26/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

28-06-2021 14:27 | KNMI | m.b.t. 28-06-2021

Valid: 2021-06-28 05:30:31 - 2021-06-29 24:00:00
Issued: 28-06-2021, forecaster: buscher

Synoptische situatie:

Een hoogtelaag net ten zuidwesten van Bretagne beweegt langzaam oostwaarts en komt dinsdagmiddag in de omgeving van Parijs terecht. Op hoogte draait de stroming hierdoor van zuid naar zuidoost en wordt geleidelijk cyclonaal. We bevinden ons in warme lucht die op enige hoogte van het zuiden uit steeds vochtiger wordt (PW 36-38 mm overdag). Aan de grond is er sprake van een zwakke oostelijke stroming tussen een rug boven de Noordzee en een thermisch laag boven Frankrijk dat langzaam noordwaarts trekt. Vanmiddag ontwikkelt zich door differentiële opwarming een 'nieuw' thermisch laag boven ons land, waarschijnlijk boven het oosten, waarin convergentie optreedt en de meest actieve convectie zich waarschijnlijk gaat concentreren. In de nacht naar dinsdag vult het thermische laagje op, dinsdag overdag ontwikkelt zich in de warme lucht een volgende thermische vore, die waarschijnlijk NO-ZW georienteerd boven het land komt te liggen.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt is de convectieve activiteit in de omgeving van het thermisch laag in de middag/begin avond en vervolgens de buienactiviteit op dinsdag. We zien zowel vandaag als morgen grote regionale verschillen als het gaat om de locatie van het thermische laag en de zwaarste convectieve activiteit. Hirlam blijft als enige model maar komen met een apart lagedrukgebied op maandag. Voor vandaag zit de onzekerheid vooral in de invloed van het regen-/buiengebied dat vanuit Frankrijk nadert. Kijkend naar EC, dat de uitgangssituatie boven Frankrijk het beste beschrijft, dan lijken de restanten eind van de ochtend het uiterste zuiden te bereiken. Met name aan de noord en oostzijde van deze restanten zal de temperatuur het hoogste oplopen (hoogste CAPE) en zijn de kansen op hagel en windstoten bij de buien het grootst.

Wind(stoten):

Bij de buien van vanmiddag zal met name in het oosten en noordoosten, waar de bases en de temperaturen het hoogst zullen zijn, de kans op windstoten het grootst zijn. De sterkste signalen zien we steeds boven het westen van Duitsland, maar ook boven land is lokaal een zware windstoot niet uit te sluiten. In het algemeen zien we echter waarden van 30-35, lokaal 35-40 knopen. In de nacht naar dinsdag en dinsdag overdag worden er geen noemenswaardige windstoten verwacht. De bases liggen dag beduidend lager en ook de wind op hoogte is dan wat minder.

Bewolking:

Eind van de ochtend al kans op een (ingebed) Cb met toppen tot FL250-300, deze zijn dan echter niet vanaf de grond ontstaan. In de middag kunnen de Cb's wel weer vanaf de grond ontstaan, toppen dan tot ca. FL350. Later in de middag klaart het van het zuiden uit weer op. In de loop van dinsdagnacht kans op Cb's vanuit België. In de nacht neemt door afkoeling en convergentie in de vore de kans op St sterk toe. Dinsdagmiddag bij convectie vanaf de grond mogelijk weer toppen tot FL250-300, lokaal FL350.

Zicht:

Van het zuiden uit stroomt er steeds vochtigere lucht binnen. Vooral op de zuidelijke Noordzee neemt de kans op mist dan toe. Vannacht boven land nevelig en lokaal kans op een mistbank, in het zuiden kans op mist vooral daar waar het geregend heeft.

Neerslag:

Aan het einde van de ochtend/begin middag bereikt het restant van een buiengebied het zuiden, dit trekt noordwaarts. In de loop van de middag actieveren de buien boven met name het midden, oosten en noordoosten, deze ontstaan dan vanaf de grond geholpen door convergentie in het thermisch laagje. Waarschijnlijk ontstaan op de 'outflow' van eenmaal ontstane buien nieuwe, waardoor vermoedelijk enige clustering gaat optreden. OP een aantal plaatsen zien we uursommen van 20-40 mm, zeer lokaal zelfs 45 mm. Duidelijk is dat de effectieve schering met het naderbij komen van het hoogtelaag in het oosten ca. 25 kn wordt, in het midden/westen 30-40 kn. Daarbij is de waterinhoud erg hoog, PW 35-40 mm. CAPE ligt met name in het oosten/noordoosten hoog met 1500-2000 J/kg, lokaal 2000-2500. Waarschijnlijk zal het in de middag dus gaan om goed ontwikkelde multicells. Met name in het oosten lijken de kansen op hagel groot gezien de progtemps en het graupel-signaal dat Harmonie geeft. Signalen voor grote hagel zien we vooral boven Duitsland. Later in de nacht naar dinsdag op nadering van het diffuse koufront toenemende kans op een (onweers)bui. Dinsdag overdag vooral in de middag in de convergentie-zone buien, waarbij de locatie nog uiterst onzeker is. CAPE-waarden zijn dan wat lager. De stroming is dan echter weer wat zwakker en buien kunnen dan wat langer op een plek blijven hangen. Dan overwegend single cell, lokaal een multi-cel.

Temperatuur:

Het temperatuurverloop op maandag is onzeker a.g.v. van de buien, in het oosten en noordoosten lokaal mogelijk nog ca. 28°C.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten