24/06/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

04-06-2021 05:15 | KNMI | m.b.t. 04-06-2021 t/m 05-06-2021

Valid: 2021-06-04 05:15:14 - 2021-06-05 24:00:00
Issued: 04-06-2021, forecaster: veeken

Synoptische situatie:

Een zuidoost-noordwest georienteerde hoogte- en dikterug boven West-Europa trekt langzaam oostwaarts waardoor de stroming bij ons zuidwestelijk wordt. Aan de grond ligt een zwak thermisch laag boven het noordoosten. Dit laag beweegt langzaam oost en ligt vanaf komende nacht boven Duitsland, waardoor de stroming in de grenslaag noordelijk wordt. We bevinden ons in maritiem tropische lucht.

Modelbeoordeling:

Vandaag overheerst wederom de convectie en daarom houden we de Harmonies aan als leidraad. Hoewel Hirlam de buien wat te veel uitsmeert zit de convectie redelijk consistent in alle modellen. De belangrijkste trigger voor de convectie is convergentie in de grenslaag in combinatie met dagelijkse gang. Komende nacht gaan de neerslag prognose wat verder uit elkaar lopen, de Harmonies hebben dan ook het zwakke laag een stuk noordelijker liggen. EC en Hirlam zitten meer op dezelfde lijn. Maar in de loop van zaterdag beginnen ook deze modellen wat neerslag betreft meer en meer uit de pas te lopen. Verder is een onzekerheid hoe uitgebreid mist en St boven de Noordzee worden en hoever deze zich met de noordelijk stroming zuidwaarts uitbreiden. Op dit moment geven alle modellen wel een indicatie in het noordelijk deel van onze FIR. Met een naar noord(west) draaiende wind boven zee zal het gebied weliswaar zuidelijker komen, maar of het ook daadwerkelijk gaat uitbreiden en hoever zuidelijk blijft een aandachtspunt. Zaterdag komt het front dat nu boven de oostkust van Engeland/Schotland ligt naderbij. De activiteit hiervan zwakt af en er lijkt slechts beperkt sprake te zijn van stratiforme neerslag, aan de oostkant (warme kant) zijn nog wel onweersbuien mogelijk.

Wind(stoten):

Aan de westflank van het laag vanaf vrijdagmiddag, langs de westkust en boven het IJsselmeer 5 Bft. Uitschieters bij buien vrijdag in het uiterste oosten mogelijk tot rond 25 kn.

Bewolking:

Convectieve toppen vandaag in het zuidoosten FL380. Onzekerheid is het mist/St veld boven de Noordzee. Harmonie laat dit veld naar het zuiden uitbreiden maar tevens zien we het nu boven land grotendeels wegbranden. EC en Hirlam geven ook wel een indicatie maar laten veel meer opklaringen zien. Zaterdag komt daar nog de frontale stratus bij.

Zicht:

In zware buien soms zicht minder dan 1500 m. Komende nacht daar waar veel neerslag gevallen is nevel of mist(banken). Het mist/St gebied op de Noordzee breidt zich vrijdag zuidwaarts uit, maar hoe omvangrijk het wordt en of het ook de noord(west)kust bereikt is nog niet duidelijk. We houden het nu op een kans op mist in het Waddengebied, die zich in de nacht naar zaterdag mogelijk over het noordelijk en westelijk kustgebied uitbreidt.

Neerslag:

Cape vandaag loopt in het zuidoosten op richting 2000-2500 J/kg. Schering rond de 15 kn. Dat levert modus Pulse storm op, tegen Multicell aan. Doordat de convergentiezone zich langzaam verplaatst ontstaan buien herhaaldelijk op min of meer dezelfde plaats, zodat lokaal veel neerslag (20-50 mm) valt. Ook is er lokaal hagel tot ongeveer 2 cm mogelijk. In de loop van de avond neemt de forcering vanaf de grond af, maar de convergentiezone (dan op enige hoogte boven de grond) wordt sterker waardoor de buiigheid mogelijk activeert. Deze verplaatst zich langzaam noordwaarts, maar hoe snel dat gaat is een onzekerheid. Waarschijnlijk ligt de zone met de meeste buiigheid zaterdagochtend boven het (noord)oosten, in het westen valt voornamelijk door opglijding veroorzaakte dynamische neerslag.

Temperatuur:

Hir- en EC uitvoer laten overdag duidelijk te lage temperatuur zien. Harmonie uitvoer is beter. Vrijdag tot 27 graden in het oosten.


Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten