21/01/2022 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

01-12-2021 05:01 | KNMI | m.b.t. 01-12-2021 t/m 02-12-2021

Valid: 2021-12-01 05:01:32 - 2021-12-02 24:00:00
Issued: 01-12-2021, forecaster: wijs

Synoptische situatie:

Een uitdiepend lagedrukgebied boven de Noordzee trekt oostwaarts en wordt in de middag boven het zuiden van Denemarken verwacht, daar vandaan trekt het in oostelijke richting naar de Baltische Staten waar het donderdagmiddag aankomt. Bijbehorend warmtefront heeft ons land al verlaten, het NO-ZW georienteerde koufront ligt voor de kust en passeert vanochtend. Achter het koufront wordt de stroming geleidelijk noordwestelijk. In de middag en avond volgt een back-bent occlusie, die in een O-W oriëntatie van noord naar zuid over het land zal bewegen, daarachter wordt de aangevoerde lucht nog wat kouder. Donderdagochtend vroeg bereikt vervolgens een trog het noorden van het land, waarachter op hoogte een bel met koude lucht binnenstroomt (-37 C). De trog verlaat aan het begin van de middag het zuidoosten, waarna ook de bovenlucht geleidelijk opwarmt.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien geen grote verschillen, de mate van uitdiepen en het windveld rond het laag zitten nu redelijk eenduidig en consistent in de modellen. De grenslaagbewolking wordt door de modellen in grote lijnen gelijkwaardig weergegeven, waarbij HAP1 als meest pessimistische model (laagste en meeste stratus) waarschijnlijk toch het dichts bij de waarheid zal liggen. Donderdag wordt de winterse neerslag een aandachtspunt. In Hirlam worden de eerste nattesneeuwsignalen in de avond al zichtbaar, de andere modellen komen pas in de nacht naar donderdag met een signaal voor winterse buien. In de bel met koudste bovenluchten rond donderdagochtend acht ik de kans op hagel en natte sneeuw bij buien toch wel vrij groot, vooral bij de grotere en zwaardere exemplaren. Het valt denk ik niet uit te sluiten dat het plaatselijk kortdurend even glad kan worden hierdoor. Donderdagmiddag/avond sterk afnemende kansen.

Wind(stoten):

7-8 Bft, aan de zuid(west)flank van het laag enige tijd 9 Bft. In de loop van de ochtend zware windstoten 80-90 km/uur aan de westkust, in de middag zware windstoten (meer dan 75 km/uur) in de noordelijke provincies, in de kustgebieden 80-90 km/uur en in het Waddengebied tot 90-100 km/uur. Later in de middag en avond van het westen uit afnemend 6 Bft, donderdagnacht en -ochtend weer toenemend 8 Bft met bij buien boven zee en langs de kust zware windstoten tot 80 km/uur. Donderdagmiddag afnemend 5-6 Bft maar bij buien nog lang zware windstoten (uitstroom koude lucht).

Bewolking:

Modellen geven de grenslaagbewolking vrij aardig weer. Bij het koufront convectie tot ongeveer FL100, verder gelaagde bewolking. Achter het koufront overwegend convectieve bewolking met toppen tot FL100-FL150 Achter de back-bent toppen tot ca. FL150 en nabij de trog ca. FL200, lokaal mogelijk nog iets hoger. Achter de trog donderdagavond weer zakkend naar FL150. In winterse buien gaat de wolkenbasis kortdurend flink naar beneden.

Zicht:

Buiten neerslag meest goed. In neerslag matig, bij motregen en winterse neerlag ook slecht. Bij een flinke nattesneeuwbui mogelijk minder dan 1500 m.

Neerslag:

In de warme sector regen/motregen, op nadering van het koufront (voorafgegaan door occlusie) van het westen enige tijd regen, bij het koufront buiig van karakter. Achter het koufront vooral nabij de back-bent geclusterde buien, erachter meer verspreide buien. Vanaf donderdagnacht is daarbij kans op korrelhagel en onweer en geleidelijk ook natte sneeuw. Vooral nabij de trog is de kans op natte sneeuw best groot, accumulatie lijkt vooralsnog echter niet waarschijnlijk. De CAPE gaat naar ongeveer 500 J/kg, bij een schering in de orde van 15 kn. Vanmiddag en vanavond is de schering met 20-25 kn hoger, de CAPE is dan nog minimaal.

Temperatuur:

Temperaturen boven nul. In de nacht naar donderdag aanzienlijk kouder met gladheidskansen door winterse neerslag.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade) | Winterse neerslag/gladheid

Sluiten