09/05/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

18-11-2020 18:04 | KNMI | m.b.t. 18-11-2020 t/m 19-11-2020

Valid: 2020-11-18 18:04:47 - 2020-11-19 24:00:00
Issued: 18-11-2020, forecaster: nolet

Synoptische situatie:

Tussen een hogedrukgebied boven de Alpen en een laag ten westen van Schotland wordt met een zuid- zuidwestelijke stroming maritiem tropische lucht aangevoerd. Rond middernacht bereikt een NNO-ZZW georienteerd koufront de westkust en trekt in enkele uren oostwaarts over het land. Restanten van TS Theta zijn voor het koufront nog aanwezig. Het genoemde laag trekt via het noorden van Schotland richting het zuiden van Noorwegen. Een NO-ZW georiënteerde backbent-occlusie trekt donderdag zuidoostwaarts over de Noordzee. In de frontale vore ervan ontstaat een secundair laagje dat morgen eind van de ochtend de Duitse Bocht bereikt en daarvandaan het noodwesten van Duitsland intrekt. De occlusie bereikt in de ochtend het noordwesten van ons land en verlaat in de loop van de middag het zuidoosten.Erachter wordt de stroming noordwest en de aangevoerde lucht wordt een stuk kouder. T500 van rond -29°C.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien zijn er geen grote verschillen meer tussen de modellen. Positie van het secundaire laag komt nu in de modellen goed overeen. Aandachtspunt wordt het windveld rond dit kleine laagje.Alle modellen geven een 9 Bft in de Duitse Bocht. Hap2 en EC komen zelfs kortdurend en zeer lokaal met een 10 Bft. Deze twee modellen geven daar ook de zwaarste windstoten te zien.

Wind(stoten):

Op nadering van het koufront neemt de wind nog verder toe tot 7 Bft. Harmonies komen in de vroege ochtend nog even met een 8 Bft nabij de westkust. Kijken we nog even aan. Ook na koufrontpassage blijft de wind stevig doorwaaien, dan wel uit een westelijke richting. Donderdagochtend en -middag neemt de wind met name in in het noordelijk kustgebied verder toe naar 8 Bft, in het oostelijk Waddengebied misschien even een storm, 9 Bft. Zwaarste windstoten in het Waddengebied. Rond 90 km/uur.

Bewolking:

Toenemende bewolking, velden middelbare bewolking (restanten TS Theta), later in de avond gevolgd door een vrij smalle band frontale bewolking van het koufront. Op het grondkoufront zelf is ook een scherp smal lijntje met stratus te zien. Na passage van koufront breed opklarend, maar al snel daarna convectieve bewolking en CB's met toppen die donderdagochtend in het noorden van de FIR tot FL150-200 kunnen gaan. Dit vooral op passage van de occlusie.

Zicht:

Goede zichtcondities. In frontale neerslag en in buien op donderdag matig, mogelijk zeer lokaal slecht zicht.

Neerslag:

Vanavond lokaal een spat regen op passage van Theta-restanten. Bij het koufront een zone met regen, de profielen zijn stabiel, dus meest stratiforme neerslag. Na passage van het koufront eerst droog, maar als snel buien die vooral in het noorden van de FIR in de ochtend met onweer en korrelhagel gepaard kunnen gaan, waarschijnlijk alleen boven zee en noordelijk kustgebied. CAPE-waarden daarbij 200-400 J/kg en 10-20 kn effectieve windschering (multicells).

Temperatuur:

Hoogste temperaturen (11-14 gr) komende nacht vlak voor het koufront uit. Daarachter in de polaire lucht in de middag Tx rond 10 gr.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten