17/01/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

24-12-2020 11:07 | KNMI | m.b.t. 24-12-2020 t/m 25-12-2020

Valid: 2020-12-24 11:07:38 - 2020-12-25 24:00:00
Issued: 24-12-2020, forecaster: veeken

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven Polen beweegt gestaag oostwaarts. Bijbehorende occlusie ligt boven het uiterste zuidoosten en zal het land spoedig verlaten. Het hieraan gekoppeld neerslaggebied trekt eveneens zuidoost en verlaat het land rond het einde van de ochtend. Vrijwel het gehele land ondervindt nu een noordelijke stroming waarmee polaire lucht wordt aangevoerd. De onstabiliteit toe op nadering van een hoogtetrog (T rond -35°C) die aan het einde van de dag nabij het westen van het land ligt. In de noordelijke stroming ontstaan enkele zwakke troggen met daarop verhoogde buienactiviteit. Vrijdag overdag trekt de koudste bovenlucht zuidoostwaarts weg en nadert van het westen uit een rug. De rugas komt aan het einde van de dag boven Nederland te liggen. Een hogedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden beweegt iets zuidwaarts en de bijbehorende rug wordt morgenmiddag boven het noordelijk deel van de FIR verwacht. De buienactiviteit zal dan door de subsidentie inversie enigszins onderdrukt worden.

Modelbeoordeling:

Modellen zijn voor wat betreft de convectieve signalen noord van de frontale zone redelijk eenduidig. De meest actieve buien worden berekend op passage van een actieve trog vanavond waarbij de nadruk ligt op het zeegebied.

Wind(stoten):

Noord van de vore N 6-7 Bft. Bij buien op passage van de actievere trog kunnen vanavond langs de kust ook zware windstoten voorkomen. Vrijdag neemt de wind op nadering van de rug geleidelijk af.

Bewolking:

Bij de occlusie een stratiform wolkenpakket met stratus. In de noordelijke stroming neemt de onstabiliteit overal geleidelijk toe en is er Cu/Sc bewolking aanwezig en tevens Cb's met een maximale tophoogte nabij de hoogtetrog tot ca. FL200. Vooral nabij de passerende trog donderdagavond geclusterde buien boven zee. Vrijdag neemt de tophoogte af naar ca. FL100.

Zicht:

Overwegend goede zichten, nabij de vore ook matige zichtwaarden. In buien matig, vanavond mogelijk slecht zicht.

Neerslag:

Nabij de occlusie nog regen. In de noordelijke stroming enkele buien met een verhoogde neerslagactiviteit nabij de passerende troggen. Aan het begin van de middag en de meest actieve trog vanavond. De meeste activiteit zal zich boven zee voordoen waar de temperaturen het hoogst zijn (Tzee ca. 8-10°C). Hoogste CAPE waarden zijn aanwezig in de avond bij de passerende hoogtetrog met boven zee 400-700 J/kg. Effectieve schering dan 10-20 kn. Er is dan onweer en hagel mogelijk, een vlok natte sneeuw is ook niet uitgesloten. Verder landinwaarts werkt de dagelijkse gang tegen waardoor daar de buienkans een stuk kleiner is. Vrijdag overdag neemt de buienactiviteit steeds verder af.

Temperatuur:

In de nacht naar vrijdag kan de temperatuur in het oosten van het land net onder nul komen te liggen en is er lokaal kans op gladheid.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten