17/01/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

29-12-2020 05:46 | KNMI | m.b.t. 29-12-2020 t/m 30-12-2020

Valid: 2020-12-29 05:46:36 - 2020-12-30 24:00:00
Issued: 29-12-2020, forecaster: haklande

Synoptische situatie:

Een grootschalig hoogtelaag ligt de komende periode vrijwel stationair boven onze omgeving. Diverse kleinschalige bovenluchtverstoringen bewegen daarbij cyclonaal over onze omgeving. De belangrijkste is een hoogtelaagje dat vanaf NO-Frankrijk via Luxemburg vanmiddag boven Denemarken komt te liggen. Aan de voorzijde hiervan trekt een trog over het noorden van ons land om vanmiddag op te gaan in het hoogtelaag boven Denemarken. Deze trog vertoont meer en meer eigenschappen van een instant occlusion. Aan de grond is de luchtdrukverdeling erg vlak met lage druk boven onze wijde omgeving. Vandaag verplaatst de kern van dit lagedrukgebied zich naar Denemarken. Hierdoor komt boven onze omgeving een noordwestelijke stroming tot stand die maritiem polaire lucht aanvoert. Om het laagje bevindt zich een ingedraaide occlusie die later vandaag lange tijd het noordoosten blijft slepen. Het Deense laag houdt een vore boven het westen van ons land en deze vore trekt woensdagmiddag oostwaarts over ons land, gevolgd door een trekrug in de loop van woensdagavond met enige stabilisatie tot gevolg.

Modelbeoordeling:

De trog die nu over ons land trekt vertoont kenmerken van een instant occlusion, met bijbehorende grenslaagcondities. De Harmonies lijken de vore aan de grond iets te zuidelijk te berekenen, Hirlam en EC hebben deze positie iets beter. De grenslaagcondities die de Harmonies berekenen bij de instant occlusion ogen in de loop van de nacht onrealistisch slecht. Verder is de bewolking achter de instant occlusion uitgebreider dan in de modellen, waardoor de gladheid waarschijnlijk beperkt blijft tot Zuid-Limburg. De neerslag boven het noorden kan lokaal overgaan in natte sneeuw. We zien dit zeer plaatselijk al gebeuren en de modellen geven hiervoor ook een duidelijk signaal. Accumulatie op de weg wordt niet verwacht. Voor de buien is het goed te beseffen dat EC en Hirlam de convectie niet expliciet berekenen, zodat de buien in werkelijkheid het land oplopen en ze in Hirlam en vooral EC grotendeels op de kustlijn lijken te blijven hangen, vooral op woensdag.

Wind(stoten):

Uitschieters in buien boven zee geleidelijk ca. 25-30 kn. Woensdag overdag 6 Bft in de kustdistricten.

Bewolking:

Bij de instant occlusion stratus. Elders zou vanochtend met name landinwaarts wat turbulentiestratus kunnen ontstaan. Verder zien we dan in de noordwestelijke stroming cumuliforme bewolking met boven zee CB's, toppen FL150-FL200, lokaal FL200-FL250, die in de loop van de dag steeds verder het land op schuiven. In het noorden en oosten lijkt de opbouw nabij de occlusie stabiel en daar blijft de ST waarschijnlijk hardnekkig. Ook woensdag blijft er dieper landinwaarts een grote kans op St aanwezig door convergentie/opglijding.

Zicht:

Boven zee overwegend goed zicht, in neerslag matig tot slecht. Verder vooral in het midden en noorden nevel, in de loop van de dag oplossend, ook door meer wind. Komende nacht en morgenochtend vooral landinwaarts weer kans op nevel.

Neerslag:

Bij de instant occlusion, vooral noord ervan, lichte regen. Later vannacht gaat de trog samen met het laag/occlusie nabij Denemarken en dan zien we mogelijk een intensificatie van de neerslag boven het noorden. In het noorden en noordoosten valt lokaal natte sneeuw, kans op accumulatie is klein. Overdag geïsoleerde, maar 's middags en 's avonds bij een troglijntje ook geclusterde, buien. Pas in de loop van de middag lijken ze wat dieper landinwaarts te kunnen komen (troglijntje en geruimde wind). Regime van max. 400-700 J/kg CAPE en weinig schering boven zee en langs de kust. Kans op onweer/hagel. Woensdag houden de buien aan, achter de vore neemt de buiigheid snel af op nadering van de trekrug.

Temperatuur:

In Limburg vanochtend nog lokaal lichte vorst met kans op gladheid. In de nacht naar woensdag ongeveer hetzelfde beeld.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten