02/08/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

14-07-2021 06:18 | KNMI | m.b.t. 14-07-2021 t/m 15-07-2021

Valid: 2021-07-14 06:18:53 - 2021-07-15 24:00:00
Issued: 14-07-2021, forecaster: grootn

Synoptische situatie:

Een hoogtelaag boven Zwitserland trekt vandaag noordwaarts en komt uiteindelijk boven Midden-Duitsland komt te liggen. Hierdoor draait de stroming vandaag op hoogte van zuidoost naar noordoost. De aangevoerde lucht blijft de komende dagen vochtig. In het gronddrukpatroon hebben we te maken met een vlak laag boven Midden-Duitsland dat langzaam naar het noorden trekt en vanavond oost van ons land zuidwaarts trekt en boven het zuidwesten van Duitsland wat uitdiept. Een bijbehorende vore ligt net ten zuidoosten van ons land trekt hierdoor vandaag zuid-zuidoostwaarts. Een ingedraaide occlusie behorende bij dit laag bereikt vanavond laat het uiterste oosten en trekt donderdag waarschijnlijk in activiteit afnemend westwaarts. Verder bevinden zich boven het westen van de Noordzee nog enkele occlusie restanten.

Modelbeoordeling:

De neerslagsommen zijn het belangrijkste aandachtspunt. Aangezien de neerslag deels een connectieve oorsprong heeft, hebben we te maken met de onzekerheid in vooral de locatie die daarbij hoort. Gemene deler is nog steeds dat het zuidoosten van ons land de komende 48 uur met grote neerslaghoeveelheden te maken krijgt. Voor Limburg (en wellicht ook de Achterhoek) is tot donderdagavond een 24-uurssom van 20-40 mm regen te verwachten, met name voor Zuid-Limburg is lokaal 80-100 mm. Actueel lijkt de neerslag wel zo'n 50 km noordelijker te zitten dan wat vooral de Harmonies en Hirlam laten zien. EC18 lijkt qua positie momenteel het best. Hierdoor zouden ook Gelderland en Brabant vandaag in aanmerking kunnen komen voor code geel vandaag. Aan het einde van de middag laten alleen de Harmonies een kans zie op convectie vanaf de grond voor het uiterste (noord)oosten (zie bewolking/neerslag). Voor donderdag lijkt de oostelijke helft de voorkeur te hebben voor de meeste neerslag, aangezien de activiteit er voor het westen uitgaat (Harmonie). Hirlam00 en EC18 laten de neerslag boven het (zuid)oosten echter amper deactiveren. Hierom staat de code oranje voor zware regen in Limburg nog tot donderdagavond uit. Qua bewolking (ST) zitten alle modellen bijna geheel op lijn.

Wind(stoten):

Vandaag door een toenemende gradient langs de (zuid)westkust een 6 Bft, donderdag langs de gehele kust.

Bewolking:

Vrijwel overal ST. Vanaf het einde van de ochtend van het noorden uit oplossend/optrekkend door aanvoer van iets minder vochtigere lucht. Nabij de occlusie boven het westen van de Noordzee overdag aanhoudende ST kansen en in Limburg t.g.v. stuw. Vanavond vanaf de Noordzee weer toenemende ST kansen. Alle modellen laten dit zien. Donderdag met name ST nabij de occlusie boven het oosten en opnieuw stuw voor het zuiden van Limburg. Verder komen er vandaag en donderdag (ingebedde) Cb's voor, met de hoogste toppen (FL250-300) in het oosten en zuidoosten van het land (nabij de vore en de occlusie waar de lucht het meest onstabiel is). In de loop van donderdag neemt de kans op (ingebedde) Cb's wel af en dalen de toppen naar FL100-150.

Zicht:

Vannacht weer matig tot slecht zicht. Pas vanaf het einde van de ochtend van het noorden uit verbeterend. In neerslag uiteraard matig tot slecht zicht. Donderdag een herhaling van zetten.

Neerslag:

Vandaag zijn de grootste neerslagsommen voor het zuiden van Limburg, donderdag heel Limburg (lokaal meer dan 150 mm in 48 uur). De neerslag zit actueel boven Duitsland wel noordelijker dan alle modellen laten zien (gemeten intensiteiten boven het Ruhrgebied actueel van ca. 5 mm/u, lokaal rond 15 mm/u), waardoor het zwaartepunt van de neerslag mogelijk meer gericht is op het midden en noorden van Limburg. Aangezien de stroming wel steeds noordoostelijker gaat worden is dit nog wel onzeker. De neerslag is deels stratiform met enkele ingebedde buien op middelbaar niveau. Nabij de occlusie ontstaan in de loop van de middag boven Duitsland stevige onweersbuien vanaf de grond, mogelijk kan dit ook nog aan het einde van de middag in het uiterste noordoosten (CAPE 1500 J/kg, schering 20 m/s, multicell, toppen FL300-350). Harmonie staat hier alleen in. Aandachtspunt voor donderdag is in hoeverre de neerslag westwaarts trekt en de mate van deactivatie. Harmonie laat de neerslag richting het westen trekken en deactiveren, Hirlam en en EC houden het zwaartepunt voor het (zuid)oosten en amper deactiveren.

Temperatuur:

Vanmiddag in het noordoosten lokaal 25°C. Zomerse waarden blijven donderdag boven Duitsland.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten