24/06/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

21-05-2021 04:59 | KNMI | m.b.t. 21-05-2021 t/m 22-05-2021

Valid: 2021-05-21 04:59:51 - 2021-05-22 24:00:00
Issued: 21-05-2021, forecaster: zwagers

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven de Ierse Zee trekt noordoostwaarts, passeert in de nacht naar zaterdag het noorden van de FIR en ligt aan het begin van de nacht naar zondag boven het Skagerrak. Bijbehorende occlusie ligt evenwijdig aan de westkust, trekt oostwaarts en passeert vanochtend de oostgrens. Vanmiddag en vanavond destabiliseert de opbouw van de lucht verder als aan de zuidflank van het laag koudere lucht van het zuidwesten uit over het land stroomt, in combinatie met een kortgolvige hoogtetrog. Het indraaiende deel van de occlusie schampt het noorden van het land, maar een tweede ingevangen occlusie (actueel oost-west georiënteerd van Ierland) bereikt vanavond de westkust en trekt oostwaarts. Een deel van deze occlusie sleept zaterdagmiddag en -avond over het zuiden van het land.

Modelbeoordeling:

De modellen vertonen weinig verschillen, alleen bij de trog die vanavond passeert en in het zuidoosten enkele buien oplevert zien we wat intensiteitsverschillen. De wind is het belangrijkste aandachtspunt. EC blijft overdag de zware windstoten te diep landinwaarts berekenen, omdat de bijdrage van de convectieve component in dit model te groot is. We volgen KEPS van Harmonie40.

Wind(stoten):

Toenemend naar 8 Bft boven zee met zware windstoten 75-90 km/u in de kustgebieden en op het IJsselmeer. Deze windstoten blijven t/m ergens in de nacht naar zaterdag. Daarna van het zuidwesten uit afnemende wind.

Bewolking:

Op de occlusie enkele ingebedde Cb's met toppen die boven het noorden nog FL210 halen. Verder naar het zuiden FL120. Na passage cu-forme bewolking, overdag enkele TCu's/Cb's. Toppen FL100. Bij de trog in de avond in het zuidoosten toppen FL190 (koudere bovenlucht). Bij de occlusie boven zee Ns, lokaal bij het laag kans op St. Bij de ingevangen occlusie kans op St (zie met name progtemps). Bij het slepende deel daarvan boven het zuiden Cb's FL130.

Zicht:

Zichtverminderingen louter door neerslag. EC is vooral boven zee van tijd tot tijd erg slecht (zelfs mist), honoreren we niet.

Neerslag:

Bij de occlusie regen, lokaal een bui. Verder na passage overdag enkele regenbuien, maar bij de trog een kleine kans op onweer. Bij de ingedraaide occlusie regen. Bij het slepende deel regenbuien.

Temperatuur:

-

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten