09/05/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

08-02-2021 04:59 | KNMI | m.b.t. 08-02-2021 t/m 09-02-2021

Valid: 2021-02-08 04:59:23 - 2021-02-09 24:00:00
Issued: 08-02-2021, forecaster: Huiskamp

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven Luxemburg vult op. Een hoogtelaag boven België trekt oostwaarts. De stroming is oostelijk, geleidelijk noordoostelijk. Boven het zuidoosten van Duitsland ligt een west-oost georienteerde barokliene zone die maandag in activiteit afnemend noordwestwaarts over Nederland trekt. Maandag ontstaat een markante oostnoordoost-westnoordwest georienteerde kustconvergentielijn bij de Duitse en Nederlandse noordkust die mogelijk de Waddeneilanden bereikt. Dinsdag trekt een hoogtetrog over de Noordzee zuidwaarts.

Modelbeoordeling:

De uitvoer is consistent. In de Harmonie40 uitvoer lost de bewolking vanaf maandagmiddag te snel op, hierdoor komt de Tweg in de uitvoer van het wegdekmodel dinsdag waarschijnlijk te hoog uit. De activiteit van de barokliene zone lijkt zich nu vooral op het zuiden en zuidoosten te concentreren. In de Hir uitvoer is dinsdag ook een veel zuidelijker gelegen convergentiezone zichtbaar die in de rest van de uitvoer veel minder duidelijk is. Dit is waarschijnlijk vooral bewolking, de kans op sneeuw is daarbij klein. De exacte positie van de kustconvergentielijn schuift nog wat in de diverse uitvoer en in de uitvoer van de opeenvolgende runs, dit zorgt voor onzekerheid, maar zoals het er nu naar uitziet blijven de grote neerslaghoeveelheden ten noorden van de Eilanden.

Wind(stoten):

Wind neemt gestaag af. In de EC uitvoer vanaf dinsdag wat minder wind dan in de rest, dit heeft gevolgen voor de Tmin.

Bewolking:

In de Harmonie40 uitvoer lost de bewolking vanaf maandag te snel op, in de Hir uitvoer gaat dit waarschijnlijk te traag. De band met ST bij de zuidelijke convergentiezone in de Hir uitvoer honoreren we niet, het blijft waarschijnlijk bij SC. Ook is het goed weergeven in de uitvoer van de basis in sneeuw lastig, maar de metingen zijn ook moeilijk interpreteerbaar.

Zicht:

Alleen in driftsneeuw en matige sneeuw zichtbeperkingen.

Neerslag:

In het noorden eerst nog wat lichte sneeuw. Er is een kleine kans dat de toppen van de bewolking niet koud genoeg zijn om vaste neerslag te produceren, dit is vooral in het noorden en westen het geval. Er zijn wat meldingen van lichte onderkoelde neerslag, maar lastig te verifiëren. Neerslag rondom het hoogtelaag bereikt soms nog het uiterste zuiden, maar het stelt weinig voor. Bij de barokliene band valt in het oosten en zuidoosten 2-5 cm, elders 1-2 cm. De meest actieve band van sneeuwbuien bij de convergentielijn bereikt de eilanden niet, maar toch kan op Terschelling en oostelijker tot en met dinsdagavond 5-10 cm vallen. Mocht de lijn de eilanden wel bereiken dan valt er al gauw meer dan 20 cm.

Temperatuur:

Duidelijk onderscheid tussen noordwest en oost, aanvoer over de Oostzee zorgt ervoor dat het in het noorden wat minder koud is. Maandag vrijwel geen dagelijkse gang. Gevoelstemperatuur ligt rond -15 graden, lokaal tussen -15 en -20. Daarvoor komt vanaf maandagmiddag 12 uur l.t een gele waarschuwing. De Tmin in de nacht naar dinsdag is afhankelijk van opklaringen en ontkoppeling. Als het opklaart en de wind valt weg dan komen de minima in het oosten en zuidoosten rond -12 °C uit, dit is waar we van uit gaan.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen | Winterse neerslag/gladheid

Sluiten