09/05/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

18-04-2021 17:15 | KNMI | m.b.t. 18-04-2021 t/m 19-04-2021

Valid: 2021-04-18 17:15:44 - 2021-04-19 24:00:00
Issued: 18-04-2021, forecaster: Huiskamp

Synoptische situatie:

Een hoog boven Scandinavië verplaatst zich de komende 48 uur langzaam oostwaarts. Bijbehorende rug strekt zich uit tot over de Britse Eilanden en blijft daar liggen. De stroming boven Midden-Europa is cyclonaal beinvloed. Een klein hoogtelaag is ingebed in een hoogtetrog en ligt zondag 18 UTC boven het zuidoosten van Duitsland. Het trekt in cyclonale zin west- en zuidwaarts waarbij een hoogtetrog maandag over Nederland trekt. Het PVA-maximum (een ingedraaide occlusie) dat daar vooruit aanwezig is trekt in betekenis afnemend in de nacht en vroege ochtend over Nederland. Na passage van de hoogtetrog wordt weer wat drogere lucht aangevoerd. Dinsdagnacht wordt een zuidoost-noordwest georienteerde oude occlusie stationair boven het noordoosten.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien zijn de verschillen tussen de diverse uitvoer klein. In de diverse Harmonie uitvoer bevindt zich te veel mist/stratus boven de (westelijk) Noordzee, en wat er actueel wel zit, zit vaak niet goed in de uitvoer. In de EC uitvoer zit niets. We gaan er van uit dat de mist/stratus beperkt blijft tot de westelijke Noordzee en niet meer boven het Nederlandse deel komt. In de Harmonie uitvoer is er ook actueel te veel neerslag uit hogere bewolking. Bij de occlusie aan de westkant van de hoogtetrog lijken de EC en Hir uitvoer de actualiteit het beste weer te geven. In de diverse Harmonie uitvoer ontstaat ten oosten van de occlusie boven de Noordduitse laagvlakte op grote schaal stratus, het lijkt niet heel waarschijnlijk dat een groot aaneengesloten veld Nederland bereikt en zich boven de Noordzee verder uitbreidt. De verschillen in de neerslag bij de hoogtetrog zijn de gebruikelijke verschillen met een te sterke convectieve component in de Harmonie uitvoer.

Wind(stoten):

Maandagmiddag tijdens een bui mogelijk vlagen tot 20 kn, de Hap1 uitvoer lijkt te hoog.

Bewolking:

In de nacht naar maandag bij de occlusie Sc/Ac, zeer lokaal wat beperkte onstabiliteit. In de vroege ochtend mogelijk lokaal advectief stratus vanuit Noord-Duitsland, deze trekt later in de ochtend op. Maandagmiddag ontstaan in het zuiden van het land nabij de hoogtetrog enkele Cb's met toppen tot ca. FL200.

Zicht:

In de nacht naar maandag is in het westen mist mogelijk, in het oosten waarschijnlijk te veel bewolking. In de nacht naar dinsdag is de kans op mistbanken het grootst daar waar buien geweest zijn, dwz het zuiden.

Neerslag:

Maandag in de nacht en ochtend lokaal (buiige) regen ten gevolge van de naderende hoogtetrog (incl. overblijfselen van de buiigheid boven Duitsland). Maandagmiddag in de zuidelijke helft ontwikkeling van enkele buien door dagelijkse gang. CAPE waarden dan ongeveer 400 J/kg, lokaal nog wat meer. Schering 15-20 kn dus single cell, mogelijk multi cell modus. Gezien de top-temperatuur bij toppen van ruim FL200 is onweer ook mogelijk. Wel zien we nog verschillen in het moment van ontstaan van de buien, afhankelijk van de instraling, in de div Harmonie uitvoer wordt de stratiforme bewolking waarschijnlijk onderschat en ontstaan ze te snel. Dinsdag in het (uiterste) noordoosten een enkele bui, vergelijkbare CAPE, weinig schering.

Temperatuur:

Dagelijkse gang is afhankelijk van de hoeveelheid opklaringen.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten