24/06/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

17-05-2021 05:31 | KNMI | m.b.t. 17-05-2021 t/m 18-05-2021

Valid: 2021-05-17 05:31:19 - 2021-05-18 24:00:00
Issued: 17-05-2021, forecaster: tuenter

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven de zuidelijke Noordzee heeft een ingedraaide occlusie die over de Noordzee ten noorden van de Wadden ligt. Het laag bij Engeland trekt langzaam (opvullend) oostwaarts en passeert Nederland vanochtend/middag, inclusief ingedraaide occlusie aan de westkant en ook nog samen met een hoogtetrog. De stroming wordt daarna westelijk. In deze stroming passeert dinsdag weer een (vlak) laag samen met een occlusie(restant) en een hoogtetrog gevolgd door een trekrug die dinsdagavond boven Nederland komt te liggen.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien zijn er weinig verschillen tussen de diverse uitvoer. In de nacht naar dinsdag berekent Hirlam een iets dieper laag wat 5 Bft oplevert buitengaats bij Zeeland wat de andere modellen niet hebben. We volgende de andere modellen. Bij de occlusie boven de Noordzee en langzamerhand ook in het zuidwesten van het land zit St en lokaal ook mist. Dit wordt behoorlijk gemist door EC, Hirlam/HAP1/HAP3 hebben teveel, Ha40 zit er het minst slecht op. De St die aan de westkant van het laag boven de Noordzee naar het zuiden draait, lost in Hirlam helemaal op. Dat lijkt onrealistisch. De Harmonies zijn waarschijnlijk wat dat betreft het meest realistisch met St boven de Noordzee en mogelijk het westen van het land, maar boven land laat de dagelijkse gang de St wel oplossen/liften. We volgen Harmonie indicatief.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

St boven zee en flarden in het zuidwesten van het land bij de ingedraaide occlusie die dus een stuk(je) landinwaarts komt. Dinsdagnacht/ochtend weer St boven de Noordzee en het land bij het vlakke laag. Boven land verdwijnt die St natuurlijk weer door dagelijkse gang. Maandag overdag in het oosten CB's met toppen tot FL270, ten westen van de hoogtetrog veel lager. CB's dinsdag bij de trog tot ongeveer FL240.

Zicht:

Actueel lokaal mist boven de Noordzee. Maandag overdag in de St boven zee mogelijk ook zichtvermindering en dit geldt natuurlijk ook in buien.

Neerslag:

Actueel wat buiige regen boven het land. De CAPE is maandagmiddag in het oosten 500-1000 J/kg in de Harmonie uitvoer. In de EC en Hir uitvoer is dit niet hoger dan 700 J/kg. Zondag werd de temperatuur tussen de buien door wat hoger dan berekend door de modellen waardoor de CAPE wat hoger kan uitvallen. Het Harmonie-scenario tot 1000 J/kg op maandagmiddag in het oosten van het land lijkt dan ook wel mogelijk. Hagel en onweer zijn dan ook daar weer waarschijnlijk. Dinsdag is de buiigheid voornamelijk beperkt tot de trog boven het oosten van het land met net wat lagere CAPE dan maandagmiddag, onweer en hagel zijn dan wederom mogelijk, maar de kans lijkt wel wat kleiner dan op maandag. Op beide dagen is de schering niet groot (10-15 kn) waardoor de convectieve modus hoofdzakelijk single cell zal zijn.

Temperatuur:

Zondag werd het tussen de buien door enkele graden warmer dan in de meeste uitvoer. Ook maandag en dinsdag is dat in het oosten wel weer realistisch.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten