23/04/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

05-04-2021 05:14 | KNMI | m.b.t. 05-04-2021 t/m 06-04-2021

Valid: 2021-04-05 05:14:46 - 2021-04-06 24:00:00
Issued: 05-04-2021, forecaster: buscher

Synoptische situatie:

Een hoog op de Atlantische Oceaan heeft een west-oost georienteerde uitloper boven Noord-Frankrijk Deze rug trekt zuidwaarts. De stroming is westelijk. Een duidelijk herkenbaar koufront (arctisch front) bereikt rond 22 UTC het noorden van de FIR, trekt zuidwaarts en passeert in de loop van de nacht en ochtend Nederland. Het front wordt voorafgegaan door een oude occlusie.Ten noorden van het front staat een krachtige noordwestelijke stroming. In de middag trekt een kleinschalige storing (waarschijnlijk een CAD) over de Duitse Bocht zuidoostwaarts. Rond 18 UTC bereikt dit systeem de noordkust of de Duitse kust in omgeving Emden en bijbehorende trog trekt in de loop van de avond over het land zuidoostwaarts. Dinsdag blijft de straffe noordwestelijke stroming doorstaan en nadert in de loop van de middag een hoogtetrog. Tegen het einde van de periode bereikt een volgende trog het noorden van de Noordzee.

Modelbeoordeling:

De exacte baan en timing van de trog/ het laag van vanavond is nog altijd onzeker. De marges zijn t.o.v. de voorgaande runs echter wel kleiner geworden.Meest waarschijnlijk is dat het laagje, als het ontstaat, over het (uiterste) noordoosten trekt. Daarnaast is de kans op (natte) sneeuw en hagel vanaf vanmiddag groot. Ander aandachtspunt is de trog die dinsdagavond laat het noorden van de FIR bereikt. Momenteel ziet er opvallend weinig spreiding in de timing en de koers, maar feit is wel dat het systeem nog moet gaan ontstaan en dan kan het met de volgende runs zomaar weer schuiven qua positie en timing.

Wind(stoten):

In alle uitvoer ten noorden van het koufront NW 7-8 Bft. Vooral bij buien uitschieters tot 70-80 km/uur. Aan de westflank van de kleinschalige storing komen alle modellen, behalve EC met een 9 Bft (kan echter in de Harmonies ook samenhangen met convectie), in de avond in het noord(west)elijk kustgebied mogelijk windstoten van rond 100 km/uur tijdens buien, afhankelijk van de precieze koers van de trog/CAD. Daarna minder gradient, maar nog wel 6-7 boven zee. Bij de trog dinsdagavond laat weer kans op zware windstoten, boven het noorden van de FIR mogelijk zeer zware windstoten aan de westzijde.

Bewolking:

Bij de oude occlusie vooral landinwaarts kans op ST. Bij het koufront gelaagde bewolking, maar onderin onstabiel. Ten noorden van het koufront convectieve bewolking, toppen geleidelijk tot ongeveer FL200-250, eerst boven zee en in de middag boven land. Bij de CAD aanhoudend diep onstabiele profielen, maar boven land stabiliseert de onderste laag van de atmosfeer wel wat. Noord van de CAD gaan de toppen wat omlaag naar FL150-200.

Zicht:

In actievere buien en vooral in (natte) sneeuw uiteraard slecht zicht.

Neerslag:

De neerslag ten noorden van het koufront is convectief met een mengsel van hagel, sneeuw en regen. De natteboltemperatuur van de luchtsoort ligt iets onder nul, maar boven land vindt overdag tussen de buien door een duidelijke opwarming plaats. Waarschijnlijk duren de buien te kort om de Tweg naar nul te laten dalen, maar tijdens intensieve buien zou het door hagel of sneeuw kortdurend wel wit kunnen worden. De buien moeten dan wel wat clusteren of straatvorming laten zien, op grote schaal lijkt dit niet te gebeuren. CAPE gaat overdag naar waarden van 200-400 J/kg, in de kustgebieden en landinwaarts in de middag lokaal ca. 500 J/kg. Effectieve schering is 15-20 knopen, dus overwegend single cel, lokaal een multi-cel. In de loop van maandag neemt in alle uitvoer de vaste fractie duidelijk af. Onweer is waarschijnlijk, maar niet grootschalig. Op de trog/CAD wat meer georganiseerde convectie. Vanaf vanavond neemt de vaste fractie en daarmee kans op accumulatie en gladheid landinwaarts sterk toe, dit duurt tot ongeveer dinsdag 07 UTC. Overdag neemt de vaste fractie als gevolg van de dagelijkse gang weer af en is de kans op accumulatie klein.

Temperatuur:

Extremen in de arctische lucht wat groter dan in de uitvoer. Tmax tussen de buien door 7 °C, Tmin in de nacht naar dinsdag landinwaarts in langdurige opklaringen iets onder nul.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade) | Winterse neerslag/gladheid

Sluiten