26/10/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

20-06-2021 11:52 | KNMI | m.b.t. 20-06-2021 t/m 21-06-2021

Valid: 2021-06-20 11:52:19 - 2021-06-21 24:00:00
Issued: 20-06-2021, forecaster: haklande

Synoptische situatie:

Een laag boven de Duitse Bocht trekt noordwaarts weg. Bijbehorende zwakke occlusie ligt vanmiddag vrijwel stationair van noordoost naar west over ons land richting het uiterste zuiden van Engeland. De occlusie lost geleidelijk op. Een frontale golf boven het midden en zuiden van Frankrijk trekt noord- tot noordoostwaarts. Bijbehorende golftop met kleinschalig laagje trekt maandagochtend via Zuid-Limburg richting het noorden van Duitsland. De indraaiende occlusie komt in de loop van de nacht boven ons land te liggen en blijft maandag overdag lange tijd vrijwel stationair boven ons land. Pas in de avond trekt deze occlusie noordoostwaarts weg. Op hoogte is de stroming zuidelijk en passeert een trog in de loop van de nacht en op maandagochtend.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt zijn de neerslagsommen op maandag. Op veel plaatsen wordt 20-40 mm berekend. Opglijdingsprocessen bij de ingedraaide occlusie boven ons land kunnen maandag in een strook van NNO naar ZZW over ons land voor extra grote neerslagsommen zorgen. De Harmonies berekenen lokaal ca. 50 mm. Waar die strook precies terechtkomt is onzeker, maar het lijkt min of meer van Drenthe en Overijssel via Gelderland naar Noord-Brabant te lopen. Dit kan uiteraard nog gemakkelijk wat verschuiven.

Wind(stoten):

Maandag aan de noord- en westflank van het laagje 6 Bft in de kustdistricten. EC berekent zelfs een dunne 7 Bft boven de relatief warme Waddenzee en het IJsselmeer, hier gaan we nog even niet van uit.

Bewolking:

Bij en noord van de occlusie velden St en boven zee en mogelijk ook langs de kust vooral in eerste instantie nog stratus. Verder cumuliforme bewolking, bij de occlusie ook TCu met toppen ca. 8000 voet. Op nadering van de ingedraaide occlusie vannacht en morgen overdag een gelaagd frontaal pakket, in het uiterste oosten kans op ingebedde CB's. Toppen moeilijk aan te geven, de profielen hellen langzaam "voorwaarts", maar het zou orde FL250 kunnen zijn, boven Duitsland echter boven FL400. Maandag in een brede strook rondom de occlusie stratus.

Zicht:

Overwegend goed zicht, in neerslag en boven zee bij de occlusie vanmiddag kans op matig zicht. Maandag in neerslag matig, vooral later lokaal slecht zicht als het wat vaker om coalescentieneerslag zal gaan.

Neerslag:

Bij en noord van de occlusie boven zee eerst nog kans op wat lichte motregen. Verder bij de occlusie vanmiddag een enkel TCu-buitje, moet puur coalescentie zijn en stelt weinig voor. Vanaf vanavond laat van het zuidoosten uit flinke perioden met regen. In het uiterste noordwesten gaat het waarschijnlijk maandagochtend pas regenen. Soms kan het stevig doorregenen en in het uiterste oosten is ook onweer mogelijk. Later in de middag en vooral in de avond van het zuiden uit overwegend droog. Neerslagsommen 20-40 mm op veel plaatsen, in eerdergenoemde strook (zie modelbeoordeling) mogelijk lokaal ca. 50 mm. Het code-geel criterium voor zware regen is meer dan 60% kans op lokaal meer dan 50 mm in 24 uur binnen een provincie, zo hoog is de kans nu nog voor geen enkele specifieke provincie.

Temperatuur:

Maandag overdag in langdurige regen amper 15°C.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten