17/01/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

26-12-2020 04:47 | KNMI | m.b.t. 26-12-2020 t/m 27-12-2020

Valid: 2020-12-26 04:47:05 - 2020-12-27 24:00:00
Issued: 26-12-2020, forecaster: boonstra
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidoostflank van een sturend laag bij IJsland wordt met een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Dit laag trekt vanaf IJsland zuidoostwaarts en bereikt zondagavond het noorden van de Britse Eilanden. Het bijbehorende warmtefront, herkenbaar aan een band met hoger theta-w 850 hPa bereikt vanmiddag het westen en trekt vervolgens oostwaarts waarbij het aan de grond steeds minder herkenbaar wordt. Ook het hierop volgende koufront wordt steeds minder duidelijk herkenbaar, bovendien occludeert het boven onze omgeving. In de koude lucht zich ten noordwesten van Ierland een barokliene band, getekend als koufront, met een duidelijke frontale vore (met windruiming en -afname). Het koufront bereikt morgen rond het middaguur het westen en trekt zondagmiddag en -avond oostwaarts.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien is de uitvoer consistent en bruikbaar. Overdag zijn er wat verschillen in de neerslagpatronen in de diverse modelruns, maar indicatief geven de harmonies en Hirlam dit goed weer; het kan in de loop van de ochtend op de meeste plaatsen van het westen uit van tijd tot tijd gaan (mot)regenen. De Harmonies laten de wolkenbasis in het noordwesten vanmiddag geleidelijk dalen naar onder 500 vt, Hirlam en EC laten dit een klasse hoger uitkomen (500-1000 vt). Gegeven de toenemende windsnelheid en de progtemps gaan we uit van het Hir/EC scenario, maar in de loop van de middag zal de basis in het noordwesten ook onder de 500 vt uit kunnen komen doordat de ondiepe grenslaag steeds verder kan verzadigen. In de Hir uitvoer zijn zowel de gemiddelde wind als de uitschieters vandaag en morgen wat lager dan in de rest, die onderling weinig verschilt.

Wind(stoten):

Buitengaats geleidelijk 6 Bft, in de loop van de middag en avond toenemend naar 7-8 Bft, in de nacht naar zondag zien we 9 Bft en mogelijk zelfs een tijdelijke 10 Bft tevoorschijn komen. Boven land vanaf de tweede helft van vanavond een toenemende wind, waarbij de Harmonie uitvoer in grote lijnen gevolg kan worden. Vanaf vanavond tot en met de koufrontpassage geleidelijk oostwaarts uitbreidende kansen op uitschieters rond 80 km/uur, in de kustgebieden tot circa 90 km/uur, aan de kust tot 110 km/uur. Hiervoor staat een gele waarschuwing uit. Kansen op overschrijding van oranje-criteria in de kustgebieden zijn klein, in het noordwestelijk kustgebied zien we al meerdere runs kansen tussen 10-15% hierop. Boven land ligt het liggen de kansen op overschrijding van het oranje-criterium 100 km/u op tussen 20 en 30% in het noordwesten van Noord-Holland en Friesland. Dat de kansen laag zijn komt vooral veroorzaakt door de aflandige windrichting (ZZW), want buitengaats worden de criteria duidelijk wel overschreden. Mocht de richting iets geruimder worden, dan nemen ook de kansen toe, aandachtspunt. Na passage van de barokliene band zondagmiddag neemt de wind overal af en verdwijnen buitengaats de seinen.

Bewolking:

Cumuliforme bewolking Cu/Sc en in het uiterste oosten eerst nog een enkele TCu's met toppen eerst nog tot FL070. In het uiterste zuidoosten vanochtend eerst nog kans op St. Van het westen uit op nadering van het warmtefront Ac/Sc. Bij het warmtefront als gevolg van steeds lagere frontale inversie en toenemende vochtigheid in de grenslaag een steeds lagere basis wat tot St leidt, in het noorden en westen uiteindelijk mogelijk tot lager dan 500 vt, zoals in de meeste Harmonie uitvoer. Omdat de zachte lucht over de wat koudere lucht aan de grond heen schuift blijft de basis laag na passage van het warmtefront. In de nacht naar zondag stijgt de basis als gevolg van toenemende wind en iets meer aflandige wind in de grenslaag. Bij het koufront op zondag wederom kans op St. Na koufrontpassage op zondag van het westen uit weer cumuliforme bewolking Cu/Sc.

Zicht:

Uitstekende zichten. Komende nacht in het zuidoosten mogelijk matig zicht. In neerslag mogelijk matig.

Neerslag:

Vanmiddag van tijd tot tijd (mot)regen door opglijding en coalescentie. Bij het koufront op zondag significante neerslagsommen: 20-30 mm in de westelijke kustprovincies, elders 10-20 mm. (Op basis van de EC Eps uitvoer)

Temperatuur:

Vanochtend in enkele opklaringen mogelijk nog even rond het vriespunt. In de nacht naar zondag geen dagelijkse gang.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten