21/01/2022 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance & weerkaarten

24-12-2021 17:29 | KNMI | m.b.t. 24-12-2021 t/m 25-12-2021

Valid: 2021-12-24 17:29:32 - 2021-12-25 24:00:00
Issued: 24-12-2021, forecaster: Huiskamp

Synoptische situatie:

We bevinden ons aan de grond aanvankelijk in een zadelgebied, de stroming op 500 hPa is west tot noordwest. Een occlusie lag om 12 UTC boven het midden in een scherpe vore. Een koufront lag om 12 UTC boven de Duitse Bocht. (Ongeveer Td 0 °C) Ten noorden van dit front bevindt zich continentaal Arctische lucht. Boven de Duitse Bocht bevindt zich een noordwest-zuidoost georienteerde rug, waardoor de stroming ten noorden van de vore oostelijk is. Beide fronten trekken zuidwaarts, het koufront wordt stationair boven het (uiterste) zuiden. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend trekt een golf in het front over het zuiden. Zondag trekt een laag ten westen van Ierland noordwaarts, de hoogtestroming wordt dan zuidwestelijk. De frontale zone trekt zondag als warmtefront over Nederland noordoostwaarts waarna we in maritiem tropische lucht komen.

Modelbeoordeling:

De uitvoer is grootschalig gezien consistent. Er zijn kleine verschillen in de noordelijke begrenzing van de neerslag bij de golf van zaterdag, de uitvoer schuift hier ook nog wat. In de neerslagsoort is er wel een verschil, in sommige uitvoer ijzel in plaats van sneeuw. Dit is niet onrealistisch als er geen hogere bewolking meer boven alto zit. Geeft een onzekerheid. De neerslag van zondag komt weer wat later dan in de uitvoer van vorige runs. Daardoor lijkt de kans op ijzel kleiner. In de NESO op div. Harmonie 12 uitvoer zit er vrijwel geen ijzel meer in, behalve enkele kleine geïsoleerde neerslaggebiedjes ten noorden van neerslagzone van het front. De kansen op basis van de EC2400 Eps uitvoer zijn 30-60%, maar deze kansen lijken nu aan de hoge kant.

Wind(stoten):

Uitvoer is bruikbaar.

Bewolking:

Stratiforme bewolking met in de frontale zone ST. Noordgrens van de bewolking is enigszins onzeker.

Zicht:

In neerslag matig tot slecht zicht.

Neerslag:

Aan de noordkant van de neerslagzone in de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend in alle uitvoer een duidelijk signaal voor sneeuw. Waarschijnlijk is het te weinig voor significante accumulatie. De kans op meer dan 1 cm in de EC2400 Eps uitvoer is 30%. Plaatselijk kan ook onderkoelde motregen of lichte regen vallen, kans op gladheid is klein omdat Tweg dan boven nul is, de neerslag is onderkoeld vanwege de negatieve natteboltemperatuur en het ontbreken van ijskernen in de bewolking. In de EC2406 Oper uitvoer is het plaatselijk 0,5-1 cm in het zuiden. Harmonie uitvoer van sneeuwhoogte is niet beschikbaar. In de Harmonie uitvoer zit nu zondag vrijwel geen ijzel meer, in de EC2400 Eps uitvoer is de kans 30-60%. Volgens de uitvoer van het wegdekmodel loopt de Tweg zondag op tot boven nul voordat de neerslag arriveert, dit is dus een onzekerheid omdat lichte stratiforme neerslag in de Harmonie uitvoer vaak onderschat wordt.

Temperatuur:

Uitvoer is consistent en bruikbaar. Gevoelstemperatuur ligt zaterdag tussen -5 en -10, in het noorden tussen -10 en -15. Er is zondag enige onzekerheid over hoe snel de temperatuur oploopt, in de EC uitvoer gaat dit duidelijk sneller dan in de rest.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen | Winterse neerslag/gladheid

Sluiten