02/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

19-06-2021 05:50 | KNMI | m.b.t. 19-06-2021

Valid: 2021-06-19 06:02:44 - 2021-06-20 24:00:00
Issued: 19-06-2021, forecaster: schaikm

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven de westelijke Noordzee trekt noord van het Waddengebied langs en vult langzaam op. Bijbehorend diffuus koufront ligt ongeveer N-Z georienteerd boven het midden van het land en komt in de ochtend boven het uiterste zuidoosten tot stilstand. Hiermee wordt de warme en vochtige lucht oostwaarts verdrongen en volgt met een zuidwestelijke stroming beduidend koelere en wat drogere lucht. Een volgend ontwikkelend laag boven de Golf van Biskaje trekt noordwaarts en komt in de nacht waarschijnlijk boven de westelijke Noordzee te liggen. Hierdoor beweegt ook het hiervoor genoemde front in de loop van de middag en avond weer noordwaarts over het land. Hiermee stroomt de vochtige en warme lucht wederom uit over het land. Tevens passeert in deze warme lucht in de nacht naar zondag een vore. In de bovenlucht nadert van het zuiden uit tegelijkertijd een hoogtetrog. Na passage volgt later in de nacht van het zuidwesten uit het koufront. Een golf in dit front boven Frankrijk trekt vervolgens in de nacht naar zondag noordwaarts over het land en is er wederom tijdelijk sprake van warme en vochtige lucht.

Modelbeoordeling:

Het belangrijkste aandachtspunt de komende periode is uiteraard de convectie. Bij de vore die in de nacht naar zondag passeert is sprake van een duidelijk neerslagsignaal in alle modellen. Alle Harmonieversies berekenen een fors gebied met onweersbuien waarbij de timing nauwelijks verschilt. Vooral Hirlam loopt enkele uren voor t.o.v. de overige modellen, maar daarbij moet ook opgemerkt worden dat het drukpatroon ook wel fors afwijkt met een zich verder uitdiepend lagedrukgebied terwijl dit laag in de overige modellen behoorlijk vlak lijkt. Dit heeft overigens ook gevolgen voor de berekende windsnelheid. Hirlam volgen we echter voorlopig niet. De grootste buienactiviteit lijkt weggelegd voor het zuidoosten met de hoogste CAPE/shear waarden. Na passage van de vore is het overdag grotendeels droog. Op nadering en passage van de hiervoor besproken golf volgt wederom een gebied met (onweers)buien en buiige regen, deze buien lijken echter minder fors dan wat de komende nacht verwacht wordt.

Wind(stoten):

Ten gevolge van het laagje dat momenteel boven de Noordzee ligt is langs de kust en op het IJsselmeer kans op 6 Bft. Boven land kunnen er bij de buien op de vore windstoten voorkomen, vooral in Limburg en Brabant is er een kans op zware windstoten (vooral Ha40 en Haq2, overige Harmoniemodellen zijn een fractie rustiger). Noordelijker en westelijker lijkt er vooralsnog sprake van lagere windstoten wegens minder forse ontwikkeling van de buien of de al beter gedefinieerde grondinversie.

Bewolking:

Hap1 beschrijft de actuele situatie behoorlijk goed met mist en stratus boven de Noordzee, dit model volgen we voorlopig. De slechtste condities zullen zich nabij het laag bevinden. De stratuszone ligt momenteel ook boven het westen van het land maar zal door dagelijkse gang vlot oplossen en overgaan in Cu/Sc bewolking. Vervolgens moeten er boven Frankrijk op dagelijkse gang bij de vore (mogelijk embd) Cb's ontstaan die vervolgens in de loop van de avond ons land bereiken. De basis ligt op ca. 6000 vt, tophoogte ca. FL400-450. In de vore boven zee ontstaat waarschijnlijk weer gemakkelijk stratus en mist. In de nacht naar zondag zal na passage van de buien ook vrij gemakkelijk stratus kunnen ontstaan. Overdag gaat de stratus wederom over in Cu bewolking. In de avond op de golf embd Cb's met toppen mogelijk tot FL400.

Zicht:

Boven zee nabij het laag actueel mist / stratus aan dek. Ook bij de vore die in de nacht naar zondag passeert is mist/stratus aan dek mogelijk op de Noordzee. We volgen daarin voorlopig HAP1. Verder zichtverminderingen door neerslag.

Neerslag:

Overdag weinig bijzonderheden. In de loop van de avond van het zuiden uit een toenemende buienkans. Hoogste CAPE waarden in het zuidoosten, MUCAPE Hirlam ca. 1500 J/kg, verder noordwaarts en westwaarts wat lager. In het zuidoosten ca. 30 kn schering, noordelijker iets lager. Convectiemodus multicell, mogelijk lijnvorming. Daarnaast is de naderende hoogtetrog een factor van belang. Verder hoge PW van ca. 35-40 mm. Harmonie neerslagintensiteit is hoog, lokaal is 20-40 mm cumulatief mogelijk. Graupel waarden Harmonie zijn ook hoog, daarbij is er voldoende organisatiegraad om hagel ook mogelijk te maken. De nadruk ligt op het zuidoosten, dit is vermoedelijk ook het geval bij de golf die passeert later op zondag.

Temperatuur:

Komende dag in het zuidoosten nog warm met ca. 28 graden Celsius. In het noordwesten wordt het, dieper in de koudere lucht slechts 16 graden Celsius.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Sluiten