19/09/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

16-08-2021 05:05 | KNMI | m.b.t. 16-08-2021 t/m 17-08-2021

Valid: 2021-08-16 05:15:05 - 2021-08-17 24:00:00
Issued: 16-08-2021, forecaster: boonstra

Synoptische situatie:

Aan de zuidwestflank van een complex lagedrukgebied boven Scandinavie is de stroming westelijk, waarmee in een valse warme sector getransformeerd maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. Een bijbehorende NNO-ZZW georienteerde (back-bent) ligt actueel boven het westen, trekt oostwaarts en verlaat rond het middaguur het zuidoosten. Na passage van de occlusie wordt met een noordwestelijke stroming duidelijk drogere en koelere polaire lucht aangevoerd. Een scherpe trog boven de Noorse Zee trekt ondertussen zuidwaarts over het oosten van de Noordzee en bereikt vanavond de Duitse Bocht. Een bijbehorende occlusie bereikt het noordwesten van het land later in de ochtend en verlaat het zuidoosten aan het einde van de middag. Aan het begin van de avond volgt dan het ingedraaide deel van de occlusie bij de scherpe trog, dat alleen het noordelijke kustgebied en het noordoosten van het land aan zal doen. De trog trekt in de nacht naar dinsdag langzaam noordoostwaarts richting het zuiden van Zweden. In de nacht naar dinsdag bereikt het westelijke deel van de bij de trog horende NW-ZO georienteerde occlusie het westen van de FIR, en blijft dinsdag enige tijd boven het land slepen.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien zijn de modellen redelijk consistent en bruikbaar. Het restant van de nacht en vanochtend gaat de aandacht uit naar de condities in de grenslaag, waarbij de modellen slechts indicatief zijn te gebruiken; EC en Hap40 zijn actueel te optimistisch met de bewolking, we zien actueel op meerdere plaatsen bij en ten zuiden van de back-bent occlusie lage bewolking. Verder landinwaarts nemen de kansen op lage St geleidelijk toe, dit ziet er realistisch uit. Een volgend aandachtspunt is het windveld en de windstoten nabij de trog/ingedraaide occlusie vanavond in het noordelijk kustgebied. Modellen lossen dit wel verschillend op, zo zien we in Hirlam en Ha-uitvoer een apart laagje ontstaan (op verschillende plekken), in EC zien we een brede trog. Alle modellen geven tijdens passage van de trog/laagje en grote kans is op het optreden van zware windstoten boven 75-90 km/uur (geel), de kans op overschrijding van 100 km/uur (oranje) is vooralsnog niet heel groot ingeschat; op een smalle actieve buienlijn bij de trog is dit in de harmonies zichtbaar, maar de waarden zitten tegen de 100 km/u aan en niet duidelijk hier overheen. In het (ongeverifieerde) KEPS zien we deze kansen op 100 km/u wel iets toegenomen in de 00Z runs, dit blijft dus wel een aandachtspunt. De EC-EPS, die doorgaans wat te hoog is komt niet verder dan ca. 90 km/u. We noemen de kans op zware windstoten van 80 km/u in het noordelijk kustgebied en tijdens buien bij de trog tot ca. 90 km/u in de noordelijke kustgebieden.

Wind(stoten):

Van het noordwesten uit vanochtend geleidelijk overal 6 Bft, vanmiddag boven de Noordzee ook 7 Bft en nabij de trog/occlusie tijdelijk 8 Bft, met kans op zware windstoten van ca. 80 km/uur in het noordelijk kustgebied, bij stevige buien mogelijk tot ca. 90 km/uur. Hirlam en de harmonies geven een kleine 9 Bft, dit komt voor op de buienlijn bij de trog. In de nacht naar dinsdag neemt de wind van het westen uit geleidelijk af tot beneden de 6 Bft.

Bewolking:

Convectieve bewolking, Cu/Sc en bij de occlusie en ten zuiden daarvan ook lokaal St of lage Sc. De (back-bent)occlusie is een mix van stratiforme en convectieve bewolking (Sc/Cu), met vooral landinwaarts lokaal met St, en mogelijk een ingebedde TCu. Na passage van de (back-bent) occlusie in de polaire lucht cumuliforme bewolking met Cu/Sc en bij buien TCU's, toppen FL100-150/-10C, in het noordoosten (van de FIR) Cb's, toppen FL150-200/-18C. Bij de trog/occlusie toppen tot FL250/-35C, dan ook met een significante kans op onweer. Op nadering van de occlusie dinsdag overdag kans op inzaaiing en een enkele TCu, toppen tot FL100/-5C. Bij de occlusie op dinsdag stratiforme bewolking Sc/Ac en in langdurige neerslag ook St.

Zicht:

Goed, in neerslag/buien matig, tot slecht.

Neerslag:

Bij de occlusie zien we de regen/buienkans verder toenemen. Met lage weinig onstabiliteit, ondiepe toppen en een effectieve schering in de ordegrootte 10-15 kn levert een mix van single- en multicell op zo nu en dan ook deels stratiform. Nabij en ten noorden van de tweede occlusie worden de buien vooral boven de noordelijke Noordzee en het noordelijk kustgebied geleidelijk meer convectief en gaan de toppen geleidelijk wat hoger. Nabij de trogpassage zien we de CAPE-waarden oplopen naar 400-700 J/kg en de effectieve schering toenemen naar 30-35 kn en op de trog zelf mogelijk even naar rond of boven de 40 kn, waarmee beter georganiseerde multicells en ook supercell-segmenten mogelijk zijn, dit laatste hangt wel af van de mate van clustering op de trog zelf omdat dit evt rotatie/organisatie van de cellen in de weg kan zitten. De harmonies laten enkele sneltrekkende pittige (onweers)buien zien nabij de trog/laag. Naast de flinke gradientwind is er tijdens deze buien kans op zware windstoten, onweer en mogelijk ook (kleine) hagel. Morgen overdag ten oosten van de occlusie uit mogelijk wat ondiepe inzaaiingsbuien, nabij de occlusie zelf heeft de neerslag een stratiform karakter. Neeslagsommen de komende 48u op de meeste plaatsen ca. 5-10 mm, in het noorden mogelijk 10-20 mm.

Temperatuur:

Het is duidelijk te koel voor de tijd van het jaar.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten