09/05/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

03-05-2021 05:30 | KNMI | m.b.t. 03-05-2021 t/m 04-05-2021

Valid: 2021-05-03 05:30:51 - 2021-05-04 24:00:00
Issued: 03-05-2021, forecaster: homan

Synoptische situatie:

Aan de noordflank van een hogedrukgebied wordt met een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Restanten van een oude occlusie (goed zichtbaar in theta-w patroon) trekken van west naar oost over ons land. Vanmiddag ligt deze zone met hogere theta-w waardes NO-ZW georienteerd over ons land. Later in de middag en de avond neemt de zuidwestelijke stroming in kracht toe op nadering van een actief lagedrukgebied boven de Britse Eilanden. Het laag ligt dinsdag om 00 UTC boven de noordoostkust van Engeland en trekt vervolgens via het midden van de Noordzee richting Denemarken, alwaar het dinsdagavond aankomt. Het bijbehorende frontale systeem (occlusie) passeert ons land in de nacht naar dinsdag, het front heeft de kenmerken van een split-level front, het grondfront passeert tussen 03 en 07 UTC ons land. Dinsdag overdag volgen achtereenvolgens nog een trog en een ingedraaide occlusie over met name het noorden van het land beweegt.

Modelbeoordeling:

Actueel lijkt de neerslag op de occlusierestanten wat zuidelijker te zitten dan de modellen aangeven, verder zitten de modellen vandaag en morgen qua synoptische ontwikkeling goed op één lijn. De wolken- en neerslagpatronen komen aardig met elkaar overeen, wel uiteraard met wat detailverschillen. Het belangrijkste aandachtspunt wordt de wind op dinsdag, zoals gebruikelijk rekent EC overdag met een iets te hoge vlaagfactor t.o.v. de gemiddelde wind. Vooralsnog gaan we uit dat een code geel voor zware windstoten afdoende zal zijn.

Wind(stoten):

Vanaf halverwege de avond zien op de zuidelijke Noordzee seinen voor ZZW 7-8 Bft op nadering van het laag. Soms tipt de wind aan de westrand van de FIR net even aan de 9 Bft, deze lijken onze kustdistricten echter niet te bereiken. Dinsdag overdag seinen voor 7-8 Bft in onze kustdistricten, boven land vooral tijdens buien windstoten tot ca. 80 km/u, in het noordwestelijk kustgebied en in de Limburgse heuvels mogelijk tot 90 km/u. Later in de middag en avond neemt de wind met het wegtrekken van het laag van het zuidwesten uit geleidelijk af. De zware windstoten verdwijnen als laatste in het noorden van het land halverwege de avond. De seinen voor 6-7 Bft houden in het noordelijk kustgebied echter tot en moet woensdag aan.

Bewolking:

Bij de occlusierestanten een mengeling van Cu/Sc met lokaal ook verscholen TCu/Cb's, eveneens met toppen tot ca. FL150, zeer lokaal tot FL180. In de eerste helft van de ochtend t.g.v. convergentie op de kust wel wat stratus te kunnen ontstaan. Vanmiddag zien we in een NO-ZW georienteerde zone boven land (hoge theta-w waardes) de ontwikkeling van enkele Cb's (toppen ca. FL150). Tevens neemt op nadering van het frontale systeem de hoeveelheid hoge en middelbare bewolking morgen geleidelijk toe boven land. In de avond wordt de frontale bewolking van het westen uit snel dikker. Vanwege het split-level karakter wordt de dikste (stratiforme) bewolking voor het grondfront uitgeschoven. Op het grondfront is de bewolking veel meer convectief van karakter met embedded Cb's, toppen FL150. Dinsdag overdag in de polaire lucht veelal convectieve bewolking, Cb-toppen aanvankelijk tot FL150, later in de middag en avond vanwege de koudere bovenluchten geleidelijk tot FL200. Bij de ingedraaide occlusie uiteraard ook stratiforme bewolking.

Zicht:

Uitstekende zichtcondities in de polaire lucht. In de frontale neerslag en in de buien op dinsdag matige tot slechte zichtcondities.

Neerslag:

Op de occlusierestanten zien we af en toe regen en lokaal ook een verscholen bui, onweer is hierbij niet geheel uit te sluiten. Vanmiddag in een NO-ZW georienteerde zone boven land enkele buien, deze lossen aan het einde van de middag weer op. Voor de westkust kunnen in de avond door inzaaiing nog enkele buien ontstaan, de progtemps van EHQE laten dat mooi zien. De frontale neerslag bereikt de noordwestkust rond middernacht en trekt in de nacht van west naar oost over het land. Vanwege het splitlevel-karakter passeert er eerst een zone met stratiforme regen. Later in de nacht en vroege ochtend zien we op het grondfront buiige neerslag, met een schering (0-3 km) van 30-40 kn gaat het hier om goed georganiseerde multicells. Ook overdag zien zien we een vergelijkbare schering i.c.m. een MUCAPE van rond 200 J/kg.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden, in de polaire lucht te koel voor begin mei.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten