09/05/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

28-04-2021 05:24 | KNMI | m.b.t. 28-04-2021 t/m 29-04-2021

Valid: 2021-04-28 05:24:19 - 2021-04-29 24:00:00
Issued: 28-04-2021, forecaster: boonstra

Synoptische situatie:

Een vlak laag boven Het Kanaal met bijbehorend hoogtelaag koerst langzaam zuidwaarts. Het laag aan de grond neemt langzaam in betekenis af en wordt vandaag overdag geleidelijk opgenomen in een laag boven Frankrijk. Aan de noordflank van deze lagedruk wordt met een oostelijke stroming continentaal polaire lucht aangevoerd. Het Franse laag koerst vandaag noordwaarts richting onze omgeving, de vlakke kern bereikt later vanavond het zuidwesten, het eerder genoemde hoogtelaag met trog loopt hier van het zuidwesten uit langzaam op in. Het Franse grondlaag trekt donderdag langzaam noordoostwaarts en diept onder invloed van tijdelijke interactie met de linkeruitgang van een (zwakke) jet aan de voorzijde van de bij het hoogtelaag horende bovenluchttrog iets uit. Gedurende dit proces vormt zich een geleidelijk activerende (instant) occlusie, die donderdag tot in de middag boven onze omgeving blijft slepen. De trog trekt donderdag over het zuidoosten noordoostwaarts. Het laag, de occlusie en de bovenluchttrog verlaten het noordoosten in de loop van donderdagavond waarna de stroming noord- tot noordwestelijk wordt en waarmee maritiem polaire lucht wordt aangevoerd.

Modelbeoordeling:

Aanvankelijk zijn de modellen consistent en goed bruikbaar. Vanaf vanavond nemen de verschillen toe; nabij het laag wat ons vanavond bereikt zien we in alle modellen signaal voor buien, echter de kern en diepte van het vlakke laag wordt in alle modellen niet iets anders opgelost. Hirlam begint al aan het einde van de middag met buien en komt hiermee ook al sneller noordelijker, de overige modellen pas later en wat zuidelijker. Verder zien we dat de Harmonies en ook Hirlam de meest actieve neerslag boven het zuidwesten of de zuidwestelijke Noordzee berekenen, aan de voorzijde van het hoogtelaag. We gaan uit van enkele buien in de zuidelijke en zuidwestelijke helft vanaf vanavond, waarbij ook lokaal onweer kan voorkomen. In de nacht naar donderdag en donderdag overdag worden de verschillen in de locatie van het laag en daarmee ook de locatie van de neerslagzones groter. De Harmonies/EC laten de occlusie donderdag grofweg over de noordelijke helft slepen, de laatste Hirlam laat de meeste activiteit inmiddels ook noordelijk plaatsvinden, al berekend Hirlam de kern van het laag nu iets westelijker. We gaan voorlopig uit van het Harmonie/EC scenario. Daarnaast zien we ook bij de passerende trog nog enkele buien die vooral over de zuidoostelijke helft moeten lopen en vooral in de laatste EC/Harmonie runs weer wat actiever zijn met wat dieper in Duitsland ook kans op zware windstoten, bij ons niet, dit is wel een aandachtspunt.

Wind(stoten):

Vanaf vanmiddag boven de westelijke kustdistricten 6 Bft, mogelijk tijdelijk een 7 Bft op de zuidelijke Noordzee. In een bui boven het zuiden vanavond door de droge laag onder de bui kans op uitschieters tot 25-30 kn (afkoeling door verdamping). Donderdag buitengaats van het noorden uit geleidelijk verdwijnende 6 Bft, behalve in het zuidwesten. Donderdagmiddag aan de zuidflank van het laag ook boven land een vlagerige wind met uitschieters rond 30 kn.

Bewolking:

Tot en met vanmiddag enkele velden middelbare/hoge bewolking, vanavond van het zuiden uit Sc/Ac en vanavond/donderdag Cb's (toppen FL250/-30°C). Bij de occlusie Sc/Ac/Ns en in langdurige neerslag bij de occlusie mogelijk ook St. Daarnaast zijn in de occlusie ook enkele verscholen Cb's mogelijk. Nabij de trog donderdag in het zuidoosten tevens kans op St. Na passage van het laag donderdagavond in de polaire lucht Cu/Sc.

Zicht:

Goede zichten, alleen zichtvermindering in buien.

Neerslag:

Vanavond in de zuidelijke helft kans op enkele buien aan de noord- en westflank van het opdringende laag. Tegen dagelijkse gang in, door destabilisatie vanwege PVA aan de voorzijde van het inlopende hoogtelaag. Buien komen voor in een regime met MuCape 100-200 J/kg, windschering is ca. 15-20 kn tussen 1-3 km, convectieve modus single cell. Onweer is vanavond/nacht naar donderdag in het zuiden ook mogelijk met toppen rond FL200/-30C. De neerslag bij de occlusie kan lokaal ook een licht convectief karakter hebben gezien de neutraal/potentieel onstabiele opbouw. Lokaal kan er door het slepende karakter van de occlusie 10-15 mm vallen, de kans hierop lijkt nu het grootste voor de noordwestelijke helft.

Temperatuur:

Vannacht in het noorden Tn nog dicht bij nul, verder geen bijzonderheden.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten