23/04/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

10-03-2021 16:25 | KNMI | m.b.t. 10-03-2021 t/m 11-03-2021

Valid: 2021-03-10 16:25:16 - 2021-03-11 24:00:00
Issued: 10-03-2021, forecaster: diepevee

Synoptische situatie:

Geleidelijk komen we onder invloed van een zonale stroming met een krachtige jet boven onze omgeving. Een frontale zone behorend bij een IJslands laag trekt vanavond en vannacht oostwaarts over ons land. De zuid(west)elijke stroming neemt daarbij in kracht toe. Dit vormt de opmaat voor een onstuimige donderdag als een randstoring ten noorden van ons land oostwaarts trekt. Het koufront van de randstoring passeert ons land waarschijnlijk in de eerste helft van donderdagochtend, in de tweede helft van de ochtend trekt er een trog met daarin een back-bent occlusie over de noordelijke helft van de FIR. Later op donderdag krijgen we nog te maken met een hoogtetrog en steeds koudere bovenluchten (T500 naar -30 tot -35° C).

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt zijn de windstoten van donderdag. De laatste runs van EC en de verschillende Harmonies zijn consistent, ook met de vorige runs. Hirlam lijkt iets rustiger dan vorige run, waarschijnlijk omdat deze de knijpzone nu wat noordelijker heeft net als de andere modellen. De piek lijkt in de tweede helft van de ochtend plaats te vinden met (zeer) zware windstoten van 90-110 km/uur. De zwaarste windstoten boven het noorden en westen a.g.v. uitwisseling (waarschijnlijk speelt kou-advectie i.c.m. instraling een rol in die gebieden). EC heeft doorgaans te sterke uitwisseling, die heeft de 100+ windstoten vermoedelijk op te uitgebreide schaal.

Wind(stoten):

Vanavond de eerste zware windstoten (rond 75 km/uur) langs de noordwestkust. Windpiek donderdag valt in de tweede helft van de ochtend, begin van de middag. We gaan dan uit van op grote schaal 80-100 km/uur, in het noorden en westen enige uren plaatselijk 100-110 km/uur, overeenkomstig de kansen in het KNMI-EPS (KEPS). In de loop van de middag en vooral 's avonds in buien opnieuw zware windstoten 75-90 km/uur, vooral boven zee en langs de kust.

Bewolking:

Bij het warmtefront toenemende kans op ST, eerst boven zee. ER is sprake van een stabiele opbouw, dien in de warme sector boven land onderin neutraal wordt door sterke turbulentie Duidelijke verschillen treden op bij het koufront donderdagochtend. Hier laten de Harmonies een signaal voor zeer lage bases zien, Hirlam en EC doen dit niet. Gezien de sterke wind kiezen we voor het Hirlam/EC scenario. Licht onstabiele profielen (tot 6000-7000 vt) bij het koufront. Donderdag overdag convectieve bewolking met een stijgende onstabiliteitsdiepte. Er komen dan Cb's met toppen FL200-250/-30 tot -40°C.

Zicht:

Overwegend goede zichtcondities buiten neerslag. De berekende mist nabij het koufront in de Harmonies honoreren we voorlopig niet.

Neerslag:

Regen, verder oostwaarts uitbreidend. Donderdagochtend passage van het koufront met een smalle zone buiige regen. Daarna toenemende kans op buien, vooral donderdagavond enkele stevige buien met onweer, korrelhagel en zware windstoten (linkeruitgang i.c.m. koude bovenlucht). MuCape rond 500 J/Kg en de effectieve schering loopt op naar ca. 35 kn, er is dus kans op dynamisch goed ontwikkelde cellen, oppassen voor zware windstoten dus.

Temperatuur:

-

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten