19/09/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

09-09-2021 09:36 | KNMI | m.b.t. 09-09-2021 t/m 10-09-2021

Valid: 2021-09-09 05:38:38 - 2021-09-10 24:00:00
Issued: 09-09-2021, forecaster: wijs

Synoptische situatie:

Een laag boven Ierland koerst langzaam richting Schotland. Bijbehorend golvend front (thetaw850 van circa 18°C) ligt momenteel boven Het Kanaal en het uiterste zuiden van België. Aan de voorzijde wordt zeer vochtige en warme lucht aangevoerd, met een klein gebied van Td=19-20°C. Dit NO-ZW georiënteerde front bereikt in de ochtend het zuidwesten en verlaat in de avond het noordoosten. Van belang is het gebied met de warmste en vochtigste lucht. Dit trekt waarschijnlijk voornamelijk over het zuidoosten van het land. Na passage van het front blijft de aangevoerde lucht zeer vochtig met Td's van 17-18°C. Een trog, kort gevolgd door een hoogtetrog, bereikt vrijdag aan het begin van de middag het zuidwesten en trekt in de middag en avond van zuidwest naar noordoost over het land.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt is de mogelijke convectie vandaag en vrijdag overdag. De opbouw is boven de (nachtelijke) inversie potentieel onstabiel en mogelijk dat er op hoogte enkele (onweers)buien in leven kunnen blijven die ons land deze ochtend bereiken. Mogelijk dat de aanvankelijk aanwezige low-level jet hier ook nog een rol in kan spelen. Actueel lijkt de buienactiviteit er boven België al wel behoorlijk uit te gaan. Bij en na passage van het front wordt zeer vochtige lucht aangevoerd. In de loop van de middag is er in het (uiterste) zuidoosten potentie voor enkele onweersbuien, in het gebied met de warmste en vochtigste lucht. De Harmonies laten ook in het zuidwesten enkele buien vanuit België binnenlopen. Vrijdag overdag zien we in alle modellen in het hele land een sterk signaal voor onweersbuien, het zwaartepunt lijkt dan boven het noordoosten en oosten te liggen. Verder valt op dat het stratus- en mistveld boven Het Kanaal nu een stuk beter in de modellen zit. Het lijkt nu een waarschijnlijk scenario dat delen hiervan via de westkust de Noordzee op zullen trekken, vanochtend mogelijk tijdelijk ook in de kustgebieden.

Wind(stoten):

Bij een onweersbui in de middag/avond kans op windstoten 25-30 kn met als primaire bijdrage water loading. Vandaag waarschijnlijk alleen in het zuidoosten, vrijdag in de hele oostelijke helft.

Bewolking:

Op nadering van het front Sc/Ac. Bij het front een enkele Cb vanaf enige hoogte met een basis rond 7000 vt en toppen tot FL350. Achter het front boven zee en langs de kust, in de ochtend tijdelijk mogelijk ook in de kustgebieden, kans op stratus. In de middag vooral in het zuidoosten (in het gebied met de hoogste dauwpunten) kans op enkele Cb's, gevoed vanaf de grond, met toppen rond FL380/-50C. De buien in het zuidwesten lijken advectief binnen te komen. In de nacht naar vrijdag boven de noordelijke Noordzee in de frontale vore kans op lage St. Vrijdag overdag bij de trog Cb's 1500 vt en toppen FL380/-50C.

Zicht:

Goed. In neerslag matig tot slecht. Net achter het front boven zee en langs de kust matige, mogelijk slechte zichten of mist, in de vochtige lucht bij weinig wind. In de nacht naar vrijdag op veel plaatsen nevel en in brede opklaringen vooral in het noordoosten kans op mistbanken.

Neerslag:

Bij het front in de ochtend buienrestanten of een enkele bui, mogelijk met onweer gezien de toptemperaturen. Er is hier ca. 500-1000 J/Kg muCape aanwezig met ca. 10 kn effectieve schering; de convectieve modus is dus veelal single cell. Met name in het gebied met de hoogste dauwpunten zullen in de (onweers)buien vanaf de grond ontwikkelen. In een regime met 1000-1500 J/Kg SbCape en een effectieve schering van ca. 10-15 knopen is de convectie modus onderkant multicell/pulse. De harmonies lijken erg scheutig met de Cape-waarden (1000-2000 J/Kg), EC/HIR zijn gematigder en zit met ca. 1000 J/Kg. Aandachtspunten zijn overvloedige regen en (kleine/middelgrote) hagel en in mindere mate windstoten (zie modelbeoordeling). Bij de trog opnieuw onweersbuien, met een 0-6 schering van 15-25 kn en CAPE tussen 1000-2000 J/kg (lokaal meer). Deze buien zullen wat meer organiseren langs een lijn door de aanwezigheid van de hoogtetrog.

Temperatuur:

Harmonie volgt de dagelijkse gang het beste in situaties met weinig wind en weinig bewolking.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten