20/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

26-11-2021 05:06 | KNMI | m.b.t. 26-11-2021 t/m 27-11-2021

Valid: 2021-11-26 05:06:17 - 2021-11-27 24:00:00
Issued: 26-11-2021, forecaster: Huiskamp

Synoptische situatie:

Het aandachtsgebied bevindt zich in een noordwestelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Een zwakke (hoogte)trog boven Nederland trekt oostwaarts. Vrijdag overdag trekt een complex lagedrukgebied (Door de Met. Office "Arwen" genaamd) met meerdere kernen over de Noordzee zuidzuidoostwaarts. Het bijbehorende occluderende frontensysteem (theta-w 850 hPa band van 5-6°C) bereikt aan het einde van vrijdagmiddag de westkust en trekt in de avond, in betekenis afnemend, oostwaarts. De occlusie wordt gevolgd door een trog die vooral aan de kust actief is. Zaterdagochtend trekt een trog in betekenis afnemend over het zuiden oostwaarts. In het laag ontwikkelen zich zaterdag enkele secundaire lagedrukkernen, die cyclonaal rondom het middelpunt van het laag trekken. Rondom deze kernen draaien troggen of CAD's.

Modelbeoordeling:

Grootschalig gezien zien we de eerste 24 uur geen grote verschillen tussen de diverse uitvoer. De trog van de nacht naar vrijdag en de occlusie en de daarop volgende trog komen weer wat eerder dan in de vorige uitvoer. Natte sneeuw bij de occlusie en daaropvolgende trog lijkt alleen in het uiterste oosten nog waarschijnlijk, natteboltemperatuur 2-3 °C. Bij de trog is het bij een zwaardere bui nog mogelijk, maar het leidt niet tot accumulatie. De kans is bij de trog van zaterdagochtend groter, zeker in het oosten. Vanaf zaterdagochtend ontstaat er divergentie in de positie van de secundaire lagedrukkernen. De grote lijn is dat zaterdagmiddag of -avond een lagedrukkern langs de westkust of over het westen zuidzuidwestwaarts trekt, maar de timing en exacte baan blijft vooralsnog onzeker. Dit zorgt voor onzekerheid in de wind- en neerslagverwachting.

Wind(stoten):

Tot en met zaterdagochtend is de uitvoer consistent en bruikbaar, daarna grote verschillen in de details. In de loop van vrijdagmiddag ten oosten van de occlusie op zee en langs de kust ZZW 7, ten N van de Wadden mogelijk 8 Bft (alleen in de Harmonie uitvoer). Windstoten van ca. 75 km/uur vooral op de Waddeneilanden. Ten W van de occlusie nog W-NW 6-7 Bft. Aan de westkant van de secundaire lagedrukkernen staat 6-7 Bft, maar de kans dat deze wind zaterdag de kustdistricten of de westkust bereikt is klein (10% in de HarmonEps uitvoer).

Bewolking:

Bij de occlusie dikke gelaagde bewolking, stabiele opbouw met op grote schaal vorming van ST boven land. Buien bij de trog van vrijdagavond gaan langs de kust tot FL280, landinwaarts neemt de convectieve activiteit snel af. Landinwaarts vormt zich dan weer ST. De kans op ST blijft steeds groot bij een combinatie van weinig wind en neerslag, we zien het steeds in alle uitvoer bij indraaiende CAD's of troggen, ook boven zee. In veel uitvoer lost de ST zaterdag overdag niet op, wanneer er weinig stroming is, is dat realistisch.

Zicht:

Vrijdag overdag vooral in intensievere neerslag teruglopend zicht. In de nacht naar zaterdag, afhankelijk van de windsnelheid en evt opklaringen nevel, lokaal mogelijk mist. Het kan zaterdag lang duren dat mist oplost.

Neerslag:

Nabij de occlusie in het (uiterste) oosten een kans op natte sneeuw, accumulatie niet waarschijnlijk. Door convergentie activeert de occlusie bij de kust sterk, aan de westkust valt 20-40 mm neerslag. Bij de buien vrijdagavond aan de kust is naast hagel ook onweer mogelijk, maar de buien worden landinwaarts minder actief en gaan over in grotendeels stratiforme neerslag. CAPE is aan de kust en boven zee 500-700 J/kg, effectieve schering 10-15 kn, organisatie zal vooral van convergentielijnen moeten komen. Zaterdag is de onzekerheid over de locatie van de neerslag groot, deze schuift nogal in de div. uitvoer. Lokaal is de kans op sneeuw bij intensieve neerslag vrij groot en significante accumulatie (1-2 cm, in de heuvels van Zuid-Limburg meer als daar wat valt) is niet geheel uit te sluiten, vooral in de (vroege) ochtend als het voorafgaand aan de neerslag opgeklaard is geweest en daardoor koud, maar ook hier is de onzekerheid in timing en locatie groot.

Temperatuur:

In polaire lucht tijdens langdurige opklaringen een sterkere ontkoppeling in de nacht dan in de uitvoer, dan is de temperatuur enkele graden lager dan in de uitvoer, wat de kans op gladheid vergroot. Dit is vooral zaterdagnacht en in de vroege ochtend relevant in de opklaringen in het zuiden. In de nacht naar zondag is het ook een onzekerheid, mocht het opklaren (wat in de EC uitvoer makkelijk lijkt te gebeuren dan in de rest) dan vriest het licht met grote kans op bevriezingsgladheid.

Mist/slecht zicht | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag | Winterse neerslag/gladheid

Sluiten