26/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

20-01-2021 10:55 | KNMI | m.b.t. 20-01-2021 t/m 21-01-2021

Valid: 2021-01-20 10:55:13 - 2021-01-21 24:00:00
Issued: 20-01-2021, forecaster: wijs

Synoptische situatie:

Aan de zuidoostflank van een complex lagedrukgebied boven de Britse Eilanden staat in onze omgeving een krachtige zuidwestelijke stroming. UKMO heeft dit laag de naam "Christoph" gegeven (vanwege grote neerslaghoeveelheden). We bevinden ons in de warme sector, maar omdat de stroming in de grenslaag aflandig is wordt de lucht wat droger en kouder. In het bijbehorende koufront ontstaat in de loop van vandaag een actieve en snel uitdiepende randstoring die vannacht over Engeland en de noordelijke Noordzee noordoostwaarts trekt. Het koufront bereikt morgen rond 03 UTC het zuidwesten en trekt in 5-6 uur tijd noordoostwaarts over het land. Aandachtspunt daarbij is het forse windveld. Morgenavond en in de nacht naar vrijdag trekt een (volgende) randstoring, ontstaan bij een occlusiepunt midden op de Oceaan, over het uiterste zuidoosten en oosten noordoostwaarts.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien lijkt de onzekerheid beperkt, ondanks de snel uitdiepende randstoring. In de grenslaag zien we wel een duidelijk verschil in de wolkenbasis; HAP1 is te negatief, EC duidelijk te positief. HIR lijkt er nog het beste op te zitten momenteel. Alle modellen laten het in de loop van de dag van het zuiden uit sterk verbeteren. Komende nacht is de wind bij passage van het koufront een aandachtspunt. De kans op overschrijding van het gele criterium (75-100 km/uur) blijft heel groot, alleen al op basis van het grootschalige windveld. Het oranje criterium (100-120 km/uur) wordt waarschijnlijk niet gehaald. Echter, omdat opgelijnde ondiepe convectie bij de windsprong wel tot extra uitwisseling kan leiden, hetgeen goed zichtbaar is in de Harmonies, blijft dit nog wel een aandachtspunt. De buiigheid donderdagavond langs de kust, zichtbaar in alle modellen, lijkt het gevolg van een combinatie van fetch boven Het Kanaal en kustconvergentie.

Wind(stoten):

Actueel lijkt de wind er goed op te zitten. Vanmiddag neemt de wind tijdelijk iets af om in de avond en nacht flink aan te trekken, tot een maximum rond de koufront passage. Buitengaats 9 Bft, verder naar het noorden 10 Bft. Op gradient komen eigenlijk alle modellen met windstoten tot 100-110 km/uur in het noordwestelijk kustgebied, elders aan de kust 90-100 km/uur. Bij het koufront komen ook landinwaarts zware windstoten voor tot rond 75 km/uur, in de kustgebieden en in Limburg tot 90 km/uur. De uitschieters op de kust in de HAP1 uitvoer bij het koufront lijken aan de hoge kant. De kans op 100 km/uur is aan de noordwestkust meer dan 90% in de KEPS uitvoer, de kans op 120 km/uur 0%, we noemen rond 90 km/uur in de kustgebieden en rond 75 km/uur landinwaarts, in het zuidoosten 85 km/uur. Boven het noorden van de FIR zijn overigens wel windstoten mogelijk tot circa 120 km/uur.

Bewolking:

Vanmiddag dieper in de warme sector aanmerkelijk betere condities, mogelijk is de zon nog even te zien. Morgen convectieve bewolking met vooral in de middag en avond bij buien toppen tot maximaal FL180. Bij de randstoring donderdagavond en vrijdagnacht stratiforme bewolking, ook met lokale stratus, maar de storing trekt waarschijnlijk te snel om grootschalig stratus te laten ontstaan.

Zicht:

Goed, in neerslag matige zichten.

Neerslag:

Vanmiddag en vanavond langere droge perioden, maar er blijft toch kans op af en toe wat lichte regen. Er zijn nauwelijks aanwijzingen voor een convectieve component bij het koufront, CAPE is gering, 50-100 J/g. Bij buien in het noordwestelijk kustgebied donderdag CAPE tot ongeveer 500 J/kg. Toptemperatuur tot -30 C, dus onweer is niet uitgesloten. Effectieve schering is ongeveer 40 kn, dus organisatie is goed mogelijk. Bij de randstoring donderdagavond en vrijdagnacht enige tijde regen, mogelijk m.u.v. het noordwesten. De NESO geeft een zeer geringe kans op natte sneeuw in het zuidoosten maar dit lijkt niet significant.

Temperatuur:

Weinig dagelijkse gang en zacht.

Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten