23/04/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

12-03-2021 05:34 | KNMI | m.b.t. 12-03-2021 t/m 13-03-2021

Valid: 2021-03-12 05:34:56 - 2021-03-13 24:00:00
Issued: 12-03-2021, forecaster: wijs

Synoptische situatie:

Aan de zuidflank van een omvangrijk laag tussen IJsland en Scandinavie staat er in onze omgeving een sterke westelijke stroming in maritiem polaire lucht. Vanmiddag passeert een CAD, duidelijk herkenbaar aan het neerslagpatroon en een band met hogere theta-w 850 hPa. Deze CAD evolueert vanuit een trog die zich actueel boven Groot-Brittannië bevindt. In de nacht naar zaterdag bereikt een occluderende frontale golf het westen van de FIR, met een scherpe trog of zelfs al een kleinschalig laag nabij het occlusiepunt. Het warmtefront passeert in de nacht, het koufront volgt in de eerste helft van zaterdagochtend, op hoogte gevolgd door een trog gevuld met koude lucht. Onder invloed van de linkeruitgang van een jet boven België diept het kleinschalige laag sterk uit wanneer deze zaterdag overdag over de Noordzee oostwaarts beweegt. Hierdoor neemt de gradient tijdelijk verder toe. De geleidelijk indraaiende occlusie schampt zaterdagmiddag het uiterste noorden van het land.

Modelbeoordeling:

Tot en met de passage van het koufront zaterdagochtend zijn er geen grote verschillen. Daarna zien we wel verschillen ontstaan in de exacte koers van het uitdiepende kleinschalige laag en de ingedraaide occlusie, vooral omdat Hirlam nu opeens een sterk afwijkend scenario schetst. We houden voorlopig het Harmonie/EC scenario aan.

Wind(stoten):

Seinen voor 6-7 Bft, zaterdag 8 Bft bij het koufront en aan de zuidflank van het uitdiepende laag 8-9 Bft. De uitschieters bij de buien vandaag, tot 75 km/uur landinwaarts en tot 90 km/uur aan de kust, zijn niet grootschalig genoeg voor een waarschuwing. Zaterdagochtend bij en achter het koufront uitschieters tot ongeveer 90 km/uur, aan de kust tot 100 km/uur, vooral bij buien. Dit lijkt realistisch aangezien er veel wind staat op geringe hoogte en de buien sterk zullen gaan organiseren, mogelijk tot een LEWP-achtige buienlijn. De Harmonies komen boven zee zeer lokaal ook met 110 km/uur, HAP1 zelfs 120 km/uur, een aandachtspunt.

Bewolking:

Convectieve bewolking, bij de CAD een mix van convectief en stratiform. Bij het warmtefront en in de warme sector zaterdag een gelaagd wolkenbeeld, op en achter het koufront sterk en diep convectief. Vooral aan de N-kant van de CAD basis rond 1000 vt, bij de frontale golf van zaterdag boven en ten N-NO van Nederland signaal voor lage bewolking, maar lager dan 500 vt wordt het niet, daarvoor staat er te veel wind. Bij buien vandaag FL200-FL250, lokaal FL280, zaterdag tot FL200, in het zuiden mogelijk FL230.

Zicht:

Geen bijzonderheden.

Neerslag:

Vanaf later deze ochtend van het westen uit stevige buien met kans op onweer en korrelhagel, met name bij de CAD ook sterk georganiseerd. CAPE ongeveer 400 J/kg, schering 25-35 kn, in het zuiden soms wat meer. Bij het warmtefront en in de warme sector perioden met regen. Bij en direct achter het koufront waarschijnlijk goed georganiseerde convectie, in de vorm van een of meerdere buienlijnen, met daarbij opnieuw kans op onweer, korrelhagel en dus ook (zeer) zware windstoten. de schering gaat tijdelijk naar 40-45 kn. Achter het koufront geïsoleerde en minder stevige buien, de schering en CAPE nemen sterk af.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten