24/06/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

16-05-2021 13:03 | KNMI | m.b.t. 16-05-2021 t/m 17-05-2021

Valid: 2021-05-16 13:03:35 - 2021-05-17 24:00:00
Issued: 16-05-2021, forecaster: aberson

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied nabij Wales heeft een ingedraaide occlusie die via de Britse Eilanden over de Noordzee richting Midden-Europa loopt. Deze ligt in een brede vore die zich vanuit het laag uitstrekt naar Denemarken. Het laag trekt langzaam (opvullend) oostwaarts en passeert Nederland maandagochtend/middag, inclusief ingedraaide occlusie. Op hoogte blijft er sprake van sterke cyclonaliteit boven onze omgeving met de passage van een duidelijke hoogtetrog op maandagochtend.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt blijft de convectie vandaag en morgen. Vandaag zien we typische single cel convectie die zich concentreert rond een convergentiezone/grondtrog die zich vanmiddag dieper landinwaarts verplaatst. Achter deze trog is de wind geruimd en lijkt kou-advectie ervoor te zorgen dat de buiigheid daar afneemt. De combinatie van dagelijkse gang en de trog zou in de zuidoostelijke helft later vanmiddag nog wat forsere convectie kunnen opleveren. Momenteel bevindt de tophoogte van CB's zich tot max. FL240, gezien de progtemps zou FL280 mogelijk moeten zijn. De Harmonies en EC komen dan met hogere lightning densities (maar uiteraard niet van zomerse proporties) en ook windstoten rond 60 km/uur. Dat zou een code geel rechtvaardigen, maar het is allemaal niet opgelegd en dus een kwestie van nowcasten. Maandag lijkt de convectie alleen 's middags in het oosten nog significant, maar waarschijnlijk niet waarschuwingswaardig. Overigens, in de brede vore (met occlusierestanten) zien we in de modellen toenemend signaal voor mist, de kansen zijn opgenomen in de verwachtingen. Ook is het niet uitgesloten dat als het laag maandag passeert er aan de achterzijde advectie van St kan plaatsvinden boven het westen van het land.

Wind(stoten):

Bij buien met name zondag overdag kans op uitschieters rond 30 kn (door uitwisseling/water loading), volgens Harmonie-uitvoer. Alleen Ha40 lijkt te zwaar met zelfs uitschieters > 40 kn. Dat verwacht je eigenlijk pas bij sterke uitwisseling en/of hoge PW. Van beide is geen sprake vandaag. Maandag alleen in het zuidoosten bij significante convectie nog kans op uitschieters 30 kn.

Bewolking:

Op zee en boven de noordelijke helft van het land bij de occlusie in de vore (lage) St, vanochtend ook mist waargenomen. Kans op St aan dek neemt geleidelijk toe. Maandag bij het laag St, boven land geleidelijk optrekkend, maar aandachtspunt is wat er achter het laag in de middag nog het land op gaat komen. Zou zomaar St boven het westen kunnen opleveren. Verder CB's, hoogste toppen FL250 momenteel, later vanmiddag mogelijk nog tot FL280. Maandag kan die onstabiliteitsdiepte alleen nog 's middags in het oosten worden gehaald.

Zicht:

Let op de vorming van mist en nevel in de vore boven zee vandaag en morgen. Overigens, vanavond en begin van komende nacht in opklaringen voor de bewolking en buien uit vorming van mistbanken in de noordoostelijke helft.

Neerslag:

Zoals besproken in de modelbeoordeling vandaag soms pittige single cell convectie in een regime van 500-1000 J/Kg (al lijkt die 1000 J/Kg wel aan de hoge kant, Hirlam lijkt met 400-700 realistischer) en beperkte effectieve schering (orde 15 kn). Aandacht gaat nog de nog mogelijk geel-waardige (windstoten, grotere hagel) buien later vanmiddag in het zuidoosten. Vanavond neemt de onstabiliteit af, maar gaat de buiigheid gewoon door. Maandag is er voldoende forcering bij het laag en de hoogtetrog, maar doordat er veel bewolking aanwezig is er pas in de middag in het oosten weer voldoende energie (500-1000 J/Kg SBCape) beschikbaar om significante convectie ontwikkelen, de radar-simulatie van Harmonie laat dat ook mooi zien. Effectieve schering wederom beperkt. Aandachtspunt is dan de geringe treksnelheid in de hoogtetrog en mogelijk overvloedige neerslag. Overigens de PW is ondanks de vochtige profielen vrij laag (ca. 20 mm).

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

uimg/202105/162111_analyse_2021051612.gif

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten