09/05/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

11-04-2021 17:43 | KNMI | m.b.t. 11-04-2021 t/m 12-04-2021

Valid: 2021-04-11 17:43:55 - 2021-04-12 24:00:00
Issued: 11-04-2021, forecaster: haklande

Synoptische situatie:

Een noordwestelijke stroming voert getransformeerde maritiem arctische lucht aan. Een lagedrukgebied boven Denemarken trekt geleidelijk naar Centraal-Zweden en in combinatie met drukstijgingen boven België wordt de stroming daardoor meer westelijk. Een hoogtetrog bereikt maandagochtend noord-zuid georiënteerd het westen van het land. De temperatuur op 500 hPa daalt hierbij naar waardes tot ca. -40°C. De hoogtetrog trekt oostwaarts. Maandagmiddag passeert de as van de hoogtetrog de oostgrens. Vervolgens lijkt er een zwakke grondtrog over de Noordzee zuidwaarts. Deze grondtrog bereikt maandagavond NO-ZW georiënteerd het Waddengebied en verlaat dinsdagochtend het zuidoosten.

Modelbeoordeling:

De Harmonies (HAP1 iets minder) laten vannacht een groot Sc-veld ontstaan boven ons land. Dit gebeurt niet in EC (al heeft die nu te weinig bewolking op de Noordzee omdat de aanwezige bewolking daar een opencelstructuur heeft die te fijnmazig is voor de resolutie van EC) en het is ook maar de vraag of dat gezien de luchtsoort logisch is. Kustconvergentie zal ook een rol spelen, zodat er waarschijnlijk wel bewolking gaat ontstaan. We gaan ervan uit dat het vannacht op de meeste plaatsen meer richting halfbewolkte condities zal gaan met enkele Sc-velden. Het wegdekmodel zal hier en daar waarschijnlijk dus niet koud genoeg zijn. Het wegdek is echter op veel plaatsen alweer opgedroogd, maar bevriezingsgladheid is dus lokaal wel mogelijk als alles samenvalt.

Wind(stoten):

Windkracht 6 zien we pas weer in de nacht naar dinsdag in de Duitse Bocht ontwikkelen. Mogelijk dat dit windveld kustdistrict Rottum nog bereikt. Bij buien bij de hoogtetrog uitschieters tot plaatselijk zo'n 30 knopen.

Bewolking:

Sc/Cu, geisoleerde TCu en CB. Bij de hoogtetrog Cb's met toppen FL200/-40°C. Mogelijk dat hier ook lokaal even St bij voorkomt. Bij de kortgolvige verstoring is de bovenlucht iets minder koud en komen de toppen minder hoog.

Zicht:

Goed zicht. In een matige bui matig tot slecht zicht.

Neerslag:

Geïsoleerde buien vanaf zee, op nadering van de hoogtetrog toenemend in intensiteit en met een toenemend winters karakter. Bij de hoogtetrog, op maandag, ook onweer, van het matig georganiseerde multiceltype (0-3 shear, cape = 10-20 kn, 200-500 J/kg). Bij de buien die bij de grondtrog horen liggen schering en CAPE nog lager. Door de timing valt boven land ook de forcering weg en de organisatiegraad is te klein om de buien goed in stand te kunnen houden. Het idee is dat deze buien dan ook minder actief zijn dan die van maandagochtend. Een enkele ontlading lijkt alleen nog haalbaar boven zee en in kustgebieden.

Temperatuur:

Waarschijnlijk wat meer dagelijkse gang dan in de modellen. Heldere lucht en wellicht iets minder bewolking dan in de Harmonies.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten