23/04/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

26-03-2021 11:48 | KNMI | m.b.t. 26-03-2021

Valid: 2021-03-26 05:40:58 - 2021-03-27 24:00:00
Issued: 26-03-2021, forecaster: wijs

Synoptische situatie:

Tussen hoge druk boven het zuidoosten van Europa en een depressie bij IJsland is er in ons aandachtsgebied sprake van een zuidwestelijke stroming. De gradiënt neemt langzaam toe en momenteel/vanochtend trekken de restanten van een oud front over met name het noordwesten van de FIR noordoostwaarts. Tegelijkertijd nadert via het VK een actief koufront. Eind van de middag bereikt het koufront het westen van de FIR, later op de avond trekt het van west naar oost over het land. Daarachter wordt de stroming westelijk en wordt koudere lucht aangevoerd, vooral op enige hoogte. Aan het einde van de nacht naar zaterdag bereikt een NW-ZO georiënteerde hoogtetrog het zuidwesten en verlaat aan het einde van de ochtend het noordoosten. Zaterdagmiddag wordt de stroming minder krachtig op nadering van een goed doorstroomde rug en warmt de bovenlucht sterk op.

Modelbeoordeling:

Bij de frontale restanten zien we de bekende verschillen in de grenslaag, waarbij HAP1 het laagst zit met de wolkenbasis. Alle modellen hebben wel een signaal voor lage bewolking boven de Noordzee, mogelijk schampend aan het noordwestelijk kustgebied. Synoptisch gezien komen de modellen goed overeen voor wat betreft de passage van het koufront en de buien bij de hoogtetrog daarachter. Een aandachtspunt zijn de windstoten daarbij, die natuurlijk vooral goed uit de verf komen in de Harmonies. Er lijkt een geringe kans te zijn op een lokale zware windstoot, zowel bij het koufront (in de zuidelijke helft) als bij de buien daarachter (vooral in het oosten). Voorlopig lijken de kansen nog te gering voor een waarschuwing (geel).

Wind(stoten):

Geleidelijk toenemende gradiënt. Seinen voor Z/ZW 6, overdag op nadering van het koufront 7 Bft verder buitengaats. Vandaag overdag boven land vlagerig, geholpen door de dagelijkse gang, vooral in het westen vlagen van 25-30 knopen. Op passage van het koufront vanavond een forse 'stijgklap' (luchtdruksprong) met gemiddeld kortdurend 5 Bft, lokaal mogelijk 6 Bft. Bij het zuidelijk deel van het koufront 50-70% kans op zware windstoten volgens de gridpuntkansen van het KEPS, naar het oosten afnemend. Ruimtelijk gezien is het gebied met deze kansen het grootst in het zuidwesten, verder naar het oosten is het meer lokaal. HAP2 zit echter wel een klasse hoger dan HAP1 en HAP3 en lijkt ons iets te enthousiast.

Bewolking:

Vanochtend bij de passage van de frontenrestanten SC/TCu en boven zee in langs de NW-kust kans op ST. Op het koufront een dik pakket overwegend stabiel gelaagde bewolking, lokaal mogelijk convectief en direct erachter mogelijk vorming van turbulentie ST/SC. In de koude lucht convectieve bewolking, met toppen die zaterdagochtend naar ca. FL200 kunnen gaan.

Zicht:

Overwegend goed, in de zwaarste buien matig, bij korrelhagel mogelijk slecht.

Neerslag:

Vanochtend bij de passage van de frontenrestanten plaatselijk lichte regen of een lichte bui. De verwachte hoeveelheden zijn gering. Vlak voor het koufront mogelijk nog wat activering van een oude frontale zone. Bij het actieve koufront een smalle band met regen, mogelijk in de vorm van een LEWP. Daarachter in de koude lucht buien, met grote kans op korrelhagel (natte sneeuw is ook niet uitgesloten, al is het krap met een nulgradenniveau dat meestal boven 2000 vt ligt) en een klap onweer. CAPE gaat zaterdagochtend naar 200-400, lokaal 400-700 J/kg, effectieve schering 10-15, lokaal 20 knopen, (voornamelijk single-cells, lokaal multi-cells). Zaterdagmiddag nemen de onstabiliteitsdiepte en forcering sterk af.

Temperatuur:

Zaterdagmiddag gevoelig kouder.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten