23/04/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

06-04-2021 12:13 | KNMI | m.b.t. 06-04-2021 t/m 07-04-2021

Valid: 2021-04-06 12:13:03 - 2021-04-07 24:00:00
Issued: 06-04-2021, forecaster: veeken

Synoptische situatie:

Aan de zuidwestflank van een laag boven Noord Scandinavië voert een krachtige noordwestelijke stroming maritiem arctische lucht aan. Overdag blijft de straffe noordwestelijke stroming doorstaan en nadert in de loop van de middag een hoogtetrog. Deze passeert vanavond. Vanmiddag trekt een occlusie , langs de Noorse zuidwestkust zuid- tot zuidoostwaarts naar de Duitse Bocht. Het windveld en de neerslag aan de (zuid)westzijde hiervan bereiken de noordkust aan het begin van woensdagnacht. Bijbehorende stratiforme neerslag trekt woensdagnacht over voornamelijk de noordoostelijke helft van Nederland zuidoostwaarts. Woensdag overdag blijven we in de noordwestelijke stroming. Later op de dag neemt op nadering van een zwakke rug de onstabiliteitsdiepte af.

Modelbeoordeling:

Belangrijk aandachtspunt is de occlusie die dinsdagavond laat/begin woensdagnacht het noorden van het land bereikt. Momenteel is er opvallend weinig spreiding in de timing en de baan, in de timing maximaal een 1 uur. Wel zien we wat kleine afwijkingen in de vorm van de trog. Zuidoost van grofweg de lijn Leeuwarden Breda is de vaste fractie gedurende enkele uren groot. Dit geldt eigenlijk voor alle modellen, met EC als uitschieter. Aan de westkant van dit systeem heerst ook een grotere gradient wat resulteert in een tijdelijke windtoename naar 8 Bft in de westelijke kustdistricten, vergezeld van windstoten rond 90 km/u in hetzelfde gebied. Wat verder buitengaats kans op 9 Bft

Wind(stoten):

In alle modellen 6-7 Bft boven zee, mogelijk nog af en toe 8 Bft. Bij de occlusie vanavond en in de nacht naar woensdag 7-8 Bft in het westelijk kustgebied en een kans op 9 Bft wat verder buitengaats. De exacte locatie van het gebied met 9 Bft hangt nog van de vorm van de trog af. In het westelijk en noordwestelijk kustgebied zijn in de nacht naar woensdag zware windstoten mogelijk van rond de 90 km/uur.

Bewolking:

Convectieve bewolking, toppen in de middag tot FL200-250. Bij de occlusie aanhoudend diep onstabiele profielen, maar boven land stabiliseert de onderste laag van de atmosfeer wel wat. Daar is ook een wat grotere kans op ST-vorming. Noord van de occlusie gaan de toppen tijdelijk omlaag naar FL150-200, in de loop van de woensdagmiddag en avond komen de toppen weer boven FL200. Bij de occlusie voornamelijk stratiforme bewolking met landinwaarts aan de zuidzijde een grote kans op ST en achter de occlusie opnieuw convectieve bewolking.

Zicht:

In actievere buien en vooral in (natte) sneeuw uiteraard slecht zicht. Verder goed zicht.

Neerslag:

Winterse buien. Lokale gladheid t.g.v. winterse buien is zeer lokaal mogelijk. Met het systeem van de nacht naar woensdag komt duidelijk minder koude lucht mee. Aan de zuid(oost)zijde van het systeem valt verder landinwaarts enige tijd (natte) sneeuw, plaatselijk kan in 2-4 uur 3-5 cm blijven liggen, grootste kans hierop in het oosten en zuidoosten. In de loop van de nacht gaat de sneeuw van het noorden uit in regen over. Woensdag overdag lijkt de lucht ook wat minder koud te zijn zodat de vaste fractie klein is.

Temperatuur:

Tijdens buien daalt de temperatuur overdag plaatselijk rond of zelfs onder het vriespunt, vanwege de lage natteboltemperatuur. Tussen de buien door maximaal 6 °C

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade) | Winterse neerslag/gladheid

Sluiten