24/06/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

26-05-2021 05:45 | KNMI | m.b.t. 26-05-2021 t/m 27-05-2021

Valid: 2021-05-26 05:45:31 - 2021-05-27 24:00:00
Issued: 26-05-2021, forecaster: buscher

Synoptische situatie:

Een laag boven het noorden van Denemarken trekt gedurende de dag langzaam zuidwaarts richting Sleeswijk-Holstein en diept iets verder uit. Aan de zuidwestflank van dit laag wordt met een westelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Een warmtefront-afloper boven het noorden van Frankrijk trekt oostwaarts en trekt in de loop van de ochtend via de Ardennen oostwaarts. Een hoogtetrog ligt 06 UTC ONO-WZW georienteerd boven het noordelijk kustgebied, trekt vervolgens zuidoostwaarts en verlaat rond 15 UTC NO-ZW georienteerd Limburg. Na passage hiervan neemt de onstabiliteit van het noordwesten uit sterk af. In de loop van de middag en avond trekt een ingedraaide occlusie-band in activiteit afnemend van noordwest naar zuidoost over het land. Later in de avond en in de nacht naar donderdag trekt een volgend deel van een ingedraaide occlusie zuidwaarts. Donderdag overdag neemt de activiteit van deze occlusie af op nadering van een rug.

Modelbeoordeling:

We zien in grote lijnen wel vergelijkbare ontwikkelingen, maar qua precieze vorm van hoogtelaag/trog zien we steeds kleine verschillen, dat geldt ook voor de timing. Kijkend naar de actualiteit dan lijkt de noordelijke begrenzing van de neerslag van de warmtefront-afloper in de ochtend over het zuiden van Limburg te trekken. In het 'kielzog' hiervan zien we de onstabiliteit toenemen en alle modellen laten een duidelijk convectief signaal zien. De eerste occlusie bereikt in alle modellen vrijwel tegelijkertijd het noordwesten. Hier zien we nauwelijks timingsverschillen. De tweede ingedraaide neerslagband zien we eveneens in alle modellen. Op hoogte is dit duidelijk gekoppeld aan warmte-advectie. De activiteit ervan gaat er donderdagochtend duidelijk uit op nadering van de rug.

Wind(stoten):

Het laag van woensdag geeft nog enige onzekerheid, 6 Bft in het noordelijk kustgebied met uitschieters tot ca 30-35 kn is waarschijnlijk. Ook in buien vanmiddag zeer lokaal mogelijk 30-35 knopen in de gebieden langs de oostgrens.

Bewolking:

Vooral in het oosten en noordoosten de eerste uren op een aantal plaatsen turbulentie ST. Op nadering van de hoogtetrog vooral boven het noorden en midden vanochtend al enkele TCu/Cb, mogelijk al wat oplevend boven het IJsselmeer (12-13 graden). Vanaf einde van de ochtend boven land geleidelijk ook convectie vanaf de grond, in het zuidoosten lokaal tot FL200. Op nadering van de ingedraaide occlusie geleidelijk dalende tophoogtes. Bij en voorafgaand aan de occlusie vooral stratiforme bewolking met op uitgebreidere schaal stratus, vooral dichter bij het laag waarschijnlijk ook met een basis lager dan 500 vt. Donderdag overdag vooral veel Cu/Sc en in het zuidoosten en oosten nog TCu.

Zicht:

Goed, tijdens neerslag zichtvermindering. Bij de ingedraaide occlusie buiten neerslag mogelijk ook matig.

Neerslag:

Overdag geleidelijk oplevende convectieve activiteit, in de middag vooral in de zuidoostelijke helft, overwegend single cell bij 10-15 kn, in het zuidoosten met 20-25 kn schering mogelijk een enkele multicel. CAPE ca. 500 J/kg. Deze zone verlaat eind van de middag het zuidoosten als de hoogtetrog door is. Bij de ingedraaide occlusies voornamelijk stratiforme neerslag, met daaronder en daar vooruit enige ondiepe convectie met inzaaiing. Donderdag overdag van het westen uit op steeds meer plaatsen droog, maar in het oosten en zuidoosten nog het langst regen/motregen, in de middag mogelijk nog een bui.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Tags: Onweer/blikseminslag

Sluiten