23/04/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

04-04-2021 05:47 | KNMI | m.b.t. 04-04-2021 t/m 05-04-2021

Valid: 2021-04-04 05:47:05 - 2021-04-05 24:00:00
Issued: 04-04-2021, forecaster: buscher

Synoptische situatie:

Een hoog op de Atlantische Oceaan heeft een west-oost georienteerde uitloper boven onze omgeving. Deze rug trekt vandaag langzaam zuidwaarts. Hierdoor draait de stroming van noord naar west. Aan de noordoostflank van de rug trekt een inactief warmtefront via de Duitse Bocht zuidoostwaarts. Vanavond trekt een duidelijk herkenbaar koufront (arctisch front) over de Noordzee zuidwaarts, het passeert maandag in de loop van de nacht en ochtend Nederland. Ten noorden van het front staat een krachtige noordwestelijke stroming. Maandagmiddag trekt een kleinschalige storing (trog, mogelijk CAD) over de Duitse Bocht zuidoostwaarts. Rond 18 UTC bereikt dit systeem de kust ergens tussen Emden en Hamburg.

Modelbeoordeling:

In de Ha40 uitvoer zit duidelijk veel te weinig SC, de overige modellen geven wel een betere indicatie, waarbij HAP1 een iets te lage basis lijkt te hebben. Het windveld ten noorden van het koufront zit behoorlijk eenduidig in de uitvoer, alleen aan de westflank van de kleinschalige storing is er een onzekerheid vanwege de exacte baan en timing (enkele uren tijdverschil). In de meeste modellen gaat het laagje aan land ergens tussen Delfzijl en Hamburg. Dit geeft ook onzekerheid voor de wateropzet bij Delfzijl.

Wind(stoten):

In alle uitvoer ten noorden van het koufront NW 7-8 Bft. Vooral bij buien uitschieters tot 70-80 km/uur. Aan de westflank van de kleinschalige storing komen alle modellen, behalve EC met een 9 Bft, in de avond in het Waddengebied mogelijk windstoten van rond 100 km/uur tijdens buien, afhankelijk van de precieze koers van de trog/CAD.

Bewolking:

SC-Velden, overdag van het westen uit oplossend (subsidentie). Bij het warmtefront en de occlusie een signaal voor ST/SC rond 1000 vt, lijkt realistisch, basis in de Hap1 uitvoer voor zondagochtend lijkt aan de lage kant, dit model zit actueel al te laag. Bij het koufront gelaagde bewolking, maar onderin onstabiel. Ten noorden van het koufront convectieve bewolking, toppen geleidelijk tot ongeveer tot FL200, eerst boven zee en in de middag boven land.

Zicht:

In actievere buien en vooral in (natte) sneeuw uiteraard slecht zicht.

Neerslag:

De neerslag ten noorden van het koufront is convectief met een mengsel van hagel, sneeuw en regen. De natteboltemperatuur van de luchtsoort ligt iets onder nul, maar boven land vindt overdag tussen de buien door een duidelijke opwarming plaats. Waarschijnlijk duren de buien te kort om de Tweg naar nul te laten dalen, maar tijdens intensieve buien zou het t.g.v. hagel of sneeuw kortdurend wel wit kunnen worden. De buien moeten dan wel wat clusteren of straatvorming laten zien, op grote schaal lijkt dit niet te gebeuren. CAPE gaat maandag naar waarden van 200-400 J/kg, in de kustgebieden en landinwaarts in de middag lokaal ca. 500 J/kg. Effectieve schering is 15-20 knopen, dus overwegend single cel, lokaal een multi-cel. In de loop van maandag neemt in de EC uitvoer de vaste fractie duidelijk af. Onweer is waarschijnlijk, maar niet grootschalig. Op de trog/CAD wat meer opgelijnde buien en vooral dieper landinwaarts in de loop van maandagavond een steeds grotere vaste fractie

Temperatuur:

Deze nacht wat minder laag dan in de Harmonie uitvoer.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade) | Winterse neerslag/gladheid

Sluiten