09/05/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

15-11-2020 05:41 | KNMI | m.b.t. 15-11-2020

Valid: 2020-11-15 05:41:27 - 2020-11-16 24:00:00
Issued: 15-11-2020, forecaster: boonstra

Synoptische situatie:

Aan de zuidwestflank van een complex laag bij Schotland is de stroming in onze omgeving zuidelijk. Een bijbehorende frontale dubbelconstructie, acteel van West-Frankrijk naar de westelijke Noordzee, trekt langzaam noordoostwaarts en begint boven het Kanaal golfvorming te vertonen waardoor de meeste activiteit in ochtend boven de Noordzee blijft. Ten oosten van deze frontale structuur wordt met een stevige stroming maritiem tropische lucht aangevoerd. Ten westen van Ierland is een ontwikkeling in de koude lucht aanwezig, geanalyseerd als een koufront. Deze CAD loopt in op eerder genoemde dubbelconstructie en beide systemen komen vanmiddag dicht achter elkaar te liggen boven onze omgeving. De samengestelde frontale zone trekt vanmiddag oostwaarts over het land. Een volgend hoogtelaag ten westen van de CAD trekt oostwaarts en ligt vanmiddag boven Ierland. Vanaf dat moment buigt dit hoogtelaag af richting de Noorse zuidkust. Rondom dit hoogtelaag zijn eveneens restanten van occlusies aanwezig, die door de aanwezigheid van koude bovenlucht een steeds convectiever karakter krijgen. Deze restanten bereiken vanavond laat als trog het zuidwesten van het land en trekken in de daaropvolgende nacht noordoostwaarts over (hoofdzakelijk) het zuidwestelijk deel van het land. In de tweede helft van de nacht trekt een occlusie van west naar oost. Morgen overdag voert een westelijke stroming maritiem polaire lucht aan waarin overdag een weinig actieve NNW-ZZO georienteerde occlusie passeert.

Modelbeoordeling:

De modellen zijn tot en met vanmiddag consistent en goed bruikbaar. De timing van het samengestelde front verschilt nog steeds weinig per model. EC komt (als enige model) voor dit front uit met zware windstoten in grote delen van het westen van het land. EC heeft vaak te hoge windstoten boven land in dit soort omstandigheden en daarom nemen we dit niet op in de verwachtingen. Op het moment dat de opbouw van de atmosfeer onstabieler wordt tijdens de passage van het koufront vallen zware windstoten niet uit te sluiten, maar dan voornamelijk aan zee (het wintercriterium voor code geel is daar 90 km/u). Het belangrijkste aandachtspunt is de wind bij de trog die vanavond tegen middernacht het zuidwesten bereikt. Met name Harmonie berekent hier een knijpzone aan de zuidflank van een mogelijk ontwikkelend kleinschalig lagedrukgebied. Een gunstig samenvallen van de bovenluchtopbouw en het vrijkomen van latente warmte (zie warmteflux-plaatjes) speelt hierin mee. Gezien de kleinschaligheid van het nog te ontstane fenomeen en de springerigheid in de modellen tot nu toe, is ook de onzekerheid van de verwachting groot. De afgelopen runs hebben de Harmonies wat locatie en aanslaan van het windveld betreft nogal gesprongen. In de nu beschikbare oplossingen lijken de modellen (EC en Harms) weer iets noordelijker te komen met een laag, grootste gemene deler is de grootste kans op zware windstoten boven het zuidwesten.

Wind(stoten):

In de kustdistricten 6-7 Bft, buitengaats en mogelijk ook in de kustdistricten voor het koufront uit tijdelijk 8 Bft. Nabij buien van het samengestelde koufront en later op vanavond bij de trog kans op zware windstoten. Bij de trog die vanavond laat het westen bereikt is nog wel enige onzekerheid aanwezig in locatie en zwaarte van het windveld (zie ook modelbeoordeling), een tijdelijke 8-9 Bft is mogelijk evenals de kans op zware windstoten lokaal tot 90-100 km/u. KEPS-kansen (experimenteel en waarvan de waarde onbekend is) op >100 km/uur voor het langs de zuidwestkust rond 30%. Eerder afgelopen nacht en gisteren lagen die kansen hoger en noordelijker. Modellen lijken nu te convergeren naar het zuidwesten. EC komt met 10% kans op >100 km/u, maar dit model is niet geschikt voor convectieve windstoten. Maandagavond verdwijnt de 7 Bft buitengaats geleidelijk.

Bewolking:

In de warme sector Sc/AC. Op het koufront vanmiddag Sc/Ac. Achter het koufront vanmiddag Cu/Sc en enkele geisoleerde Cb's/TCu's, toppen rond FL100/-15°C. Tijdens passage van de CAD CB's, toppen FL200/-35°C. Tijdens de trogpassage CBs, toppen FL250/-40°C. Maandag overdag neemt de tophoogte van het westen uit af. Bij de occlusies TCu's met toppen rond FL080, maandagmiddag geleidelijk tot FL060.

Zicht:

Bij het koufront in regen matig, in onweersbuien mogelijk slecht.

Neerslag:

Het koufront vanmiddag levert eerst vooral wat stratiforme neerslag op (profielen zijn stabiel). Later tijdens de doorkomst van de CAD en de trog vanmiddag een regime met 400-700 J/kg CAPE en 20-25 kn effectieve schering, tijdens de trogpassage mogelijk ruim 30 kn schering. Convectieve modus is bij de CAD en vooral bij de trog goed georganiseerde multicell. Gezien de toptemperaturen en het lagere freezing level kan er bij buien op en bij de CAD en de trog onweer en lokaal ook hagel voorkomen. Bij de occlusies lichte TCu buien en maandag overdag geleidelijk ook steeds meer neerslag door coalescentie. De komende 48u valt er 5-10 mm op de meeste plaatsen, in het zuidwesten mogelijk 10-15 mm.

Temperatuur:

-

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten