09/05/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

01-02-2021 04:08 | KNMI | m.b.t. 01-02-2021 t/m 02-02-2021

Valid: 2021-02-01 04:08:37 - 2021-02-02 24:00:00
Issued: 01-02-2021, forecaster: zwagers

Synoptische situatie:

Een laag boven Normandië trekt oostwaarts, passeert vanmiddag Luxemburg en buigt dan af naar Noord-Duitsland. Rondom dit laag zijn occlusierestanten aanwezig die tot en met vanochtend noordwaarts over het land trekken en vanaf vanmiddag zuidoostwaarts. In de nacht naar dinsdag passeert er een trekrug van zuidwest naar noordoost. Een volgend WNW-OZO georiënteerd occluderend systeem bereikt dinsdagochtend het zuidwesten, trekt noordoostwaarts en passeert aan het einde van dinsdagavond het noorden van het land. Na passage wordt er aanzienlijk zachtere en vochtigere lucht aangevoerd.

Modelbeoordeling:

Voor vannacht en vanochtend is de gladheid a.g.v. ijzel, ijsregen en/of sneeuw het belangrijkste aandachtspunt. Hirlam is actueel op de meeste plekken te koud, terwijl Harmonie en EC er beter op zitten. Actueel zien we dat de wegdektemperaturen in de noordelijke helft onder nul liggen met op veel plekken lichte (mogelijk onderkoelde) (mot)regen. De stijgende tendens van die wegdektemperaturen is klein, dus voorlopig blijven ze onder nul. Vandaar dat we code oranje uitgegeven hebben.

Wind(stoten):

Voor passage van de occlusie van dinsdag boven zee weer 6 Bft, na passage scherpe afname, gevolgd door een toename naar 5-6 Bft.

Bewolking:

Sc/Ns, achter de neerslagband in het zuiden St beneden 500 vt. Deze St wordt door Harmonie en EC helaas gemist. Als indicatie kunnen de modellen gebruikt worden, de grootste kans op St is bij de occlusierestanten, bij eventuele sneeuw en dichter bij het laag. Bij de occlusie van dinsdag is een scherpe frontale vore aanwezig, waardoor daar veel St aanwezig zal zijn, ook beneden 500 vt.

Zicht:

In neerslag teruglopend, maar ook ten zuiden van de neerslagband is het zicht matig tot slecht (Woensdrecht nu zelfs mist). In de nacht naar dinsdag zijn er in het noorden opklaringen aanwezig, in combinatie met een rug kan er dan mist ontstaan. In het zuidoosten, in de nabijheid van het laag, kan de aanwezige St naar het dek zakken. In de frontale vore van de occlusie van dinsdag opnieuw kan op St die aan het dek komt.

Neerslag:

Actueel zien we in een strook van west naar oost boven het midden op veel plekken lichte (onderkoelde) regen. Het ijzelsignaal in Harmonie zit er actueel best goed op! Natte sneeuw wordt momenteel weinig gemeld, dat zou de komende uren volgens EC meer moeten worden, maar het is de vraag of de intensiteiten daarvoor niet te licht zijn. De occlusie van dinsdag geeft in het grootste deel van het land regen, m.u.v. de noordelijke provincies waar het nog vrij koud is. Vooral (natte) sneeuw wordt er dan verwacht, signalen voor ijzel of ijsregen zijn veel geringer bij dit systeem.

Temperatuur:

Hirlam te koud, de nulgradengrens ligt veel te zuidelijk. Harmonie zit er het beste op, maar is in het noordoosten te warm.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen | Winterse neerslag/gladheid

Sluiten