02/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

26-06-2021 11:04 | KNMI | m.b.t. 26-06-2021 t/m 27-06-2021

Valid: 2021-06-26 11:04:26 - 2021-06-27 24:00:00
Issued: 26-06-2021, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hoogtelaag, 12 UTC ten westen van Bretagne beweegt eerst zuidwaarts richting de Golf van Biskaje, maar buigt zondag weer noordwaarts af richting Bretagne, alwaar het vanaf de nacht naar maandag enige tijd stationair zal blijven. Een zwak frontaal systeem sleept aanvankelijk nog over het zuidwesten, maar lost geleidelijk op. Tussen een zich ontwikkelend laag boven het westen van Frankrijk en een west-oost georienteerde gerichte hogedrukuitloper boven de Noordzee staat boven onze omgeving een oostelijke stroming wordt geleidelijk warmere en drogere lucht aangevoerd. Een thermische vore nadert in de loop van zondagmiddag en -avond het zuiden.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt is de kans op (onweers)buien, op de gebruikelijke detailverschillen na laten de modellen een vergelijkbaar beeld zien voor zowel vanmiddag als voor zondagmiddag -avond. Ander aandachtspunt is de stratus op de Noordzee. HAP1 laat aan de zuidkant van dit gebied weer dermate veel nieuwe mist ontstaan dat het later vanavond en komende nacht zelfs het noorden van het land weer binnenloopt, andere modellen houden dit gebied (met alleen stratus) op zee. Voorlopig verwerpen we het scenario van HAP1, maar we moeten hier wel scherp op blijven. Verder zien we nog dat Hirlam zondagavond een apart laagje vanuit Frankrijk vrij sterk laat uitdiepen en richting het district Theems trekken, voorlopig verwerpen we dit.

Wind(stoten):

Vanmiddag en in het begin van de avond bij een bui kans op uitschieters rond 25 knopen. Bij de buien later zondagmiddag en en in de avond komen de Harmonies in het zuiden met 30-35 knopen, HAP2 laat zeer lokaal zelfs 45 kn zien, voorlopig noemen we deze laatste waardes nog niet in de verwachtingen. Meer naar het noorden toe zal er van windstoten geen windstoten, de buien deactiveren en de grenslaag stabiliseert. In het noordwestelijk kustgebied zien we in de Harmonies zondagavond nog wel signalen voor een NO 6 Bft.

Bewolking:

Boven zee Sc-bewolking met lokaal ook stratus, vanmiddag ook nog deels over Zeeland heen. Deze bewolking boven zee blijft nog tot en met vannacht aanwezig, morgen overdag zal de bewolking door verdergaande subsidentie a.g.v. de rug geleidelijk oplossen. We moeten wel bedacht blijven op het eventuele binnenlopen van stratus in het noorden van het land, vooralsnog gaan we daar niet vanuit. Boven land zien we de vorming van convectieve bewolking met in de loop van de middag en avond Cb’s, toppen FL250-FL300, lokaal tot FL350. Komende nacht brede opklaringen, boven het zuidwesten wellicht nog een enkele Cb. Zondag overdag aanvankelijk slechts wat Cu met hoge basis, een subtiele inversie rond FL100 lijkt verdere ontwikkeling aanvankelijk tegen te houden. Later in de middag, maar vooral in de avond op nadering van de thermische vore een west-oost georienteerd gebied met geclusterde Cb's, dan weer toppen FL250-300.

Zicht:

Boven land goede zichtcondities, al kan komende nacht lokaal wel weer nevel ontstaan, echter niet meer op zo'n uitgebreide schaal als afgelopen nacht. Boven zee komt lokaal nevel voor, mist is in de waarneming niet meer terug te vinden. desondanks moeten we bedacht blijven dat het toch nog weer ergens kans ontstaan, het pessimistische scenario van HAP1 verwerpen we vooralsnog. ook bij bij kortdurend teruglopende zichtend.

Neerslag:

In het zuidwesten soms nog heel lichte regen op het oplossende slepende front. Verder zien we vanmiddag vooral in het westen en noorden de vorming van buien. De CAPE-waardes zijn op veel plaatsen 1000-1500, lokaal tot 2000 J\kg. Met een effectieve schering van 10-15 kn is de convectiemodus overwegend single cell. Bij de buien is onweer waarschijnlijk en ook hagel is mogelijk. Later zondagmiddag bereikt een gebied met onweersbuien het zuiden van het land en beweegt in de avond noordwaarts. Vanwege de hogere effectieve schering (20-30 kn) en de hoge CAPE-waardes boven België (daar 2000+ J\kg) komen deze buien als goed georganiseerde multicells bij het zuiden van ons land aan. Boven ons land hebben de buien echter te maken met een sterk diffluent bovenluchtpatroon en de CAPE-waardes zijn bij ons met 700-1000 J/kg beduidend lager. We zien de activiteit van de buien naarmate ze noordwaarts bewegen ook vrij snel afnemen.

Temperatuur:

Qua temperatuurverloop volgen we de Harmonies. Vanmiddag in het zuidoosten lokaal als een zomerse 25°C, zondag gebeurt dat op veel meer plaatsen. In het noordelijk kustgebied blijven de temperaturen zondag juist wat achter.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten