24/06/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

31-01-2021 17:25 | KNMI | m.b.t. 31-01-2021 t/m 01-02-2021

Valid: 2021-01-31 17:25:27 - 2021-02-01 24:00:00
Issued: 31-01-2021, forecaster: veeken

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven Frankrijk vult op. Restanten van bijbehorende occlusie bevinden zich boven Belgie. Een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan koerst opvullend oostwaarts en heeft een WNW-OZO georiënteerde vore, waarin zich een occluderend frontaal systeem bevindt. De as van deze vore verplaatst noordwaarts, waarbij er komende nacht naar maandag een laag boven Noord-Frankrijk in deze vore ontwikkelt. De occlusierestanten nestelen zich rondom dit laag, dat noordoostwaarts trekt en weer opvult. Op 500 hPa trekt er een kortgolvige trog oostwaarts over de FIR vanaf komende nacht tot begin morgenmiddag, wat mogelijk tot enige intensivering van de frontale neerslag leidt.

Modelbeoordeling:

Het belangrijkste aandachtspunt is de deels winterse neerslag bij de occlusierestanten rondom het laag dat noordoostwaarts naar Duitsland trekt. Vooropgesteld lijkt Hirlam te koud onderin, wat we vaker zien bij opdringende zachtere lucht. Veel neerslag wordt niet berekend en de modellen zijn ook niet eenduidig over hoe grootschalig er neerslag van betekenis gaat optreden waar gladheid een issue kan worden. Met name in de provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe zien we een signaal voor onderkoelde regen en motregen. Progtemps laten dat ook toe, hoewel het allemaal wel erg subtiel is. Is het op geringe hoogte aan de koude kant dan krijg je eerder wat ijsregen ("herbevroren natte sneeuw") die niet direct tot extreme gladheid leidt. Toch kan het allemaal samenvallen dat de neerslag net wel gesmolten is en onderin onderkoeld raakt bij wegdektemperaturen rond het vriespunt. Gezien de onzekerheid in neerslagintensiteit en neerslagsoort bij een wegdektemperatuur rond het vriespunt, is het allemaal nog niet duidelijk of de grootschaligheid van evt. ijzel voldoende zal zijn.

Wind(stoten):

In de westelijke kustdistricten actueel oost 6, vannacht verdwijnend.

Bewolking:

Boven de Noordzee, ten noorden van de FIR, bevindt zich opencelconvectie, waaruit lokaal lichte regen gemeld wordt. Deze TCu's met toppen FL080 trekken zuidwaarts maar bereiken het vaste land niet. De occlusierestanten boven België hebben Sc/St bij zich en trekken noordwaarts. We zien de bekende karakteristieken in de modellen, waarbij de Harmonies meer St hebben dan EC.

Zicht:

Goed zicht, in de frontale zone kan er behalve door neerslag ook een zichtverslechtering ontstaan ten gevolge van nevel.

Neerslag:

Boven de Noordzee enkele lichte regen- en nattesneeuwbuien. Voor de frontale (winterse) neerslag en kans op ijzel, zie de modelbeoordeling.

Temperatuur:

Hirlam is duidelijk te koud de komende nacht en morgenochtend. Wegdektemperaturen lopen in de loop van de nacht op onder de wat lagere frontale bewolking.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen | Winterse neerslag/gladheid

Sluiten