24/06/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

24-05-2021 05:29 | KNMI | m.b.t. 24-05-2021 t/m 25-05-2021

Valid: 2021-05-24 05:29:35 - 2021-05-25 24:00:00
Issued: 24-05-2021, forecaster: wijs

Synoptische situatie:

Een complex lagedrukgebied boven de Britse Eilanden trekt langzaam oostwaarts. De bijbehorende occlusie ligt boven het westen van het land (04 UTC), trekt oostwaarts en zal door golfvorming pas in de middag het oosten verlaten. Vanavond en in de nacht naar dinsdag passeren troggen. De koudste bovenluchten passeren ons in de nacht naar dinsdag. Dinsdag overdag trekt de zuidelijke lagedrukkern (met het hoogtelaag) over de Zuidelijke Noordzee noordoostwaarts naar het noorden van Denemarken. De noordelijke kern boven Schotland vult op. Hierdoor wordt de stroming bij ons noordwestelijk.

Modelbeoordeling:

De uitvoer is consistent. Uiteraard zijn er de gebruikelijke modelspecifieke verschillen in de convectie en weergave van de grenslaag tussen de diverse uitvoer. Vanaf de avond begint Hirlam wel uit de pas te lopen met EC en de Harmonies, hetgeen te maken heeft met de vorming van een kleinschalig laagje door convectie bij de trog dat uiteindelijk op zal gaan in de eerdergenoemde zuidelijke lagedrukkern, die in het model ook een andere koers heeft. Met name voor het drukpatroon en de wind heeft dit wel grote gevolgen, voorlopig houden we echter gewoon EC en de Harmonies aan.

Wind(stoten):

Tot aan de occlusie seinen voor 6-7 Bft. Opvallend zijn verder de uitschieters bij de felle buien in het zuiden eind van de middag en vanavond in de Harmonie uitvoer. De windstoten van 75+ km/uur lijken Nederland nauwelijks te bereiken, windstoten van 60+ km/uur (geel) lijken wel waarschijnlijk, in elk geval in de zuidelijke provincies. Dit heeft er mee te maken dat de forcering en organisatiegraad (dagelijkse gang, schering) meer naar het noorden toe minder worden. We gaan voorlopig uit van maximaal 35 kt (65 km/uur) in het zuiden van het land. Dinsdagmiddag is dit overigens mogelijk opnieuw een aandachtspunt, dan in het zuidoosten.

Bewolking:

Bij de occlusie (bij het grondfront) een signaal voor enige grenslaagbewolking, basis waarschijnlijk niet/nauwelijks lager dan 1000 vt en verder een meest gelaagd wolkenpakket. Daaronder mogelijk wat inzaaiing van ondiepe convectieve bewolking. Achter de occlusie (geleidelijk dieper wordende) convectieve bewolking. In de nacht naar dinsdag landinwaarts bij de trog een St-signaal, niet onwaarschijnlijk na de neerslag, er is weinig wind. Dinsdag overdag convectieve bewolking. Bij de (zuidelijke) lagedrukkern boven de Noordzee laten de modellen, in mindere mate ook EC, lage stratus en mist ontstaan nabij/in het laag, dit is zeker niet uitgesloten. Hirlam lijkt wel te vroeg en te uitgebreid.

Zicht:

Aanvankelijk alleen tijdens neerslag zichtvermindering. Nabij het zuidelijke laag vanaf de nacht naar dinsdag ook kan op matige/slechte zichten en mogelijk zelfs mist buiten de neerslag om (stratus aan dek).

Neerslag:

Voorafgaand aan de occlusie enige convectie tot ongeveer FL120, ook enige inzaaiing. Bij de occlusie voornamelijk stratiforme neerslag, aan de westkant enige convectieve component. De CAPE bij de trog van vanavond zit rond 700 J/kg, de schering is 20 kn, in het zuiden tot circa 25 kn. Buien zullen voornamelijk multicel zijn, toppen tot ongeveer FL270. Bij de trog in de nacht naar dinsdag vergelijkbare toppen, wat minder schering (circa 15 kn) en CAPE. Ook is er dan weinig forcering vanaf de grond. Dinsdag overdag 700-1000 J/kg CAPE met ongeveer 15 kn schering, dus voornamelijk single cell. Vanaf vanavond kunnen de buien vooral landinwaarts gepaard gaan met onweer, kleine hagel en windstoten, boven het westen van de FIR is er in de middag al een kansje op onweer.

Temperatuur:

Tmax in polaire lucht tussen de buien door vaak wat hoger dan in de uitvoer, de CAPE is daardoor mogelijk ook wat hoger dan in de uitvoer.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten