09/05/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

02-02-2021 10:51 | KNMI | m.b.t. 02-02-2021 t/m 03-02-2021

Valid: 2021-02-02 10:51:46 - 2021-02-03 24:00:00
Issued: 02-02-2021, forecaster: nolet

Synoptische situatie:

Een WNW-OZO georiënteerde occluderend front in een verscherpende frontale vore om 10 UTC tegen het zuiden van het land, trekt langzaam noordoostwaarts en verlaat pas woensdagochtend het noordoosten van ons land. Na passage voert een zuidwestenwind aanzienlijk zachtere en vochtigere lucht aan. Een CAD boven de oceaan loopt op het polaire front in waarna zich vanavond ten westen van Bretagne een randstoring vormt. Deze trekt woensdag in de nacht en ochtend via Het Kanaal uitdiepend naar ons land, bereikt woensdagmiddag het zuidwesten en verlaat aan het begin van de avond het oosten. Aan de zuid(west)flank van dit laag ontwikkelt zich een stevige drukgradiënt. Een ingedraaide occlusie rond het laag zorgt daarbij voor veel regen.

Modelbeoordeling:

aandachtspunt is de neerslagsoort. Alle modellen geven aan de de frontale neerslag in het noorden en noordoosten winters wordt. Veelal (natte) sneeuw, later vandaag ook kortdurend ijzel of ijsregen. Die signalen weer het sterkst in Hirlam omdat dit model net iets trager opwarmt in de grenslaag dan de andere modellen. Is een bekend probleem van Hirlam. In het noorden/noordoosten is uiteindelijk een sneeuwdek van 1-3 cm mogelijk. In de nacht naar woensdag verdwijnt de winterse neerslag. Aandachtspunt morgen is de passerende randstoring. Nieuwe runs van de modellen laten een eenduidig beeld zien. Laag trekt van Zeeland naar de Achterhoek. Eerdere runs van Harmonie hadden nog een noordelijker koers. Windveld aan de zuidflank lijkt nog steeds een rol te gaan spelen in het zuiden van het land.

Wind(stoten):

Aan weerszijden van de occlusie die vanochtend het zuidwesten van het land bereikt 6 Bft. Aan de noordzijde uit oost tot zuidoost, aan de zuidzijde uit (west tot) zuidwest. Aan de zuidflank van het passerende laag van woensdag 6 Bft aan de Zeeuwse kust en windstoten tot 75 km/uur in het zuiden/zuidoosten van het land, met name de Limburgse heuvels. Kijkend naar KEPS is de kans op overschrijding van 75 km/uur niet groter dan 20%.

Bewolking:

Bij en voor de frontale vore veel lage bewolking. Modellen geven een sterk signaal, ook daar waar de neerslag winters wordt. Achter de frontale vore in de zachte lucht CB's met toppen tot ca. FL160 boven zee (MUCAPE 400-700 J/kg), boven land gaat het steeds meer om TCu. Woensdag bij de ingedraaide occlusie van de randstoring ook lokaal St en ook dan weer kans op CB's tot ca. FL160 (MUCAPE 700-1000 J/kg).

Zicht:

Actueel boven land en nabij de kust matige tot slechte zichten. Ook in de frontale neerslag matige tot slechte zichtcondities. In de frontale vore kans op lokale mist. Achter de occlusie meer wind en sterk oplopend zicht buiten neerslag. Aandachtspunt is het zicht morgen boven zee. Aangevoerde dauwpunten zijn vrij hoog en op de noordflank van de randstoring staat maar weinig wind.Harmonie geeft met name boven het IJsselmeer en de Waddenzee mist, maar ook langs de westkust zijn slechte zichten mogelijk.

Neerslag:

De occlusie veelal regen, in het noorden en oosten (natte) sneeuw. Later vandaag zien we soms ook wat signalen voor ijzel of ijsregen maar deze zijn gering en kortdurend. Zuid van deze occlusie buien, convectieve modus multicellen met 20-30 knopen effectieve windschering. Woensdag overdag bij de randstoring alleen nog regen en buien, effectieve windschering 10-20 kn, veelal multicellen. Onweers is lokaal mogelijk, met name morgen bij de buien omdat vanwege de CAD die in de randstoring is opgenomen.

Temperatuur:

Groot contrast tussen noord en zuid qua temperatuur. Vandaag komt de temperatuur in het noord(oost)en maar amper boven nul. Woensdag is in het zuiden een lokale 13°C mogelijk.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten