lage hoogte wat dus aanleiding kan geven tot zware windstoten.

Temperatuur:

Zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, vrijwel geen dagelijkse gang.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten