24/06/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

18-05-2021 05:39 | KNMI | m.b.t. 18-05-2021 t/m 19-05-2021

Valid: 2021-05-18 05:39:17 - 2021-05-19 24:00:00
Issued: 18-05-2021, forecaster: aberson

Synoptische situatie:

In een zwakke westelijke stroming worden diverse troggen en occlusierestanten aangevoerd. Een eerste trog met occlusie ligt momenteel (06 lt) van Noord-Holland naar Limburg en blijft nog tot in de middag slepen boven het noorden. Deze trog/occlusie wordt gevolgd door een rug. Een tweetal cold-air developments (CAD) lopen op elkaar in boven de Britse Eilanden en worden tezamen woensdagochtend vroeg boven het zuidwesten verwacht. Dit gaat gepaard met een laagje zowel aan de grond als op hoogte. Het duurt tot woensdagavond voordat de CAD naar Duitsland is weggetrokken.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien komt het laagje bij de CAD in Hirlam wat noordelijker aan land en heeft aan de westflank ook een wat sterkere luchtdrukgradient en dus meer wind. Voorlopig genegeerd en voor koers EC/Harmonie gekozen. Verder is de convectie vandaag en morgen weer een aandachtspunt. Net zoals de voorgaande dagen gaat het om single cell convectie waarbij het nog de vraag is hoe zwaar deze zullen aanpakken. O.a. afhankelijk van opklaringen die er vanmiddag meer zullen zijn dan woensdagmiddag. Er zit wel wat verschil tussen de Cape in de diverse modellen. Harmonie lijkt steeds aan de forse kant met soms > 1000 J/Kg SbCape. EC/Hirlam zijn wat minder scheutig. Onweer en hagel zijn evenwel waarschijnlijk, vooral landinwaarts. De lightning density geeft een realistische indicatie hiervoor. De zwaarste convectie wordt vandaag boven het zuidoosten verwacht, woensdag geldt dit voor de gehele oostelijke helft met een nadruk op het noordoosten. Tenslotte, alle modellen komen met sterke signalen (KEPS zelfs met >90% kans op < 200 meter zicht) voor mist in het noorden in de nacht naar woensdag. Synoptisch goed te verklaren en dus realistisch, al is het altijd koffiedik kijken hoe dik de mist precies wordt.

Wind(stoten):

Bij een zwaardere bui mogelijk uitschieters 25-30 kn.

Bewolking:

HAP3/Ha40 zien er momenteel realistisch uit qua wolkenbeeld. Stratuskansen zijn het grootst tijdens de passage van de occlusie en de CAD. Overigens kan ook voor de CAD uit advectief turbulentiestratus worden aangevoerd en in het noorden kan woensdagochtend dikkere mist tijdelijk overgaan in (lage) St (zie o.a. progtemps voor dit proces). Onstabiliteitsdiepte zowel vandaag als woensdag tot max. FL260-280. Toppen morgen het hoogst.

Zicht:

Zichtvermindering in neerslag, bij de occlusie nevelige condities. Komende nacht kan het in opklaringen nevelig worden met mogelijk een mistbank. In de nacht naar woensdag zijn voor de CAD uit opklaringen aanwezig waarin mistbanken of mist kunnen ontstaan. We zien een vrij sterk mistsignaal voor het noorden van het land, ook in KEPS. E.e.a. hangt vooral ook af van de mate waarin het opklaart.

Neerslag:

Bij de occlusie buiige regen, overdag oplevend vooral boven het zuidoosten en oosten a.g.v. dagelijkse gang. In het westen zou het wel eens grotendeels droog kunnen blijven. Woensdag een herhaling van zetten: bij de CAD buiige regen die op dagelijkse gang landinwaarts gaat opleven. Woensdag meer buien dan vandaag en ook op grotere schaal actievere convectie. De radarsimulaties van Harmonie verraden dat ook. Ondanks dat er meer bewolking en dus minder instraling is, is er grootschalig meer optilling aanwezig a.g.v. een inkomende scherpe hoogtetrog. Profielen lijken ook net wat dieper onstabiel. Regime zowel vandaag als morgen 500-1000 J/Kg SbCape en ca. 10-15 kn windschering. Typisch single cell convectie. Zwaarte van randfenomenen hagel/onweer/windstoten/neerslag lijken vooralsnog geen aanleiding tot de uitgifte van waarschuwingen. Woensdag is er op hoogte geringe stroming (< 10 kn op 700 hPa) en dus kan er lokaal wel behoorlijk wat neerslag vallen. PW is in deze luchtsoort echter laag.

Temperatuur:

In opklaringen kan de temperatuur 's nachts mogelijk dalen naar 2°C.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten