27/11/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

19-10-2021 17:03 | KNMI | m.b.t. 19-10-2021 t/m 20-10-2021

Valid: 2021-10-19 17:03:56 - 2021-10-20 24:00:00
Issued: 19-10-2021, forecaster: grootn

Synoptische situatie:

Een complex laag op de Atlantische Oceaan trekt de komende dagen noordoostwaarts naar Scandinavië. De stroming is zuidwestelijk. Actueel zitten we in een brede warme sector, waarbij de lucht steeds droger wordt. Woensdagochtend trekt een eerste NO-ZW georienteerd (hoogte)koufront van west naar oost over het land, in de middag gevolgd door een (van oorsprong secundair, maar nu het dominante) koufront, (westzijde van theta-w 850 hPa max banden) waarna we in een valse warme sector komen. In de nacht naar donderdag trekt een randstoring (in de terugkerende maritiem polaire lucht) over de zuidelijke Noordzee en het noordwesten van Nederland noordoostwaarts. Hierna wordt de stroming noordwestelijk en komen we in maritiem polaire lucht.

Modelbeoordeling:

Het belangrijkste item de komende periode is de wind. Woensdag bij passage van beide koufronten kans op windstoten van 75 km/u langs de westkust, met name bij het tweede koufront. Dit is een signaal wat vooral de Harmonie-uitvoer laat zien bij buien op het tweede koufront. Windstoten van 60-65 km/u bij buien boven land is ook alleen zichtbaar in de Harmonie-uitvoer, maar is gezien mogelijke uitwisseling met wind op hoogte niet uit te sluiten. De grootste onzekerheid is nog steeds de wind nabij de randstoring van donderdagnacht- en ochtend. Op EC na berekent de verschillende uitvoer (vooral Harmonie) enkele zeer kleine kernen langs de westkust, waaromheen zeer lokaal veel wind kan komen te staan (9 Bft, windstoten 100 km/u). Wanneer deze kernen, zoals in EC, niet ontstaan valt de wind lager uit en worden oranje criteria bij lange na niet gehaald. Donderdag overdag is de uitvoer meer eensgezind wanneer de stroming noordwestelijk wordt. Harmonie en EC komen dan met windstoten langs de noordwestkust van maar liefst 100-120 km/u, met name bij buien. Hirlam zit dan met 75-90 km/u beduidend lager.

Wind(stoten):

Woensdag langs de kust en boven het IJsselmeer 6-7 Bft, bij passage van beide koufronten mogelijk 8 Bft. Verder vooral buien nabij het koufront van woensdagmiddag (grote) kans op windstoten rond 75 km/u. Bij buien boven land kleine kans op windstoten rond 60 km/u. In de nacht naar donderdag en donderdagochtend is de kans op zware windstoten waarschijnlijk groot, maar de locatie is zeer onzeker. De (zuid)westkust lijkt momenteel de beste papieren te hebben. Dit leidt waarschijnlijk tot een gele waarschuwing. Criteria voor een oranje waarschuwing zouden op een enkele plaats overschreden kunnen worden, maar de onzekerheid is groot. Donderdag overdag geldt hetzelfde voor bij buien langs de (noord)westkust.

Bewolking:

Bij beide koufronten vooral op zee lokaal St. Nabij het eerste (hoogte) koufront stabiele profielen. Convectieve toppen bij het koufront van woensdagmiddag FL200-FL250. Bij de storing van donderdagnacht en -ochtend lijkt de convectie vrij ondiep te zijn (FL100-FL150), er is dan vooral inzaaiing. Verder in matige neerslag kortdurend kans op St. Donderdag overdag CB's met toppen rond FL150.

Zicht:

Goed. In neerslag matig tot slecht.

Neerslag:

Bij het eerste koufront lokaal lichte regen. Bij het koufront van woensdagmiddag is de effectieve schering vrij groot, 35-40 kn. CAPE rond 400 J/kg, boven de Noordzee hoger, rond 700 J/kg. De convectie is waarschijnlijk goed georganiseerd. Onweer is waarschijnlijk, zware windstoten zullen landinwaarts zeer lokaal voorkomen. Bij de randstoring van donderdag ook ca. 400 J/kg, maar de convectiediepte lijkt gering (max FL100-150), de schering is dan 20-30 kn. Bij de storing van donderdagnacht valt er vrij veel neerslag, in het noorden en westen plaatselijk 20-30 mm. Donderdag overdag CAPE boven zee 400-700 J/kg, boven land rond 300 J/kg, effectieve schering dan rond 15 kn. Gezien het lage nulgradenniveau (3500 vt) is korrelhagel zeker mogelijk.

Temperatuur:

In de nacht naar woensdag hoge temperaturen, (rond 14 graden). Vanaf donderdag wordt het met 11-12°C overdag beduidend kouder.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten